Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ....

"Σε μία εποχή αφωνίας, ήθελα να μιλήσω για τους 200 της Καισαριανής"

«Υπάρχει ελπίδα, το φως, το αεράκι αυτού του τόπου, οι μικροί τόποι της. Δεν ξεχνάμε τίποτε απ’ αυτά και να θέλαμε». Αυτό ανέφερε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μιλώντας στο κοινό στην 2η αίθουσα του Πάνθεον, στην Πάτρα το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 το βράδυ, με αφορμή τη νέα του ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» για την εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων στις φυλακές Χαιδαρίου, την Πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς.

Ο 77χρονος Παντελής Βούλγαρης ήρθε στην Πάτρα μαζί με τον παραγωγό του φιλμ Γιάννη Ιακωβίδη. Απλός, προσιτός με όλους έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από την υποδοχή της ταινίας από τους θεατές που την παρακολούθησαν όπως ο ίδιος επισήμανε με απόλυτη σιωπή και σιγή.

«Την ιστορία των 200 του Χαιδαρίου που οδηγήθηκαν για εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής ως αντίποινα, την ήξερα καιρό, βρέθηκαν οι προυποθέσεις από πλευράς παραγωγής και την γύρισα. Σε μία εποχή αφωνίας, μίας περίεργης ησυχίας και κάτω από αυτό το κλίμα που βιώνουμε όλοι, ήθελα να μιλήσω για αυτούς τους ανθρώπους. Την ταινία την χρωστάω και στην Ιωάννα Καρυστιάνη (σύζυγο του και σεναριογράφο του φιλμ).

Οι ιδέες μας συμπίπτουν και δουλεύουμε με διάλογο αλλά και καυγάδες ενίοτε», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι η ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη που είχε αναλάβει διερμηνέας του διοικητή Καρλ Φίσερ στο Χαιδάρι, τον συγκίνησε περισσότερο και πως θα ήθελε να κάνει κι άλλες τέτοιες ταινίες.

Μάλιστα ο κ. Βούλγαρης ανέφερε ως παράδειγμα την ιστορία της Λέλας Καραγιάννη, η οποία συνελήφθη στην Κατοχή τουλάχιστον 2 φορές, είχε χαστουκίσει τον ανακριτή, χειρονομία που την έκανε διάσημη ενώ τα πέντε παιδιά της ήσαν φυλακισμένα στο Χαιδάρι.

Σε μία στιγμή ο αγαπητός και σεβαστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στο χρόνο της φυλακής και πως χρειάζεται οι κρατούμενοι να οργανώνουν τον χρόνο τους. Τα χρόνια της φυλακής είναι σαν τα «πέτρινα πανεπιστήμια» και ο ίδιος όπως είπε, όταν 8 μήνες είχε φυλακιστεί στη Γυάρο προς το τέλος της Δικτατορίας είχε αξιοποιήσει το χρόνο κράτησης του μελετώντας τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Αλήθεια την ταινία θα την στείλετε να την δει ο Σόιμπλε στη Γερμανία, ρώτησε εύστοχα ένας θεατής για να απαντήσει ο κ. Βούλγαρης διπλωματικά πως μπορεί και να παιχθεί η ταινία στην Γερμανία αν και η διανομή ενός ελληνικού φιλμ στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο. Ωστόσο μπορεί να γίνει μιας και ο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» Αντρέ Χένικε που κάνει τον Καρλ Φίσερ είναι Γερμανός.

«Ήμουν τυχερός με τους ηθοποιούς τόσο με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου που υποδύθηκε τον Σουκατζίδη όσο και με τον Αντρέ Χένικε που έχει κάνει 80 ταινίες και δέχθηκε αμέσως να έρθει να παίξει με συμπαθητικά, λίγα λεφτά. Είναι ένας ηθοποιός πολυεργαλείο και ερχόταν συνέχεια με ιδέες για τον ρόλο του», είπε χαρακτηριστικά ο Παντελής Βούλγαρης.

Ο σκηνοθέτης τόνισε ακόμα πως η περίοδος της Γερμανικής κατοχής είναι μία αδικημένη εποχή για τους κινηματογραφιστές, πως επέλεξε ηθελημένα το φινάλε να είναι πυκνό και όχι επεξηγηματικό (η σκηνή της εκτέλεσης όπως και του γλεντιού το βράδυ πριν είναι οι καλύτερες και πιο συγκινητικές της ταινίας) κι ότι η σκηνή του γλεντιού βασίστηκε σε πραγματικές μαρτυρίες όπως και η σκηνή στο προαύλιο όπου είναι όλοι μαζεμένοι. Το σενάριο βασίστηκε σε βιβλία όπως του Αντώνη Φλούντζη, του Θέμη Κορνάρου, του Μανόλη Γλέζου, του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, κ.α.

Για τον Γερμανό Καρλ Φίσερ δεν υπήρχαν πολλά διαφωτιστικά στοιχεία. Ήταν πράγματι ύπουλος και καχύποπτος, ωστόσο υπάρχει μία μαρτυρία ότι όταν εστάλησαν οι τελευταίοι 1200 Ροδίτες κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, ο Φίσερ δάκρυσε.

Ο Παντελής Βούλγαρης που πρόθυμα φωτογραφήθηκε με όσους του το ζήτησαν, υπέγραψε μέχρι και αυτόγραφα σε παιδιά και νέους που τον πλησίασαν, υπογράμμισε ακόμα πως τον ενδιαφέρει πολύ να προβληθεί η ταινία του και σε σχολεία. Ήδη η αρχή θα γίνει στα λύκεια της Καισαριανής.  Μάλιστα ο κ. Βούλγαρης αποκάλυψε με χιούμορ ότι αρχικά φοβήθηκε για την υποδοχή της ταινίας του.

Το teaser τρέιλερ της παιζόταν πριν την προβολή της πολεμικής ταινίας «Δουνκέρκη» και βλέποντας το κάποια παιδιά θεατές είχαν αναρωτηθεί «για το Βιετνάμ είναι αυτή η ταινία». Ακούγοντας το συμβάν ο κ. Βούλγαρης  είπε «ωχ που πάμε με την ταινία» αλλά τελικά όλα έχουν κυλήσει ρολόι. Μάλιστα στη 2η εβδομάδα προβολής της η ταινία δείχνει να κρατά την δυναμική της κι όπως μας είπαν οι Ανδρέας και Ειρήνη Κοτσαύτη του Πάνθεον, οι κρατήσεις και αγορές εισιτηρίων αυξάνονται.

Τον κ. Βούλγαρη καλωσόρισε και προλόγισε ο Παναγιώτης Κοτσαύτης ενώ παρών ήταν και ο Χαράλαμπος Κρητικός.

Ρωτώντας τον για το συνολικό κόστος ο κ. Βούλγαρης μας αποκάλυψε πως η ταινία κόστισε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ, πως γυρίστηκε μόλις μέσα σε 8 εβδομάδες (είχε βέβαια προηγηθεί μία πολύ καλή προετοιμασία με την ομάδα παραγωγής του) και πως δεν έλειψαν και κάποια εμπόδια.

«Έχω κλείσει 56 χρόνια ως κινηματογραφιστής αλλά θεωρώ ότι ο κινηματογράφος στην Ελλάδα είναι πάντα στην γωνία. Θέλει κουράγιο το σινεμά κι ο έρωτας και αγάπη για την τέχνη του κινηματογράφου θεωρώ ότι είναι μοναδικός», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι στις παλιές φυλακές στο φρούριο Ιτζεδίν στην Κρήτη όπου είχε γυρίσει και «Τα Πέτρινα Χρόνια» το 1984 και τώρα γύρισε «Το Τελευταίο Σημείωμα», η αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε από την παραγωγή 2.000 ευρώ την ημέρα για τα γυρίσματα!

Ακόμα ο κ. Βούλγαρης συνέκρινε την γειτονική Βουλγαρία όπου το 1995 είχε κάνει μέρος των γυρισμάτων του φιλμ του «Ακροπόλ» λέγοντας ότι τότε οι συνθήκες εκεί ήσαν σχετικά πρωτόγονες ενώ σήμερα έχουν οργανωθεί σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Ο κ. Βούλγαρης που κάθισε σε όλη την προβολή της ταινίας στα πίσω καθίσματα, αναχώρησε μετά το τέλος μαζί με τον παραγωγό του για την Αθήνα.

Η αίθουσα να σημειώσουμε πως ήταν γεμάτη έως και την 1η σειρά. Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αντωνόπουλος και Δημήτρης Πελεκούδας από τη Δημοτική αρχή Πελετίδη, η βουλευτής και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος, η Δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, με τον σύζυγο της Δημοσθένη Σαμούρη, οι οποίοι και συνομίλησαν με τον κ. Βούλγαρη στο τέλος της προβολής, οι κ.κ. Βασίλης Λαδάς, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Ανδρέας Βρης, Κωστής Καπέλας, Όλγα Νικολοπούλου, Σπύρος Καραχάλιος, πολλά νέα παιδιά, σινεφίλ, κ.α.

Όσο για τον αν θα έκανε μία ταινία για την σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα που ρωτήθηκε ο Παντελής Βούλγαρης απήντησε με νόημα, «το στόρι αυτό είναι για μεγάλο σήριαλ»!

*«Το Τελευταίο Σημείωμα» έχει βγει σε διανομή της Tanweer. Τον ρόλο της Χαρούλας, αγαπημένης του Ναπολέοντα Σουκατζίδη υποδύεται η Μελία Καράιλινγκ, μία νέα Ελληνίδα ηθοποιός με πολύ εκφραστικό πρόσωπο που μας θύμισε την Ειρήνη Παππά ενώ επίσης σ’ έναν βασικό ρόλο εμφανίζεται σε μία δωρική, αξιομνημόνευτη ερμηνεία ο Τάσος Δήμας, εκ των στενών συνεργατών στις θεατρικές παραστάσεις του Θόδωρου Τερζόπουλου.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture