ΑΓΟΡΑ

/

Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Σε θετική κατεύθυνση οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Σε θετική κατεύθυνση οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, στο πλαίσιο της μεταβατικής κατάστασης της χώρας. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας με την οποία οι έμποροι της πόλης κάνουν αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ΔΕΘ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Ρώρο Γιώργο και τον Αναπ. Ταμία κ. Θωίδη Πολυχρόνη.

Η Αντιπροσωπεία του ΕΕΣΠ επισκέφθηκε τα περίπτερα εκθετών Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων και φυσικά των συναδέλφων  από τον Νομό μας και την πόλη,  που εντυπωσίασαν με τις ευρηματικές παρουσιάσεις των προϊόντων τους. Στη φετινή ΔΕΘ συμμετείχαν πλέον των 1.500 εκθετών και πάνω από 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, με οικονομικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, υπουργούς και τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο και αφορούν στη φορολογία, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και ακατάσχετο εμπορικό λογαριασμό, με στόχο την άμεση επίλυση τους, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα απαγκιστρώνεται από την σκληρή επιτήρηση των μνημονίων.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θεωρούμε ότι ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, στο πλαίσιο της μεταβατικής κατάστασης της χώρας. Πιστεύουμε ότι θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια την καταναλωτική, ενισχύοντας την ρευστότητα των πολιτών, ιδιαίτερα  των κοινωνικών τάξεων που η παρατεταμένη οικονομική κρίση είχε αποκλείσει και οδηγήσει στο περιθώριο. Το ζητούμενο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας , όπως τονίσθηκε από πολλούς οικονομικούς παράγοντες, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και υλοποιούνται άμεσα, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και εν τέλει της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικότερα και επιγραμματικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

•Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

•Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

•Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

•Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

•Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

•Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

•Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

•Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

•Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

•Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

•Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπό - κατώτατου στις αρχές του 2019.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών συνεχίζει να διεκδικεί:

•Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας

•Ακατάσχετο τροφοδότη λογαριασμό για τις επιχειρήσεις

•Τη διευθέτηση οφειλών (ασφαλιστικών, φορολογικών) ως απόρροια της οικονομικής κρίσης

•Επέκταση του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας του εμπορικού κόσμου

•Τη συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.»

Σχόλια

Αγορά