Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Παρουσίαση του βιβλίου "Η διαγώνιος του Le Corbusier"

Παρουσίαση του βιβλίου "Η διαγώνιος...

Στο Πολύεδρο την Τετάρτη 13 οκτωβρίου

Το  Πολύεδρο και οι εκδόσεις Εκκρεμές παρουσιάζουν το βιβλίο του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, "Η διαγώνιος του Le Corbusier" την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ώρα 8.30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Πανέτσος, Καθηγητής και πρόεδρος Τμ. Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

Παύλος Λέφας, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπ. Πατρών

Αθανάσιος Σπανομαρίδης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

To αντικείμενο της μελέτης, στο βιβλίο αυτό  είναι η εμβάθυνση στη διαδικασία  που δομεί τον γραπτό και  τον σχεδιασμένο αρχιτεκτονικό  λόγο του Le Corbusier μέσα από την παρατήρηση επιλεγμένων έργων του που συλλαμβάνονται στο διάστημα από το πρώτο ως το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Μας ενδιαφέρει να προσδιορίσουμε το νόημα που εκείνος αποδίδει στην αρχιτεκτονική σε μια περίοδο που αρχίζει με τη δική του αναζήτηση αυτού του νοήματος και τελειώνει με την αποκάλυψή του σε όλο τον κόσμο. Η λέξη-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η διαγώνιος, που συνδέει μη διαδοχικές αλλά σαφώς διακριτές κορυφές πολυγώνου ή πολυέδρου, και όταν γίνεται η διαγώνιος τετραγώνου μπορεί να "εμφανίσει" το άρρητο με την απόλυτη ακρίβεια της γεωμετρίας. Η διαγώνιος αυτή, που ενώνει τις διακριτές κορυφές, εγκαθιδρύει μια συμπληρωματική σχέση διαφοράς μεταξύ τους επειδή κρατάει σε αγεφύρωτη απόσταση τα διαδοχικά σημεία μιας ενότητας που έχει ορισθεί με άλλο τρόπο και ισχύει ταυτόχρονα με τη διαφορά τους. Το ερευνητικό μας πεδίο αποτελούν τα πιο γνωστά έργα της περιόδου, κείμενα και κτίρια που όλοι γνωρίζουν - το "Για μια αρχιτεκτονική", η villa Stein de Monzie και η villa Savoye, τα δύο ταξίδια που τον έφεραν στην Ελλάδα, το 1911 στην ευρύτερη Ανατολή και το 1933 στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής.

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture