Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Μισή" η αποχέτευση στην Παραλία Προαστίου- Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι μένουν εκτός δεκάδες σπίτια, καταστήματα και το σχολείο

Πάτρα: "Μισή" η αποχέτευση στη...

Μιλούν στο thebest.gr

Παράπονα μερίδας κατοίκων της Παραλίας Προαστίου έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί το έργο για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου λυμάτων στην περιοχή η δημοτική Αρχής της Πάτρας. Σύμφωνα με τους κατοίκους που μίλησαν στο thebest.gr το έργο δεν καλύπτει όλη την Παραλία Προαστίου με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία καθώς και το σχολικό συγκρότημα να μένουν εκτός σχεδιασμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες αυτοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βόθρους, έχοντας δηλαδή ένα μεγάλο έξοδο κάθε φορά που γεμίζει για να τον αδειάσουν, πέραν των θεμάτων υγιεινής που προκύπτουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως μας εξηγούν η ΔΕΥΑ Πάτρας, όπως φαίνεται από τα έγγραφά της, δεν έχει σκοπό να κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα λυμάτων σε ολόκληρη την Παραλία Προαστίου αλλά μόνο σε ένα μέρος της.

Συγκεκριμένα δεν προτίθεται να κατασκευάσει αποχέτευση στην "υποζώνη α2.4" , μέσα στην οποία βρίσκονται πολλές δεκάδες οικιών, το σχολικό συγκρότημα (62ο Δημοτικό Σχολείο και 49ο Νηπιαγωγείο Πατρών) της συνοικίας μας, το ξενοδοχείο "Τζάκι" και τα παραλιακά κέντρα "Αστέρια", "Χρυσή άγκυρα" και "Δάφνες". Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρει ο συμπολίτης και κάτοικος της περιοχής, Στάθης Παπαλεξανδρόπουλος, η δικαιολογία που προβάλλει για την ενέργειά της αυτή η ΔΕΥΑΠ δεν στέκει. Δεν έχει γίνει, υποστηρίζει η δημοτική Αρχή , πλήρης διάνοιξη όλων των οδών και δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος για την κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων.

Οι κάτοικοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι δηλαδή δεν έχει γίνει πλήρης διάνοιξη των οδών της συνοικίας. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι στην οδό Φιλονόης, η οποία είναι τυφλή, θα περαστούν σωληνώσεις αποχέτευσης. Για το οικόπεδο που αντιμετωπίζει τη διάνοιξη της οδού Φιλονόης, μήκους περίπου 10-12 μέτρων λέγεται ότι από τον ιδιοκτήτη του δόθηκε άδεια για την κατασκευή αποχέτευσης. Στις άλλες περιοχές (Ψαθόπυργο έως Δρέπανο, Άγιο Βασίλειο. Ρίο, Καστελόκαμπο, Αραχωβίτικα) πώς μπόρεσαν να κατασκευάσουν αποχετευτικά δίκτυα, αφού δεν έχει γίνει πλήρης διάνοιξη οδών;

Όσον αφορά τον δεύτερο ισχυρισμό της ΔΕΥΑΠ, χώροι που περιήλθαν στον Δήμο Πατρέων κατά την εφαρμογή της επέκτασης του σχεδίου πόλεως βάσει της μελέτης που είχε εκπονήσει ο σημερινός Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, «υπάρχουν χώροι για την κατασκευή αντλιοστασίου και μπορούμε να τους δείξουμε σε κάθε αρμόδιο της ΔΕΥΠΑ, αρκεί να ευαρεστηθεί να προσέλθει στην συνοικία μας», επισημαίνουν οι συμπολίτες.

Παράλληλα θέτουν μια σειρά ερωτημάτων:

-Γιατί δεν ακολουθήθηκε ούτε λογική γεωγραφική σειρά ούτε χρονολογική σειρά ένταξης στον Δήμο Πατρέων για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων; Πρώτα κατασκεύασαν, το 2013, στις νεοενταχθείσες στον Δήμο Πατρέων περιοχές και στην Παραλία Προαστίου μέσα από την οποία περνούν οι αγωγοί που κατασκεύασαν για να διοχετεύονται τα λύματα των άλλων περιοχών στο αντλιοστάσιο της οδού Αυστραλίας μόλις τώρα αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν.

-Γιατί, ενώ αναγκάστηκε η ΔΕΥΑΠ, μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων της συνοικίας μας, να διακόψει τον Οκτώβριο του 2013 την κατασκευή του αγωγού όμβριων της οδού Τεύκρου, η εκβολή του οποίου βρίσκεται στην προέκταση της οδού Νηρέως, στη μέση της πολυσύχναστης κολυμβητικής παραλίας στην περιοχή Δάφνες της Παραλίας Προαστίου, δεν αποφασίζει να τον εκτρέψει προς την κοίτη του χειμάρρου Χάραδρου σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιου Δήμου;

«Μέχρι τα Ιωάννινα έφτασε η ΔΕΥΑΠ στην προσπάθειά της να εκμαιεύσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού από την ευρύτερη περιφέρεια της Πάτρας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει καμία, αλλά άδεια, ούτε από την Περιφέρεια ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μπόρεσε να εξασφαλίσει. Γιατί η τόση μανία της ΔΕΥΑΠ να καταστρέψει την ωραιότερη και μεγαλύτερη σε πλάτος και μήκος κολυμβητική ακτή που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας και κοντά στο κέντρο της; Σύμφωνα με μελέτες του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολου Βανταράκη, παρατηρείται την κολυμβητική περίοδο κάθε χρόνου σοβαρή μόλυνση από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκούς», συμπληρώνει ο κ. Παπαλεξανδρόπουλος.

Το thebest.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατόν. Κύκλοι της δημοτικής Αρχή ωστόσο επισημαίνουν ότι στο έργο έχουν ενταχθεί όλα τα σημεία που ήταν δυνατόν να περάσει το δίκτυο. Προσθέτουν ότι αυτά είναι έργα που τα περίμεναν επί δεκαετίες οι περιοχές του Καστελόκαμπου, του Ρίου κτλ. Η δημοτική Αρχή κατάφερε να τα εντάξει στο ΕΣΠΑ ώστε να μην τα πληρώσει από την τσέπη του ο Πατραϊκός λαός κι έχουν συνολικό προϋπολογισμό 45εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις