Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΤΣΑΝΤΖΑΛΟΥ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ, ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΓΚΑΖΟΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΤΣΑΝΤΖΑΛΟΥ: ΑΡΧΙ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ποτίζετε συχνά και πολύ!

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι αγαπημένες εποχές του «outdoor», οι μέρες που στον  κήπο μας όλα πρασινίζουν, ανθίζουν και «φουντώνουν» μοσχοβολώντας. Η ξεγνοιασιά των υπαίθριων χώρων που αποφέρει τις ωραιότερες εικόνες  και συντελεί στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντός μας αλλά και στην ψυχαγωγία των ανθρώπων μας σε άμεση επαφή με τη φύση, απαιτεί το μαγικό χέρι του ειδικού. Ετσι, μπορούμε να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  -πρακτικά και οπτικά- τα φυτά και τα λουλούδια που μας περιστοιχίζουν αλλά και να συντηρήσουμε το πιο δημοφιλές πράσινο «χαλί», το γκαζόν.

Η  Γεωπονική Ρίου του έμπειρου γεωπόνου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάρη Τσάντζαλου. που εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Πατρών, εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής κήπων με συνέπεια και υπευθυνότητα. Η μακρόχρονη παρουσία της εταιρείας στον κλάδο, σε συνδυασμό με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των υπηρεσιών της. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει πάσης φύσεως αρχιτεκτονικά έργα σε κήπους ιδιωτικών και εξοχικών κατοικιών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων, καταστημάτων, δημόσιων υπηρεσιών κ.α., με έμφαση στη λεπτομέρεια και σε προσιτές τιμές.

Ταυτόχρονα ειδικά για το thebest.gr  μας  συμβουλεύει για το ωραιότερο γκαζόν στον κήπο μας ever.

OΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Πότισμα

Για να διατηρήσετε το γκαζόν καταπράσινο είναι απαραίτητο να το ποτίζετε συχνά και πολύ. Ωστόσο αν θέλετε να εξοικονομήσετε νερό είναι προτιμότερο να ποτίζεται λιγότερο συχνά, αλλά πολύ κάθε φορά. Αν ποτίζετε λίγο κάθε μέρα οι ρίζες δεν θα μεγαλώσουν περισσότερο από 3-4 εκ.
Άνοιξη: το γρασίδι δεν έχει ανάγκη από πότισμα και αρκείται στην δροσιά του πρωινού και την υγρασία του εδάφους που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χρειάζεται προσοχή αν η άνοιξη είναι πολύ ζεστή οπότε είναι απαραίτητο να ποτίζεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Καλοκαίρι: το γρασίδι πρέπει να ποτίζεται καθημερινά με επαρκή ποσότητα νερού έτσι ώστε το έδαφος να παραμένει υγρό κατά την διάρκεια της μέρας. Στις ζεστές μέρες ποτίστε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα ή το βράδυ, για να μειώσετε τις απώλειες νερού.
Φθινόπωρο: το γρασίδι πρέπει να ποτίζεται ανάλογα με τις επικροτούσες καιρικές συνθήκες. Αν επικρατεί ξηρασία ποτίζουμε ανά δυο μέρες. Αν ο καιρός είναι πιο υγρός αρχίζουμε να ελαττώνουμε το νερό σταδιακά.
Χειμώνας: το χειμώνα το γρασίδι «κοιμάται» οπότε τα ποτίσματα είναι άχρηστα και προκαλούν κίνδυνο να καταστρέψουν τις ρίζες. Αν υπάρχει ανομβρία ίσως χρειαστεί ένα πότισμα με λίγο νερό κάθε εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες.

Κούρεμα

Δεν υπάρχει προτεινόμενη συχνότητα τυπικού κουρέματος. Όλα εξαρτώνται από την εποχή, την ποικιλία του χλοοτάπητα και το αν ποτίζεται ταχτικά ή όχι. Γενικά όσο πιο πολύ μεγαλώνει το γρασίδι, τόσο πιο συχνά πρέπει να κουρεύετε για να διευκολυνθείτε. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείτε τη κουρευτική μηχανή γρασιδιού πιο συχνά την άνοιξη ή το φθινόπωρο (μια φορά κάθε εβδομάδα), όπου η ανάπτυξη του γκαζόν είναι πιο σημαντική.
Ένα καλλωπιστικό γκαζόν πρέπει να είναι κουρεμένο στα 5 με 6 εκ. Τα κουρέματα πρέπει να είναι συχνά. Αν θέλετε να παίξετε ποδόσφαιρο ή να κάνετε εκδήλωση, το γκαζόν πρέπει να έχει ύψος 5-10 εκ. Και ποτέ λιγότερο. Το καλοκαίρι το χόρτο πρέπει να είναι πιο ψηλό περίπου 8-10 εκ. Έτσι, εξασφαλίζεται επιπλέον σκιά στο χώμα και καλύτερη συγκράτηση νερού. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πρέπει να κουρεύεται πιο κοντό.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν το γρασίδι είναι καινούριο. Πρέπει να κουρεύεται πάνω από τα 5 εκ. αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί.
Κατά την διάρκεια του κουρέματος με χλοοκοπτική μηχανή προσοχή χρειάζεται στο να μην χυθούν βενζίνες και λάδια στο γκαζόν.

Ζιζανια

Ραδίκια, αγριάδα, πακερέτες και αλλά αρνόγλωσσα και ζιζάνια μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα γι΄αυτο απομακρύνετε τα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν έχετε λίγα ζιζάνια είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα ζιζανιοκτόνα και να τα ξεριζώσετε με τα χέρια ή με ένα σκαρπέλο μετά από μια βροχή ή ένα καλό πότισμα. Προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε όσο καλύτερα γίνεται χωρίς να μείνουν υπολείμματα από ρίζες. Σε περίπτωση μεγάλου παρασιτισμού ψεκάστε πάνω στο βρεμένο γκαζόν ένα καλό ζιζανιοκτόνο που καταστρέφει τα χόρτα με μεγάλα φύλλα. Τα ζιζάνια καταστρέφονται μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Λίπανση

Το γκαζόν όταν δεν τρέφεται σωστά κιτρινίζει και είναι ευπαθές στις ασθένειες. Τα στοιχεία που αποτελούν την τροφή του είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το θειάφι καθώς και διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία.
Ενδείξεις που φανερώνουν την ανάγκη λίπανσης: ενδεικτικά όταν υπάρχει έλλειψη αζώτου το χόρτο κιτρινίζει και οι ρίζες δεν αναπτύσσονται γρήγορα. Όταν τα βλαστάρια των χόρτων βγαίνουν λεπτά και στενά ή που περιπλέκονται, είναι συχνά μια ένδειξη έλλειψης φωσφόρου. Αν οι άκρες φαίνονται καμένες είναι ένδειξη ανεπάρκειας καλίου.
Γενικά υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων. Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και τα λιπάσματα βραδείας δράσης ή απορρόφησης. Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο που τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. Δρουν μέσα σε 24 ώρες. Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα που έχουν διάρκεια δράσεις πολλών μηνών. Πρέπει να χωνεύονται από το έδαφος για να μπορέσουν να απορροφηθούν από τις ρίζες, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες τους.
Τέλος σχετικά με την δοσολογία φροντίστε να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Είναι άσκοπο να ξεπερνάτε την αναγραφόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα.
Εσείς αποφασίζετε αν θα χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα με γρήγορη δράση ή κάποιο άλλο με αργή δράση, που θα το χρησιμοποιήσετε σε δυο δόσεις το χρόνο. Και στις δυο περιπτώσεις ποτίστε κανονικά το γκαζόν, διότι το νερό θα καθορίσει την ανάπτυξη των φυτών.
Για λίπασμα γρήγορης ανάπτυξης: Μάρτιος, Μάιος, Ιούλιος, Σεπτέμβριος
Για λίπασμα αργής ανάπτυξης: Απρίλιος, Οκτώβριος

Εξαερισμός

Το γκαζόν έχει ανάγκη από αέρα. Μια φορά το χρόνο φροντίστε να απαλλαγείτε από τον χλοοτάπητα και να τρυπήσετε το χώμα.
Ένα γκαζόν καλά θρεμμένο και ποτισμένο μπορεί να γίνει δόλωμα για ζιζάνια και βρύα. Μια κουρευτική μηχανή γρασιδιού δεν μαζεύει ποτέ όλα τα φύλλα των χόρτων. Αυτά τα περιττώματα συσσωρεύονται στο έδαφος για να σχηματίσουν έναν χλοοτάπητα που θα εμποδίσει το χώμα να αναπνεύσει ή να μουλιάσει καθώς και το χόρτο να πύκνωση. Για να βγάλετε αυτόν το σωρό από βρύα και χλοοτάπητα πρέπει να περάσετε το γρασίδι σας με τη μηχανή επιφανειακής απόξεσης. Η χρήση της μηχανής επιφανειακής απόξεσης συνίσταται λοιπόν στο χτένισμα ή το ξύσιμο του γρασιδιού για να ξεριζώσει αυτά τα περιττώματα.
Χρησιμοποιείστε τη μηχανή επιφανειακής απόξεσης μια με δυο φορές το χρόνο Εκτός από το γεγονός ότι απομακρύνει όλα τα περιττώματα που συσσωρεύονται ανάμεσα στα φύλλα των χόρτων η μηχανή επιφανειακής απόξεσης πραγματοποιεί μικρές τρύπες μέσα στο χώμα που συμβάλουν στον αερισμό των ριζών και διευκολύνουν τη διείσδυση του νερού μέσα στο έδαφος

 

 

 

https://geoponikiriou.gr/

https://www.facebook.com/geoponikiriou/

Ανδρέα Παπανδρέου 104Β

Άγιος Βασίλειος, Πάτρα

Τηλ.: 2610 99 55 56
Κιν.: 6979 078 804

Email: [email protected]

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View