Επάγγελμα μαχητής ρεπόρτερ
Από σήμερα σταθμεύει στα Ster της Veso Mare η πολυαναμενόμενη ταινία «The Spotlight» (που θεωρείται το αντίπαλον δέος της «Επιστροφής» με το Λεονάρντο ντι Κάπριο), αφού διεκδικεί την Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα 6 κορυφαία Οσκαρ. Πρόκειται για ένα δραματικό φιλμ μαχητικής δημοσιογραφικής έρευνας, που βασίζεται σε καθηλωτικά αληθινά γεγονότα, με καταπληκτικό καστ (Μάικλ Κίτον, Μαρκ Ράφαλο, Ρίτσελ Μακ Ανταμς, Στάνλει Τούτσι, Λιβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερυ) και δεξιοτεχνικό σενάριο. Μάλιστα, οι κριτικοί του Λος Αντζελες, το έχουν αναδείξει ως καλύτερη ταινία, στα Bafta διακρίθηκε για καλύτερο σενάριο, στα Guild για καλύτερη διανομή κ.α.
Στη Βοστώνη του άκρατου καθολικισμού, μια ομάδα ρεπόρτερ, μετά από περίεργες μεταθέσεις ιερέων και καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας, ξεσκεπάζει μια συγκάλυψη δεκαετιών, ένα απίστευτο σκάνδαλο με συνενόχους θρησκευτικούς, νομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Επικεφαλής του δημοσιογραφικού team είναι ο Εβραίος νέος διευθυντής της εφημερίδας (Μάικλ Κίτον) που ψυχογραφείται μοναδικά μαζί με όλη τη κοινωνία ως παθητικοί παρατηρητές της αποσιώπησης του εγκλήματος.

Δεκάδες παιδιά ήταν θύματα ιερέων παιδόφιλων, είδηση που είχε σοκάρει τις ΗΠΑ το 2002. Ο σκηνοθέτης Τομ Μακ Κάρθι συνεπαρμένος από το θέμα της ανάδειξης μιας από τις πιο σκοτεινές ιστορίες της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, χαρίζει στην ταινία κλιμακωτή ένταση και ντοκιμαντερίστικο μοντάζ. Οπως αναφερει:
«Η ιστορία δεν είναι μια κατηγορία σε βάρος της εκκλησίας. Έχει να κάνει με την ερώτηση του πώς κάτι τέτοιο συνέβη. Η εκκλησία μπορεί να διαπράξει θεσμικό κακό, όχι μόνο μέσω της κακοποίησης των παιδιών αλλά και μέσω της κάλυψης αυτής. Πώς όμως κακοποιήθηκαν τόσα παιδιά για δεκαετίες χωρίς κάποιος να κάνει κάτι;»
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Για τη γραφή του σεναρίου προηγήθηκαν μήνες για συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, θύματα και άλλους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο. Οι τίτλοι της ταινίας είναι γραμμένοι με τη γραμματοσειρά Miller που χρησιμοποιεί η Globe για τους περισσότερους τίτλους και τα κείμενα της. Όταν ο Γουόλτερ Ρόμπινσον-ο πραγματικός επικεφαλής δημοσιογράφος- επισκέφτηκε το γύρισμα, εντυπωσιάστηκε με τον Mάικλ Κίτον, που καθόταν σε ένα ακριβές αντίγραφο του γραφείου του και δακτυλογραφούσε με τα δύο δάκτυλα, όπως αυτός, με τα χείλη σφιγμένα, μπροστά από μια παλιομοδίτικη οθόνη υπολογιστή, ακριβώς όπως αυτή που είχε το 2001.

Οπως σχολίασαν οι New York Tomes :«Το Spotlight εμπνέει και καταδικάζει ταυτόχρονα, ενθαρρύνει, αλλά και θλίβει. Παρόλο που τα γεγονότα διαδραματίστηκαν πριν μια δεκαετία, είναι το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» για την εποχή μας – και το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








