Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θα ζούσες σε στρογγυλό σπίτι; Ο Πατρινός Γιώργος Μιχαλόπουλος κατασκευάζει dome και μιλάει στο thebest

Θα ζούσες σε στρογγυλό σπίτι; Ο Πατρινός...

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Γνώσεις, φαντασία και όρεξη για δημιουργία είναι κάποια από τα βασικά εφόδια του Πατρινού Γιώργου Μιχαλόπουλου που κάνει τη δική του πρόταση στον χώρο της δόμησης φέρνοντας στην Ελλάδα την ιδέα για σπίτια… στρογγυλά.

Ο Πατρινός που κάνει τη δική του πρόταση στον τομέα της δόμησης

 

Από μικρός ξεκίνησε να ασχολείται με διάφορες κατασκευές και γνώρισε υλικά.

Ασχολήθηκε συστηματικά με την καρτασκευή μουσικών οργάνων αλλά η ανάγκη του να δημιουργεί χωρίς περιορισμούς τον οδήγησε στο να σταματήσει. Από το 2005 ζει στην Ερεσσό της Λέσβου όπου ασχολήθηκε με ιδιαιτέρες κατασκευές πάνω στη δόμηση και την επιπλοποιία, σε οργανικές, αλλά και γεωμετρικές μορφές, έμαθε καινούργια CAD προγράμματα, σκάλισε ξυλόγλυπτα, έπειξε  μουσική σε DAW προγράμματα (software για μουσική παραγωγή) ενώ μέχρι και σήμερα ανακατεύει ...cocktails ως bartender κατά τη θερινή σεζόν.

Τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί στα dome. Τι ακριβώς είναι τα dome και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός στρογγυλού σπιτιού;

Το συναντήσαμε και μας μίλησε για την μέθοδο δόμησης που θα μπορούσε να διαδοθεί και στην Ελλάδα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Είστε ένας άνθρωπος που δημιουργεί ακατάπαυστα… Την τάση αυτή να δημιουργείτε αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας την ανακαλύψατε νωρίς;

Δεν είναι απαραίτητο να ανακαλύψει κανείς αυτή την έφεση, που μπορεί να έχει, νωρίς. Απέκτησα γνώσεις πάνω σε αυτό μεγαλύτερος. Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω διάφορα πράγματα αλλά άρχισα να ειδικεύομαι μετά τα 19- 20 μου χρόνια. Στον υπολογιστή άρχισα να σχεδιάζω πριν 8 χρόνια, στα 30 μου.

Αφησα την κατασκευή μουσικών οργάνων γιατί είναι κάτι που έχει πολλούς περιορισμούς  και δεν δίνει την ελευθερία να δημιουργήσεις

 

Με τι άλλο σας άρεσε να ασχολείστε σε μικρότερη ηλικία;

Εκτός από τις κατασκευές που άρεσε η μουσική. Τελικά όμως πήγα σε μία σχολή όπου έμαθα να φτιάχνω μουσικά όργανα και ασχολήθηκα με το ξύλο, ολοκληρωμένα.  Από εκεί και πέρα πειραματίστηκα και με άλλα υλικά όπως είναι το σίδερο και το φενιζόλ. Για πέντε με έξι χρόνια ασχολήθηκα σοβαρά με την κατασκευή μουσικών οργάνων αλλά σήμερα  κάνω κάποια συγκεκριμένα και επιλεκτικά πράγματα πάνω σε αυτό.

 

Με ποια σειρά έγιναν τα πράγματα;

Από το δημοτικό και μετά περνάω πολλές ώρες στο συνεργείο του πατέρα μου όπου έχω την πρώτη επαφή με εργαλεία και μηχανήματα και αποκτώ κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στη μηχανολογία. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας ασχολούμαι με τη μουσική και τις κατασκευές.

Άφησα το τμήμα των "Πολιτικών έργων υποδομής" του Τ.Ε.Ι  Πάτρας

 

Στο τεχνικό Λύκειο, στο τμήμα των μηχανολόγων έρχομαι σε επαφή για πρώτη φορά με το γραμμικό σχέδιο.

Στη συνέχεια πέρασα στο τμήμα των "Πολιτικών έργων υποδομής" του Τ.Ε.Ι  Πάτρας αλλά το άφησα οριστικά πίσω και ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Σχολή Κατασκευής και Μελέτης Παραδοσιακών Οργάνων του Δήμου Καστοριάς. Άρισα να  μελετάω την γεωμετρία των μουσικών οργάνων, κυρίως των μη περιστροφικών θολωτών αντηχείων που βρίσκουμε σε όργανα των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Πώς αποφασίσατε να μην συνεχίστε με τα μουσικά όργανα;

Δεν μου άρεσε το αγοραστικό κοινό, οι ιδιοτροπίες των καλλιτεχνών  σε σχέση με το αντικείμενο που έφτιαχνα. Όμως ήταν πολύ βασικό ότι το μουσικό όργανο έχει πολλούς περιορισμούς  και δεν δίνει την ελευθερία να δημιουργήσεις …

Σήμερα ασχολείστε με τα dome… Τι ακριβώς είναι;

Το dome είναι ένας θόλος. Αυτή είναι η μετάφραση της λέξης. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση μίας σφαίρας χωρίς την χρήση καμπυλωτών υλικών. Δημιουργείται δηλαδή μία σφαίρα η οποία προκύπτει μετά την κατάλληλη γεωμετρική τοποθέτηση των υλικών που χρησιμοποιείς.

Θόλος είναι ουσιαστικά μία γεωμετρική αποτύπωση της σφαίρας

 

Λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και των προγραμμάτων σχεδίασης τα  domes είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν αρκετά.

Στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται όχι μόνο στη διακόσμηση αλλά και στην δόμηση, δηλαδή στην κατασκευή σπιτιών. Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική υπάρχουν αρκετές κατοικίες που είναι dome. Πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία και την Λατινική Αμερική.

Στο εξωτερικό τα dome χρησιμοποιούνται όχι μόνο στη διακόσμηση αλλά και στην δόμηση

 

Στην Ελλάδα με τον συνεργάτη μου είμαστε οι μοναδικοί που έχουν dome που εξυπηρετούν ανάγκες δόμησης. Τα έχουμε νοικιάσει σε μαραθωνίους και μουσικά Φεστιβάλ και γενικότερα σε διάφορες εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα για διακοσμητικούς λόγους, υπάρχουν domes που έχουμε δημιουργήσει σε χώρο διαλογισμού  και σε χώρους όπου ταιριάζουν με την φιλοσοφία τους.

Έχουμε αρχίσει να κάνουμε προσφορές και για το πρώτο σπίτι- dome, περισσότερο στην Κύπρο

 

Από εδώ και πέρα έχουμε αρχίσει να κάνουμε προσφορές και για το πρώτο σπίτι, περισσότερο στην Κύπρο. Πρόκειται για τρία domes μεγάλου μεγέθους, 250 τ.μ το καθένα περίπου. Πρόκειται για ένα φθηνή μέθοδο δόμησης με καλή μόνωση που είναι και πολύ ανθεκτική. Θεωρείται η πιο ανθεκτική κατασκευή που μπορείς να φτιάξεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένα dome να πέσει από ένα σεισμό.

Πώς ακριβώς προέκυψε η ενασχόληση με τα dome;

Στις αρχές Νοεμβρίου 2012, λόγω εύστοχων συμπαντικών συγκυριών, τυχαίνει να φιλοξενήσω ένα dome 7.40 μετρά διαμέτρου στο χωράφι του σπιτιού μου.

Σηκώσαμε το πρώτο μας dome με εμβαδόν βάσης 29 τμ., φτιαγμένο από σωλήνες pvc και με κάλυμμα από αλεξίπτωτο

 

Ήταν η πρώτη φορά που βοήθησα στο στήσιμο ενός geodesic dome.Μέσα στο επόμενο διάστημα μελέτησα τα dome  σχεδιαστικά και μαθηματικά και μαζί με τον φίλο μου και συνοδοιπόρο σε αυτή την πορεία, George Martinez, σε λίγους μήνες σηκώσαμε το πρώτο μας dome με εμβαδόν βάσης 29 τμ., φτιαγμένο από σωλήνες pvc και με κάλυμμα από αλεξίπτωτο. Λίγους μήνες μετά είχαμε την πρώτη μας παραγγελία για 3 dome με μεταλλικό σκελετό και κάλυμμα.

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με την εύρεση ιδανικών επιφανειών, που θα καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες στη δόμηση

 

Από τότε και μετά έχουμε πειραματιστεί με διαφορετικά είδη πανιών, αλλά και σκελετών. Έχουμε μελετήσει και αναλύσει μεγάλο αριθμό γεωδαιτικών σχημάτων. Έχουμε στήσει dome σε festival, σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε χώρους για yoga και meditation, ακόμα και … στην παραλία για να κοιμηθούμε.

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με την εύρεση ιδανικών επιφανειών, που θα καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες στη δόμηση (βιοκλιματικός σχεδιασμός) μέσα από λογισμικά παραμετρικής σχεδίασης και προσομοιώσεων. Τις επιφάνειες αυτές τις αναλύω σε γεωδαιτικά χωροδικτυώματα με την χρήση των ίδιων προγραμμάτων.

 

Ποιο μπορεί να είναι το αρνητικό σε μία dome κατοικία;

Ότι είναι σφαιρική και δεν έχουμε μάθει να ζούμε σε σφαιρικά σπίτι και άρα μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα έπιπλα, τους χώρους και γενικότερα τη διαχείριση ενός στρογγυλού σπιτιού. Είναι όλα διαφορετικά σε ένα τέτοιο σπίτι.

Είναι μια επιλογή που ξέρω ότι θα την έκανε αρκετός κόσμος… υπάρχει όμως ο φόβος του καινούργιου και του πολύ ιδιαίτερου

 

Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα τέτοιο σπίτι;

Δεν μπορώ να πω ακριβώς αλλά σε ένα τέτοιο σπίτι, 12ο τ.μ. ο σκελετός και η κάλυψη μπορεί να κοστίσει 20.000 ευρώ περίπου. Η τομή ανεβαίνει στο διπλάσιο με τα πατώματα, τους ορόφους, το βάψιμο.

Θα μπορούσαν να γίνουν «μόδα» στην Ελλάδα τα στρογγυλά σπίτια;

Είναι μια επιλογή που ξέρω ότι θα την έκανε αρκετός κόσμος… υπάρχει όμως ο φόβος του καινούργιου και του πολύ ιδιαίτερου.Έχουν γίνει γνωστά τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου δόμησης, και απ΄ότι ξέρω έχουν ασχοληθεί με τέτοια σχέδια στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας, αλλά δεν έχει προχωρήσει κάποιος όσο εγώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις