Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αξίζει τον κόπο το φιλμ "Our Souls at Night" για την τρυφερή επανένωση των Ρέντφορντ & Φόντα

Αξίζει τον κόπο το φιλμ "Our Souls ...

Η ταινία είναι παραγωγή του Netflix

Αρχίζουν ν’ αλλάζουν τα δεδομένα στη διανομή και κυκλοφορία ταινιών στο εξωτερικό με το Netflix να πρωτοστατεί στη νέα τάξη πραγμάτων με μία δυναμική παραγωγή φιλμ και τηλεοπτικών σειρών που προβάλλονται στην ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Ελλάδα, πλατφόρμα του.

Ήδη θεωρείται πιθανό έως βέβαιο ότι η ταινία – παραγωγή του Netflix, “Mudbound” της Dee Rees, με την αγνώριστη Mary J. Blige που ξεκίνησε την επιτυχή πορεία της από το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα, θα προταθεί στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ.

Ο πρόλογος μας αυτός γίνεται για να καταλήξουμε σε μία τρυφερή ταινία που έκανε το ντεμπούτο της στο Netflix  στις 29 του περασμένου Σεπτεμβρίου, την οποία είδαμε πρόσφατα. Ο λόγος για το «Our Souls at Night» από την νουβέλα του εκλιπόντα Κεντ Χαρούφ, σε σκηνοθεσία του Ινδού στην καταγωγή Ritesh Batra του «The Lunchox» που είχαμε δει από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

Το «Our Souls at Night – Οι Ψυχές μας τη Νύχτα» είναι η ταινία που ξανάσμιξε επί της οθόνης, ουσιαστικά για 4η φορά, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα κι όπως ανέφερε μία κριτική, «άξιζε τον κόπο το καλλιτεχνικό ξανασμίξιμο τους», 38 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ήταν στην ταινία «Ο Ηλεκτρικός Καβαλάρης» του αείμνηστου Σίντνει Πόλακ.

Δύο μόνοι στη ζωή ήρωες καθώς έχουν χάσει τους συντρόφους τους, κάπου σε μία επαρχιακή πόλη του Κολοράντο της Αμερικής, ξεκινούν να κάνουν παρέα ή για την ακρίβεια συντροφιά μετά την αυθόρμητη πρόταση της Addie, η οποία χτυπά την πόρτα του γείτονα της, Louis Waters, προτείνοντάς του, αν θέλει να έρχεται τα βράδια να κοιμάται σπίτι της όχι με πονηρό σκοπό αλλά απλά για να συζητούν μέχρι να τους πάρει ο ύπνος στο προσκεφάλι.

Ωραίο το στόρι κι ας μοιάζει ν’ αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία. Το σημαντικό εδώ είναι ότι η «οικειότητα», αγάπη, φιλία και βαθιά εκτίμηση των Ρέντφορντ & Φόντα είναι ολοφάνερη και χαρακτηρίζει τις ερμηνείες τους.

Όπως εύστοχα γράφτηκε, παίζουν με μία φυσικότητα που σε κερδίζει ενώ το επίσης ωραίο του σεναρίου είναι ότι έχει χωρέσει και κάποιες μίνι αυτοβιογραφικές αναφορές όπως ένα χιουμοριστικό σημείο με την ακοή του Louis – Redford (ο οποίος τελευταία, φορά ενίοτε ακουστικό στο δεξί του αυτί) ή η νεανική αγάπη του Louis για τη ζωγραφική (ο Ρέντφορντ σκιτσάριζε από παιδί και μετά το θάνατο της μητέρας του Μάρθας, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 18 ετών, έφυγε λίγο καιρό μετά και περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, στην Ιταλία και τη Γαλλία ως πλανόδιος ζωγράφος του δρόμου για ενάμιση χρόνο).

Οι δύο ήρωες θα έρθουν κοντά. Η Addie είναι πιο αποφασισμένη ξέροντας τι θέλει, λέει ατάκες όπως «πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε τους εαυτούς μας» (άλλη μία αυτοαναφορική νύξη ίσως για τη δική της δύσκολη περίοδο της Hanoi Jane) και μας συγκίνησε η τρυφερότητα μεταξύ των δύο ηλικιωμένων ηρώων, ο τρόπος προσέγγισης του 7χρονου εγγονού της Addie, Jamie (στο ρόλο ο ταλαντούχος πιτσιρικάς Iain Armitage) από τον Louis που θα του τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με ένα παλιό τρενάκι αλλά και μαθαίνοντας του μπέιζμπολ σε μία εκδρομή για κάμπινγκ (τα πλάνα της εκδρομής είναι από τα πιο ωραία της ταινίας και βγάζουν και πάλι στο προσκήνιο την αγάπη του Ρέντφορντ για την Αμερικάνικη Δύση όπως και η σκηνή στο αυτοκίνητο όπου η Τζέιν Φόντα έρχεται κοντά στον Ρέντφορντ ενόσω εκείνος οδηγεί και ακουμπά το κεφάλι της στον ώμο του με εκείνον να χαμογελά λίγο συνεσταλμένα αλλά και με ικανοποίηση).

Τα εμπόδια ωστόσο της ζωής, δεν σταματούν τελικά ποτέ ακόμα και προς τη «δύση» της.

Ο γιος της Φόντα (στο ρόλο ο γοητευτικός Βέλγος ηθοποιός Ματίας Σενέρτς) δεν βλέπει με καλό μάτι το νέο ρόλο που έχει πάρει στη ζωή της μητέρας του ο Louis ενώ σε μία σκηνή θα δούμε και την 40χρονη κόρη του Louis (την υποδύεται η Τζούντι Γκριρ) που έχει κι αυτή τα δικά της θέματα που πηγάζουν από ένα ατόπημα του πατέρα της στα νιάτα του, όταν απάτησε τη μητέρα της και λίγο έλειψε να φύγει από το σπίτι με μία συνάδελφο του, μία Ινδιάνα δασκάλα.

Κάποια μελό στοιχεία είναι αναπόφευκτα στην πλοκή και το ενδιαφέρον λίγο προς τη μέση κάπου πέφτει, ωστόσο είναι μία γλυκιά ταινία που σε αφήνει μ’ ένα γλυκόπικρο μειδίαμα και ένα δάκρυ και πραγματικά χαίρεσαι βλέποντας ότι αυτός ο αλλοτινός γόης που ακόμα κρατά τη σαγήνη του και ας διακρίναμε μία ελαφριά αστάθεια στο βάδισμα του (ο Ρέντφορντ είναι πλέον 81 ετών), συνεχίζει να μας χαρίζει όμορφους ρόλους και ερμηνείες, παίζοντας όπως μόνο ο ίδιος τόσα χρόνια ξέρει με μία μοναδική αλήθεια και φυσικότητα.

Δείτε το με την πρώτη ευκαιρία, θα σας αρέσει και θα σας ζεστάνει την καρδιά.

*Ο Ρέντφορντ όπως και η Τζέιν Φόντα είχαν κι άλλες πρόσφατες συνεργασίες με το Netflix.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έπαιξε στο sci fi thriller «The Discovery» με θέμα την μετά θάνατον ζωή, μαζί με τους Jason Segel και Rooney Mara (προβλήθηκε τέλη Μαρτίου του 2017) ενώ η Τζέιν Φόντα παίζει στη σειρά «Grace & Frankie» με τη Λίλι Τόμλιν.

*Το σάουντρακ του «Our Souls at Night» είναι του Elliott Goldenthal. Η ταινία είναι μία παραγωγή του Robert Redford και του Ted Sarandos (Ελληνικής προφανώς καταγωγής).

Στους τίτλους τέλους η ταινία αφιερώνεται στη μνήμη του συγγραφέα Kent Haruf.

*Ευχαριστίες στον δικηγόρο και σινεφίλ Θόδωρο Μπούσια που μας βοήθησε να δούμε το «Our Souls at Night».

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture