Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Kατέβασε ρολά και το δισκοπωλείο Musical στην Ρ. Φεραίου - Θα συνεχίσει μόνο on line τη λειτουργία του

Kατέβασε ρολά και το δισκοπωλείο Musical...

Η επιχείρηση είχε πρωτοανοίξει στις αρχές του '70

Είναι σίγουρα λυπηρό το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις με μακρά διαδρομή που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και έχουν χαρίσει στιγμές μοναδικές, επιχειρήσεις αλληλένδετες με την αγορά της πόλης.

Ήταν γνωστό εδώ και λίγο καιρό και για κάποιες «κασσάνδρες» ίσως αναμενόμενο, ωστόσο όποιος περνά αυτές τις μέρες από το σημείο του πολυσύχναστου πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου (αυτό κι αν είναι τραγική ειρωνεία) πλάι στα καφέ, αντικρίζει σκεπτικός, κλειστό πλέον το ιστορικό δισκοπωλείο Musical του Φώτη Φωκά, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε στην καρδιά του πεζόδρομου, στο σημείο μεταξύ της Πατρέως και Παντανάσσης.

Το κατάστημα δεν έχει αδειάσει ακόμα, οι αφίσες νέων κυκλοφοριών ή καλλιτεχνών της δισκογραφίας δεσπόζουν ακόμα στη βιτρίνα του, ωστόσο έχει πλέον μπει η ένδειξη που ενημερώνει τον κόσμο πως "σύντομα θα λειτουργεί μόνο on line, στη διεύθυνση musical.gr".

Το Musical, όπως θα θυμούνται οι παλιοί λάτρεις των δίσκων, είχε πρωτοξεκινήσει πριν 44-45 χρόνια από τον Φώτη Φωκά, λάτρη της μουσικής. Εξάλλου για χρόνια έκανε και εκπομπές σε τοπικά ραδιόφωνα όπως το Ράδιο Γάμμα. Το πρώτο μαγαζί είχε ανοίξει επί της οδού Κορίνθου στον αριθμό 248 (κάτω φωτ.).

Ήταν ένα μικρό κατάστημα 30 μόλις τετραγωνικών μέτρων με υπόγειο και τότε πουλούσε κυρίως δισκάκια 45 στροφών, δίσκους 33 στροφών και φυσικά κασέτες που ήταν στο απόγειο τους ειδικά την δεκαετία του ’80 με τα κασετόφωνα και τα γουόκμαν.

Eκτός από το Musical που σταδιακά εδραιώθηκε και κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού της Πάτρας, στην πόλη λειτουργούσε και το δισκοπωλείο Ράδιο Πάτρα από την οικογένεια Βακρόπουλου, το οποίο βρισκόταν επίσης στην Κορίνθου αλλά στο σημείο κοντά στη γωνία με την Ερμού (επίσης αγαπημένο δισκάδικο των Πατρινών) που έκλεισε προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Το Musical το 1992 μεταφέρθηκε στο γνώριμο κατάστημα της Ερμού κοντά στη Μαιζώνος όπου είχαν πραγματοποιηθεί και πολλές δισκοπαρουσιάσεις γνωστών και δημοφιλών καλλιτεχνών της μουσικής. Πολλοί θυμούνται την Χαρούλα Αλεξίου που μάλιστα ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα, δίσκος της οποίας παρουσιάστηκε στο φιλόξενο Musical ενώ στα εγκαίνια του νέου μαγαζιού στην οδό Ερμού 46 είχε έρθει και είχε τραγουδήσει ο Πασχάλης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του musical.gr, το κατάστημα του πάντα ευγενή Φώτη Φωκά έτυχε να καθιερώσει πρώτο στην Πάτρα τις δισκοπαρουσιάσεις. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που το έχουν επισκεφθεί με αφορμή μουσικά event και παρουσιάσεις δίσκων τους, είναι ο Μίμης Πλέσσας, η Δήμητρα Γαλάνη με τη Λίνα Νικολακοπούλου, ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Θεοφάνους με την Ευρυδίκη, η Μαίρη Λίντα, η Ελένη Δήμου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο αξέχαστος Αντώνης Βαρδής, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και πολλοί ακόμα.

Το Musical όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τέσσερις καταλόγους της Ελληνικής δισκογραφίας, η εξέλιξη της τεχνολογίας και το internet μας επιτρέπει να φτάσουμε στα σπίτια όλων των φίλων της Ελληνικής μουσικής ανά τον κόσμο και έτσι αντί ενός πέμπτου καταλόγου φτιάξαμε αυτή τη σελίδα.

Στο κατάστημα μας εκτός από τα Ελληνικά θα βρείτε και όλες τις νέες κυκλοφορίες στην ξένη δισκογραφία σε όλα της τα είδη, όπως της pop, rock, jazz, ethic, Latin, soundtracks, trance, hip-hop, metal κ.α. καθώς και ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στη κλασσική μουσική».

Τα τελευταία χρόνια το κοινό συναντούσε το Musical στο κατάστημα της Ρ. Φεραίου με τα παιδιά του Φώτη Φωκά, την Ελπινίκη και τον Χρύσανθο να φροντίζουν να εξυπηρετούν τους πελάτες με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο ευγενικό και εξυπηρετικό αλλά και με γνώσεις πάνω στη μουσική ήταν και το προσωπικό που δούλευε στην επιχείρηση.

Συχνές ήταν και οι προσφορές αλλά και τα κίνητρα που δίνονταν στον κόσμο όπως η έκπτωση 10% στην επόμενη αγορά με την επίδειξη της απόδειξης.

Στο Musical δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρεις κάτι από cd ή ταινίες (dvd).

Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα ενός καταστήματος που είναι αρκετά, δεν άφησαν τα περιθώρια και σε αυτή την επιχείρηση ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανοικτή. Η αλήθεια είναι πως και η αγορά των cd έχει σημειώσει σημαντική κάμψη τη στιγμή μάλιστα που πολλοί επιλέγουν την εύκολη λύση να κατεβάσουν και να ακούσουν μουσική στο youtube ή αλλού.

Φυσικά μην ξεχνάμε την πολιτική των εφημερίδων (Κυριακάτικων) με την προσφορά των μουσικών cd, πολλά μάλιστα αφορούν και ολοκαίνουριες κυκλοφορίες – δουλειές καλλιτεχνών!

Το ότι πάντως το musical θα παραμείνει έστω διαδικτυακά είναι παρήγορο. Όπως και να έχει το label Musical για τους Πατρινούς θα σημαίνει πάντα πολλά και το κυριότερο όμορφες μουσικές αναμνήσεις και χαρές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά