Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΚΟΜΕΝΤΙ ΤΟΥ ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11

H ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΚΟΜΕΝΤΙ ΤΟΥ ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ ΑΠΟ ...

Στα Odeon Veso Mare στις 18.00, 20.15 και στις 22.30

Το φιλμ του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς «Αναζητώντας τον Έρικ – Looking for Eric» που έχει χαρακτηριστεί ως μία ωραία, απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Λόουτς, ένας ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης, θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 στα Odeon Veso Mare στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30.

Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Καθώς βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατάθλιψη, ο πρώην άσος της ομάδας του, Ερίκ Καντονά εμφανίζεται από το πουθενά με μερικές πολύτιμες οδηγίες ζωής και συμβουλές. Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει τα οικογενειακά του προβλήματα, τα παιδιά του, την πρώην γυναίκα του που εξακολουθεί να την αγαπά και τον γκάνγκστερ με τον οποίο έχει μπλέξει το ένα παιδί του.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό φιλμ, ένας από τους καλύτερους Λόουτς της τελευταίας δεκαετίας.

•             Σενάριο:  Πολ Λάβερτι

•             Ηθοποιοί:  Στιβ Έβετς,, Ερίκ Καντονά, Στέφανι Μπίσοπ, Gerard Kearns, Stefan Gumbs, Lucy-Jo Hudson, Cole Williams, Dylan Williams, Matthew McNulty, Laura Ainsworth, Max Beesley, Kelly Bowland, Julie Brown, John Henshaw, Justin Moorhouse, Des Sharples,Greg Cook, Mick Ferry, Smug Roberts, Johnny Travis, Steve Marsh, Zac Cleveland Campbell, Ryan Pope.

•             Φωτογραφία: Μπάρι Άκροϊντ

•             Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρις

•             Μουσική:  Τζορτζ Φέντον

•             Χώρα:  Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο (Έγχρωμη)

•             Διάρκεια:  116 λεπτά.

Διακρίσεις:  3 Βραβεία & 5 Υποψηφιότητες

•             British Independent Film Awards 2009, Βραβείο Β! Ανδρικού Ρόλου στον John Henshaw.

•             Cannes Film Festival 2009, Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στον Ken Loach.

•             Magritte Awards, Belgium 2011, Βραβείο στην Παραγωγή (Ken Loach, Les Films du Fleuve).

Με σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση φτάνει στη χώρα μας μια απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς.

Αυτή η «αδικία», καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Λόουτς της τελευταίας δεκαετίας, διορθώνεται τώρα με την καθυστερημένη προβολή στα μέρη μας των περιπετειών του Έρικ, ενός μεσήλικου ταχυδρόμου σε βαριά κατάθλιψη.

Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Καθώς βυθίζεται στην κατάθλιψη, θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά του, ο πρώην άσος της ομάδας του, ο ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά δίνοντας του ορισμένες πολύτιμες οδηγίες ζωής.

Η ταινία - αφιέρωση του Κεν Λόουτς στο αγαπημένο του... ποδόσφαιρο, με γκεστ σταρ τον Ερίκ Καντονά. Από το 2009, σε α’ κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα.

Με το «Hidden Agenda» (1990) ο Κεν Λόουτς επέστρεψε στις ταινίες μυθοπλασίας και στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή. ακολούθησε το «Riff-Raff» το 1991, αλλά η γνωριμία του με τους νέους Έλληνες σινεφίλ ήρθε τρία χρόνια αργότερα με το «Βροχή Από Πέτρες». Έκτοτε όλες οι ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη προβάλλονται ανελλιπώς στη χώρα μας, οι περισσότερες μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία για το διεθνές εμπορικό τους εκτόπισμα. Όλες πλην του «Αναζητώντας τον Έρικ», το οποίο μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κανών έμεινε για λόγους δικαιωμάτων και προβλημάτων της εγχώριας διανομής μακριά από τις ελληνικές αίθουσες.

Αυτή η «αδικία», καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Λόουτς της τελευταίας δεκαετίας, διορθώνεται τώρα με την καθυστερημένη προβολή στα μέρη μας των περιπετειών του Έρικ, ενός μεσήλικου ταχυδρόμου σε βαριά κατάθλιψη. Η δεύτερη σύζυγός του τον έχει εγκαταλείψει μόλις, αφήνοντάς του αμανάτι τους δυο έφηβους γιους της, τους οποίους αδυνατεί να νουθετήσει. Επιπλέον, η κόρη του από τον πρώτο γάμο τον αναγκάζει, για χάρη της νεογέννητης εγγονής του, να συναντήσει ξανά τη Λίλι, την πρώτη του σύζυγο και μεγάλο του έρωτα, με την οποία έχει χρόνια να μιλήσει.

Όλα αυτά τον οδηγούν σε μια οδυνηρή ψυχολογική κρίση, από την οποία δεν μπορούν, όσο κι αν προσπαθούν, να τον βγάλουν οι συνάδελφοί του, με τους οποίους συνήθιζε να διασκεδάζει στις παμπ και να παρακολουθεί τους αγώνες της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέχρι που, ύστερα από ένα καλό… τσιγάρο, εμφανίζεται μπροστά του ο Γάλλος πρώην σούπερ σταρ της ομάδας Ερίκ Καντονά, πρόθυμος να του δώσει μερικές πολύτιμες συμβουλές.

Ο Πολ Λάβερτι πασάρει ακόμη μία φορά στον μόνιμο συνεργάτη του έναν φίνο σεναριακό συνδυασμό κοινωνικής κωμωδίας και ψυχολογικού δράματος που εξερευνά πρωτότυπα το ρόλο της ατομικής συμμετοχής και ευθύνης για έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει σε ένα μικρό ή μεγάλο σύνολο. Ξεκινά από την οικογένεια, περνά στο φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, για να απλωθεί σε ολόκληρη την (ταξική) κοινωνία, θυμίζοντάς μας πως και ο πιο μοναχικός από εμάς δεν μπορεί ποτέ να ξεκοπεί εντελώς από τον περίγυρό του, άρα και τις υποχρεώσεις του απέναντί του.

Η ιδέα αυτή δένει υπέροχα με έναν αμίμητο Ερίκ Καντονά, ο οποίος αφενός παρωδεί έξυπνα τις διάφορες «φιλοσοφικές» ατάκες που του άρεσε διαρκώς να ξεστομίζει, αφετέρου συνδέει το ατομικό με το ομαδικό πνεύμα μέσα από την αθλητική συμπεριφορά. Για να γίνουν όλα μαζί κόμπος τελικά –με αρκετή δόση… αισιόδοξης σοσιαλιστικής αφέλειας– σε έναν ξεκαρδιστικά αποτελεσματικό ακτιβισμό, τον οποίο ο Λόουτς χρωματίζει με απολαυστικά χιουμοριστικές, ανθρώπινες και βαθιά πολιτικές πινελιές. - Χρήστος Μήτσης

«Αναζητώντας τον Ερίκ» του Κεν Λόουτς, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γάλλο ποδοσφαιριστή της Manchester United, Ερίκ Καντονά. Με αφορμή τα οικογενειακά προβλήματα ενός μεσήλικα ταχυδρόμου, φανατικού οπαδού του Καντονά, ο ίδιος ο Καντονά κάνει μια ξαφνική εμφάνιση μπροστά στον Αγγλο Ερικ (έχουν και το ίδιο όνομα) και από κει και πέρα τον ακολουθεί, συμβουλεύοντάς τον πώς να αντιμετωπίσει τα παιδιά του, την πρώην γυναίκα του που εξακολουθεί να την αγαπά, και τον γκάνγκστερ με τον οποίο έχει μπλέξει το ένα παιδί του. Μια ωραία, απολαυστική ταινία, δοσμένη με χιούμορ, έξυπνα ευρήματα, αλλά και χαρακτήρες τοποθετημένους σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Το Looking for Eric του Ken Loach, είναι η ταινία που ξεχώρισε στο 62ο Φεστιβάλ Καννών.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό film το οποίο - όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν για άλλα έργα του - ο Loach σε παίρνει και σε πάει όπου θέλει αφήνοντάς σε στο τέλος με ένα διάχυτο πνεύμα αισιοδοξίας. Είναι μια ιδιότυπη κωμωδία, είναι ένα film υπαρξιακό, είναι ένα film πάνω στον μεγάλο ποδοσφαιριστή της Manchester United (Σ.Σ.: πρέπει να τον παραδεχτώ παρότι συμπαθώ τη Liverpool στην Αγγλία!), είναι ένα film φαντασίας, ένα film για τη σχέση ενός πατέρα με το παρελθόν και τους γιούς του, είναι μια συγκαλυμμένη ελεγεία πάνω στην δύναμη της φιλίας και της κοινωνίας παραπέρα.

Η σύζευξη του ατομικού με το συλλογικό μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα προβλήματα. Κατά αυτόν τον τρόπο ο Loach διηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ταχυδρόμου ο οποίος είναι βυθισμένος στην παρακμή και τη μελαγχολία. Η εσωτερική του ταύτιση μέσα από ένα παιχνίδι, χωρίς να το συνειδητοποιεί τον οδηγεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους που τον βασανίζουν και τελικά να βρει την λύτρωση. Διαθέτοντας υποσυνείδητα κάποια σουρρεαλιστικά στοιχεία που τον σπρώχνουν με κινητήρια δύναμη, κατορθώνει να υπερβεί την ατομικότητά του.

Χωρίς πολλά παιχνίδια της παραγωγής και ανούσια εφετζίδικα κόλπα, ο σκηνοθέτης βήμα-βήμα μας αποκαλύπτει τον κόσμο αυτού του ανθρώπου και ταυτόχρονα μέσα από ένα καθαρά κινηματογραφικό λόγο, δουλεμένο σε μια υψηλής ποιότητας αφήγηση, αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει το σινεμά όταν ένα μεγάλο και πολύμορφο πνεύμα, γνώστης του, επεμβαίνει σε αυτό! - Γιάννης Ραουζαίος, 19.5.2009

ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ «Το σινεμά μοιάζει με το ποδόσφαιρο»

Ο εκρηκτικός ποδοσφαιριστής εγκατέλειψε τα γήπεδα στα 30 του χρόνια και αφοσιώθηκε με πάθος στον κινηματογράφο και στη μουσική. Στην τελευταία ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς πρωταγωνιστεί υποδυόμενος ουσιαστικά τον εαυτό του

Στο «Looking for Εric» («Αναζητώντας τον Ερικ»), τελευταία ταινία του παραγωγικότατου βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, παρακολουθούμε τη ζωή ενός δυστυχισμένου ανθρώπου ο οποίος παίρνει κουράγιο και βρίσκει λύσεις για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του, με τη βοήθεια ενός οράματος. Ή, αν θέλετε, φαντάσματος: του ειδώλου του, του πρώην άσου του ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά. Ο οποίος Καντονά υποδύεται ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο ευχάριστη ταινία που κατασυγκίνησε όσους την είδαν στο Φεστιβάλ των Καννών. - Γιάννης Ζουμπουλάκης, 7.3.2010

*Σκηνοθέτης, sεναριογράφος και pαραγωγός, ο Ken Loach γεννήθηκε στο 1936 στο Nuneaton, Warwickshιre, Αγγλία.  Σπούδανε Νομικά στο St. Peter's College, Oxford αλλά μεταπήδησε στο θέατρο, στη συνέχεια στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Δεν υπέκυψε ποτέ στις σειρήνες του Hollywood. Παρά την ποιότητα των ταινιών του, η καριέρα του γνώρισε κάμψη τις δεκαετίες του ’70 και του ΄80, ενώ αυτή του 1990 βρήκε τον Λόουτς να εδρεώνεται στο πάνθεον των μεγάλων Ευρωπαίων σκηνοθετών, με σειρά βραβείων για τις ταινίες του.

Κάποιες από τις ταινίες της πλούσιας φιλμογραφίας του είναι το «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ», το «Jimmy's Hall» του 2014 που επίσης είχε δείξει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, το «It's a Free World...» το 2007, το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» το 2006 που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών που επίσης πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στο Ιντεάλ τότε, το «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» το 2000, το «My Name Is Joe» το 1998, κ.α.

*Εκ των χορηγών επικοινωνίας των προβολών της Λέσχης είναι και το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture