Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης μας ξεναγεί στον γλυκό κόσμο του
Τυλιγμένο σε λευκό χαρτάκι και γεύση αρχικά, μόνο τριαντάφυλλο. Συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να γλυκαίνει μικρούς και μεγάλους. Να ανανεώνεται γευστικά, αποκτώντας πολλές και ιδιαίτερες επιλογές, χωρίς να χάνει τίποτα από την ποιότητά του.
Το παραδοσιακό ξερολούκουμο, με την υπογραφή της Πατρινής λουκουμοποιίας Σκιαδαρέσης το συναντάς παντού, όχι μόνο στην Πάτρα. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, από την Αγγλία μέχρι το Δελχί. Αυτές οι γλυκές λιχουδιές που κρύβαμε στις τσέπες μας, στις τσάντες, κατακτούν όλο και περισσότερους ανά τον κόσμο.
Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης, συνεχίζει με επιτυχία, μέσω της δημιουργικής «ματιάς» του, την οικογενειακή αρχικά επιχείρηση, ανοίγοντας το προϊόν σε νέες γεύσεις και σε νέες αγορές.
Η εταιρία Σ.Γ Σκιαδαρέσης ξεκίνησε από ένα παραδοσιακό εργαστήριο λουκουμιών και ζαχαρωδών στην Πάτρα το 1946 από τον Σπυρίδωνα Σκιαδαρέση. Ο συνονόματος εγγονός του, αποκαλύπτει στο thebest.gr κάποια από τα «μυστικά» του ξερολούκουμου και ανασύρει μνήμες από τότε που πιτσιρικάς ακόμα βρισκόταν ανάμεσα στα ζαχαρωτά και πάντα δίπλα στον πατέρα και τον παππού του, που τα παρασκεύαζαν με μεράκι..
Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης

Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης
Πώς φτιάχνεται όμως ένα ξερολούκουμο; Πόσο χρόνο χρειάζεται; Από τι υλικά αποτελείται;
«Τα ξερολούκουμα είναι παράλληλη παραγωγή με τα λουκούμια. Έχουν ακριβώς τα ίδια υλικά, σε λίγο διαφορετικές αναλογίες ενώ διαφέρει και ο χρόνος βρασμού, ο οποίος είναι λίγο περισσότερος, ούτως ώστε να πετύχουμε την πιο γρήγορη ωρίμανση του προϊόντος. Επίσης αυτό που διαφοροποιεί το ξερολούκουμο από το κανονικό λουκούμι, είναι η κρυσταλλική ζάχαρη». Το ξερολούκουμο έχει λάβει διάφορες ονομασίες στο πέρασμα του χρόνου. «Παλαιότερα το λέγανε τσάρλεστον, μαντζούνι και άλλα. Εγώ κρατάω το ξερολούκουμο, γιατί έτσι το βρήκα απ΄τον παππού μου».
Τα βασικά υλικά του είναι απλά, η κρυσταλλική ζάχαρη, το άμυλο, η γλυκόζη, το κιτρικό οξύ, τα αρώματα ή και ξηροί καρποί κατά περίπτωση. Φαντασία να έχεις…. «Χρησιμοποιώ άρωμα Ιαπωνίας το ακριβότερο, για το ξερολούκουμο με γεύση τριαντάφυλλο και είναι και το μόνο ουσιαστικά που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα» λέει ο Σπύρος Σκιαδαρέσης.


Η εταιρία Σ.Γ Σκιαδαρέσης παράγει ξερολούκουμα σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Εκτός από την παραδοσιακή του τριαντάφυλλου, μπορείτε να γευτείτε αλλά και να προσφέρετε στους αγαπημένους σας, ξερολούκουμα με γεύση ούζο, κεράσι, πορτοκάλι, φράουλα, μαστίχα, τεντούρα, περγαμόντο, καραμέλα, μήλο, ροδάκινο.
Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης εξακολουθεί να πειραματίζεται και να ανανεώνει το προϊόν. Πρόσφατα έφτιαξε ξερολούκουμο με γεύση ρόδι καθώς και με γεύση χουρμά!
«Το ξερολούκουμο είναι και θέμα έμπνευσης. Όταν ζούσε ο πατέρας μου κάναμε 200 κιλά ξερολούκουμα την εβδομάδα, τώρα παράγουμε 500 κιλά την ημέρα και δεν μας φτάνουν, γι΄αυτό έχουμε και τόσες πολλές γεύσεις. Βέβαια έχουμε επενδύσει πάνω στο προϊόν. Με διαφορετικές συσκευασίες, με προμοτάρισμα στις αγορές, με ένα ιδιαίτερο χαρτί, γιατί ένα πρόβλημα που έχει το ξερολούκουμο, είναι ότι το επηρεάζει πολύ η υγρασία. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του να είναι κολλημένο το χαρτί πάνω στο προϊόν, γιατί έχουμε πετύχει τη συνταγή».







Το τύλιγμα του προϊόντος γίνεται στο χέρι. Συνεργάτες αναλαμβάνουν να τυλίξουν στο κατάλληλο για τρόφιμα χαρτί, το ξερολούκουμο. «Αυτή η περγαμηνή δεν υπάρχει σε ρολό για να μπει σε μηχάνημα και το τύλιγμα γίνεται στο χέρι. Πρόκειται για μια περγαμηνή που είναι κατάλληλη για τρόφιμα, γι΄αυτό και είναι ακριβότερο το προϊόν, αλλά πουλάμε μακράν περισσότερο από άλλους. Χρησιμοποιούμε ότι καλύτερο υπάρχει στο χώρο της συσκευασίας και των πρώτων υλών, οπότε είναι αναμενόμενο να μην μπορούμε να πουλήσουμε φθηνά και δεν μας ενδιαφέρει κιόλας».
Η εταιρεία Σκιαδαρέσης είναι πιστοποιημένη με τα τελευταία πρωτόκολλα παραγωγής και κάνει πολλές εξαγωγές, όπως επισημαίνει ωστόσο ο κ. Σκιαδαρέσης «όμως έχουμε τον ίδιο τιμοκατάλογο από τον Ιούνιο του 2011 παρά το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα έχουν ανέβει».
Τον δρόμο για τη δημιουργία νέων γεύσεων ξερολούκουμου άνοιξε ο Σπύρος Σκιαδαρέσης. «Του πατέρα μου του άρεσε πολύ να πειραματίζεται, ήθελε να τυπώνει το χαρτί. Το πρώτο που σκέφτηκα να κάνω ήταν το ξερολούκουμο με γεύση μαστίχα, για μια πελάτισσα στο εξωτερικό. Στη συνέχεια έβγαλα το ξερολούκουμο τεντούρα, σε συνδυασμό με το ούζο, που πάει πολύ καλά στην τουριστική αγορά. Μετά κάναμε διάφορες δοκιμές, πχ πράσινο μήλο. Το λουκούμι, το ξερολούκουμο και οι καραμέλες, είναι προϊόντα που θεωρώ ότι κανείς δεν τους έχει δώσει σημασία. Πχ δύσκολα θα σκεφτείς να το προσφέρεις για δώρο. Αυτό που οφείλω να κάνω είναι να βελτιώνω συνέχεια το προϊόν και κατά την παραγωγική διαδικασία και κατά την πώληση. Η βασική μου ιδέα είναι να το προωθήσω περισσότερο στην αγορά του εξωτερικού, στην οποία ήδη πηγαίνει πολύ καλά».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την παραγωγή;
“Η παραγωγή με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που έχουμε διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα. Ο περισσότερος χρόνος απαιτείται στο τύλιγμα γι αυτό κι έχουμε συνεργάτες που ασχολoύνται αποκλειστικά με αυτό και οι οποίοι πλέον είναι πολλοί, γιατί δεν προλαβαίνουμε αλλιώς».
Το προϊόν εξάγεται πέρα από τις καθιερωμένες αγορές και σε αρκετές αναδυόμενες, όπως η Ινδία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, στην Αυστραλία και βέβαια στην Αυστρία, την Αγγλία, τη Γαλλία, καθώς και επιλεγμένα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Μνήμες
«Πέρα από τις σπουδές μου και τα ταξίδια που έχω κάνει ανά τον κόσμο, το μυαλό μου θα γυρνάει πάντα εδώ, στην παραγωγή, στη Ζωοδόχου Πηγής, εκεί που ήταν η πρώτη βιοτεχνία, κάτω από το σπίτι μας, που ήταν ο παππούς μου κι ο πατέρας μου, και φτιάχναμε λουκούμια και καραμέλες. Από μικρό παιδί έκανα αυτή τη δουλειά. Γι΄αυτό παρότι είχα πολύ μεγάλη ενθάρρυνση από τους γονείς μου, μετά τις σπουδές να ακολουθήσω όποιον δρόμο ήθελα, εγώ είχα καταλήξει από την αρχή ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά. Γιατί θεωρώ ότι όποιος έχει μια δουλειά πίσω του και αποφασίσει να μην την ακολουθήσει κάνει λάθος. Επέλεξα να ασχοληθώ με αυτό που έχω και να το πάω ένα βήμα παραπέρα. Η δουλειά ταυτόχρονα είναι και το χόμπι μου».







Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










