Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Υποβλητική η "Γλυκιά Πατρίδα" που πρόβαλλε ο "Γυμνός Οφθαλμός" στη 2η αίθουσα του Πάνθεον

Πάτρα: Υποβλητική η "Γλυκιά Πατρίδα...

Στις 21/11 θα παιχθεί το ντοκιμαντέρ "λπ" για τη Λένα Πλάτωνος

Μπορεί ο Νίκος Καββαδίας να βρίσκεται ακόμα στην Βραζιλία, ωστόσο το πνεύμα του ήταν παρόν στην προβολή του αξιόλογου φιλμ από την Αυστραλία «Γλυκιά πατρίδα» του Γουόρικ Θόρντον που διοργανώθηκε από την ομάδα του «Γυμνού Οφθαλμού» στη 2η αίθουσα του Πάνθεον το βράδυ της Τετάρτης 24/10/2018.

Κοντά στους εκατόν πενήντα σινεφίλ έτρεξαν να δουν μία ταινία με υποβλητικά πλάνα από την κάπως αφιλόξενη γη της μακρινής Αυστραλίας, κάπως αργή στον ρυθμό της και βαριά αλλά πολύ ενδιαφέρουσα με ένα ζευγάρι ντόπιων Αβορίγινων τη δεκαετία του 1920, στο επίκεντρο. Το μήνυμα της ταινίας πραγματικά μας ανατρίχιασε με την επικαιρότητα του, το πόσο σκληρή και άκαρδη μπορεί να παραμένει η κοινωνία (ένα μεγάλο τμήμα της) απέναντι σ’ έναν συνάνθρωπο μας που μπορεί να μην έχει το ίδιο χρώμα με μας, θεωρώντας τον υποδεέστερο και κατώτερο.

Το φιλμ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που είχαν συγκλονίσει εκείνη την εποχή την Αυστραλία, μας θύμισε πως πρέπει να σεβόμαστε τον άλλο, την ύπαρξη και ελευθερία του, τις παραδόσεις και πιστεύω του και όχι να επιδεικνύουμε συμπεριφορές αλαζονικές, ρατσιστικές χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, συμπόνιας και κατανόησης. Το μήνυμα πραγματικά είναι πολύ δυνατό που απορρέει από το φιλμ όπου την παράσταση κλέβει θα λέγαμε ο γηγενής Αβορίγινας Χάμιλτον Μόρις στο ρόλο του Σαμ Κέλι.

Την ταινία που έδειξε σε α’ προβολή για την Πάτρα ο Γυμνός Οφθαλμός, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Στάθης Χρυσικόπουλος, ο Γιώργος Κοζίας με τη σύζυγο του, η νηπιαγωγός Κατερίνα Γαλανοπούλου, η Σοφία Μαυρίδη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κ.α.

Η επόμενη προβολή του Γυμνού Οφθαλμού είναι στις 7/11 με την ταινία «Η Άμυνα του Δράκου» ενώ η ταινία έκπληξη στις 21/11 θα είναι όπως μας ενημέρωσε η Μάγδα Παναγοπούλου από την ομάδα του Γυμνού Οφθαλμού, το «λπ», ένα ντοκιμαντέρ για τη σπουδαία Λένα Πλάτωνος, που θεωρείται μία από τις πιο ιδιαίτερες μουσικούς της Ελλάδας και μία από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στους τρεις δίσκους (Μάσκες Ηλίου, Γκάλοπ, Λεπιδόπτερα) που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’80.

Ο σκηνοθέτης του φιλμ, Χρήστος Πέτρου μίλησε σε όλους εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί της για τη δημιουργία αυτών των πρωτοποριακών δίσκων ενώ η ίδια η Λένα Πλάτωνος μοιράζεται τις δικές της αναμνήσεις από την εποχή εκείνη με τον δικό της, μοναδικό τρόπο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture