Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σπάνιοι και παλαιοί χάρτες θα εκτεθούν στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών

Σπάνιοι και παλαιοί χάρτες θα εκτεθούν σ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Στις 25 και 26/1 το Ενδόραμα

Στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2019 θα διεξαχθεί, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, η διημερίδα ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’18. Η ετήσια αυτή εκδήλωση καλύπτει όλα τα γνωστικά πεδία της Ενδοκρινολογίας και χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε.

Τις επιστημονικές εργασίες της διημερίδας συμπληρώνει το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ», μια, παράλληλη της διημερίδας, πολιτιστική δράση, με σαφή θεματικό άξονα και ποικίλα δρώμενα κάθε χρόνο.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από το Π.Ε. παρέλασαν τα Καλάβρυτα και η Επανάσταση, το Μεσολόγγι και οι λιμνοθάλασσες, το προσφυγικό, το θέατρο και το ∆ΗΠΕΘΕ Πάτρας, το σωφρονιστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανασκαφές στη Μεσσήνη, ο πόλεμος της μνήμης, η Συρία, το πείραμα του CERN και το «σωματίδιο του Θεού».

Το Π.Ε. εφέτος αφιερώνει τον κεντρικό του άξονα σε ένα πραγματικό ταξίδι τέχνης, με θέμα: «Τέχνη, συμβολισμός και αλληγορία στους παλαιούς χάρτες».

Στην τελετή έναρξης (Παρασκευή, 25/1/2019, ώρα 20.00) προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, με οδηγό τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης από τον 15ο αιώνα και μετά, θα μας ταξιδέψει σε παλαιούς χάρτες της Βαλκανικής, αλλά και στους συμβολισμούς και τις αλληγορίες που οι ίδιοι οι χάρτες κρύβουν!

Η Αναγέννηση, το μπαρόκ, το ροκοκό, ο κλασικισμός, ο ρομαντισμός, ο οριενταλισμός προβάλλουν μέσα από την αισθητική και τις λεπτομέρειες των γεωγραφικών χαρτών. Παράλληλα, στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Χάρτες και Αισθητική», με πρωτότυπους, επιλεγμένους έντυπους χάρτες, όπου θα απολαύσουμε δείγματα από όλες τις παραπάνω τεχνοτροπίες.

Στους έντυπους χάρτες, κατά την πορεία της χαρτογραφικής παραγωγής από το 1477 και μετέπειτα, βλέπουμε την ενσωμάτωση σε αυτούς των διαφόρων αισθητικών καλλιτεχνικών ρευμάτων. Για μεγάλο διάστημα οι χάρτες δεν αποτελούσαν πηγές γεωγραφικών και ιστορικών μόνο πληροφοριών, αλλά και μέσα εικαστικής έκφρασης. Αυτά τα τελευταία στοιχεία απεικονίζονται σε επίτιτλα κοσμήματα, που είναι συνήθως χαλκογραφίες, και ονομάζονται «καρτούς (cartouches)» ή «διάχωρα». Μέσα σε αυτά, εκτός από την απεικόνιση διαφόρων παραστάσεων που έχουν σχέση με την περιοχή που απεικονίζει ο χάρτης, δίνονται συνήθως πληροφορίες για τον χαρτογράφο, την ημερομηνία, τον τόπο, τον χρόνο της έκδοσης κτλ. Πολλές φορές οι παραστάσεις βρίθουν από συμβολισμούς και αλληγορίες, οι οποίες εξυπηρετούν την κυρίαρχη ιδεολογία και τα συμφέροντα κάθε κράτους τη συγκεκριμένη εποχή.

Επιπλέον, σε πολλούς χάρτες παρουσιάζονται διάχωρα με ειδικές ιστορικές πληροφορίες ή συγκριτικές κλίμακες των διαφορετικών μονάδων μήκους, που επίσης πλαισιώνονται με εικαστικές παραστάσεις. Έτσι, παλιοί χάρτες αποκτούν και μια σαφή καλλιτεχνική διάσταση.

Την επιμέλεια του «Πολιτιστικού Ενδοράματος» έχει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Χρυσάφη.

Η είσοδος στην τελετή έναρξης και στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου: Α. Βαγενάκης, Ομότιμος Καθηγητής - Ν. Γεωργόπουλος, Καθηγητής - Κ. Μάρκου, Καθηγητής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture