Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σιβίστα: Ένα χωριό «πνιγμένο» στα νερά του Αχελώου

Σιβίστα: Ένα χωριό «πνιγμένο» στα νερά του Αχελώου
Παπαϊωάννου Γεωργία

Με αφορμή το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας

Με αφορμή το πανηγύρι, που πραγματοποιείται σήμερα και χθες στο όμορφο χωριό της Σιβίστας, μας δίνετε η ευκαιρία να αναφέρουμε λίγα πράγματα για αυτό το γραφικό και πανέμορφο από φυσικής άποψης χωριό.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε ανεπιφύλακτα είναι ότι το όνομα Σιβίστα αποτελεί Σλαβικό τοπωνύμιο. Συγκεκριμένα την εποχή που αφομοιώθηκαν οι Κουτσόβλαχοι [10μ.χ.αι.] με τους ντόπιους του χωριού η ονομασία ήταν Σέβιστα, αργότερα παραφράστηκε σε Σύβιστα και εν συνεχεία σε Σιβίστα [1940] όπου υπάρχει έως σήμερα. Όσο για την σημασία του ονόματος, έχουν δοθεί διαφορετικές απόψεις εκείνη, που επικρατεί είναι η ύπαρξη της λατινικής λέξης [vista] που σημαίνει: προοπτική, θέα προς ένα σημείο.

Το 1960 αποτελεί έτος ορόσημο για την Σιβίστα και τους κατοίκους της. Τότε άρχισε να κατασκευάζεται η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Τα νερά του ποταμού Αχελώου, πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, σκέπαζαν σιγά-σιγά τις κατοικημένες περιοχές, τα κτήματα, τις εκκλησίες, τα σχολεία και τις περιουσίες των ανθρώπων, δίνοντας τους ως αντάλλαγμα το “πλούσιο” ηλεκτρικό ρεύμα.

Το φράγμα άρχισε να κατασκευάζεται στις 11 Δεκεμβρίου 1960 από δύο Αμερικανικές εταιρείες και ολοκληρώθηκε το 1965. Η ζωή και η τύχη των κατοίκων του χωριού άλλαξε ριζικά.

Έχοντας λάβει αποζημιώσεις από την ΔΕΗ οι περισσότεροι μετανάστευσαν στον γειτονικό νομό Αιτωλ/νίας με πόνο ψυχής καθώς εγκατέλειψαν για πάντα την γενέτειρα τους. Εκτός από αυτούς που αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλα μέρη, οι υπόλοιποι που παρέμειναν στον τόπο τους μετακινήθηκαν μερικά μέτρα ψηλότερα στον οικισμό Πρατοβούνι [=σημερινή Σιβίστα] και συνέχισαν εκεί την ζωή τους.

Η επικοινωνία πλέον με τα υπόλοιπα χωριά του Ορεινού Βάλτου γινόταν με φεριμπότ. Το πρώτο ονομάζονταν Δίρκη και το δεύτερο Πειρήνη, ήταν ονόματα που κατά την μυθολογία έφεραν οι δύο κόρες του Αχελώου. Στο χωρίο σήμερα δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι. Ωστόσο, χάρη στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας συναντιούνται και χαίρονται τις ομορφιές του χαμένου τόπου τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: sivista.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture