Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

«Ζύμαι Πατρών Α.Ε.»: Ένα ακόμα κτίριο «φάντασμα» από το ένδοξο βιομηχανικό παρελθόν- ΑΥΤΗ είναι η ιστορία του- ΦΩΤΟ

«Ζύμαι Πατρών Α.Ε.»: Ένα ακόμα κτίριο «φ...

Απέναντι από το νέο λιμάνι

Το ένδοξο, βιομηχανικό παρελθόν της Πάτρας, τότε που η αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν πραγματική αρχόντισσα, μπορεί να μοιάζει (ή και να είναι) πολύ μακρινό, όμως κάποια από τα… σημάδια του στέκουν ακόμα εκεί να θυμίζουν στους παλαιότερους και να δίνουν αφορμές για να μάθουν, στους νεώτερους. Ένα από τα κτίρια που έχουν γράψει ιστορία στην πόλη, το οποίο σήμερα ίσως να περνάει κάπως απαρατήρητο είναι το κτήριο της βιομηχανίας «Ζύμαι Πατρών Α.Ε.».

Το χαρακτηριστικό κίτρινο εργοστάσιο βρίσκεται, πλήρως εγκαταλελειμμένο σήμερα, κοντά στην Ακτή Δυμαίων, πίσω από σούπερ μάρκετ μεγάλη αλυσίδας που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο σημείο. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975» ο Νίκος Σαραφόπουλος: Οι «Ζύμαι Πατρών Α.Ε.» ιδρύθηκαν το 1934 από τους: Ν. Ναχνικιάν, Η. Γκιώχα και Σ. Ηλιάδη.

Βρισκόταν στην οδό Παρνασσού 8, Μεγάλου Γύρου όπως ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια (προφανώς λόγω της τοποθεσίας της: Μεγάλο Γυρί. Είχε έκταση 480τ.μ. σε οικόπεδο 1,3 στρεμμάτων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 λειτουργούσε με 16 εργαζόμενους και σκοπό του είχε την Παρασκευή αρτοζύμης και ζυμών κάθε λογής.

 

 

Οι παλαιότεροι που ζούσαν στην περιοχή ή περνούσαν συχνά από το σημείο θυμούνται ακόμα τν χαρακτηριστική μυρωδιά της μαγιάς… σήμερα η απόλυτη εγκατάλειψη σε μια περιοχή όπου επίσης στέκουν τα «κουφάρια» της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, της Πειραϊκής-Πατραϊκής κ.α….

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight