Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού "Ατζέντα" της Πάτρας
Οι συμπαθείς πλανόδιοι αλλοδαποί μικροπωλητές, κατά κανόνα έγχρωμοι ή Κινέζοι, που πωλούν ιμιτασιόν τσάντες Λουί Βιτόν, Πράντα, Μπέρμπερις ή γυαλιά ηλίου Αρμάνι και Ρέιμπαν, μάλλον δεν γνωρίζουν ότι ο αθώος και εν πολλοίς άκακος τρόπος με τον οποίο βγάζουν το μεροκάματο τους δεν είναι και τόσο...αθώος στο βάθος.
Τα προϊόντα – «μαϊμού», που κατακλύζουν πλέον κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελούν τη δεύτερη, μετά τα ναρκωτικά, πιο επικερδή δραστηριότητα της μαφίας. Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση των ιμιτασιόν προϊόντων έχουν πλέον οι Σενεγαλέζοι ενώ στον άτυπο καταμερισμό εργασίας της μαφίας την διακίνηση των ναρκωτικών ελέγχουν, πλέον, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι Νιγηριανοί, όπως γράφει στο τελευταίο του τεύχος το πολιτικό περιοδικό "Ατζέντα της Πάτρας".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ατζέντας", στις Βρυξέλλες εδώ και λίγα χρόνια η εταιρεία BRC (στα ελληνικά, τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Επιχείρηση – Ρίσκο – Συμβουλή) έχει αναλάβει το έργο εντοπισμού και προσαγωγής στην δικαιοσύνη όσων διακινούν προϊόντα – «μαϊμού». Η εταιρεία έχει συμβληθεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας και λειτουργεί για λογαριασμό τους. Διευθύνων σύμβουλος της BRC είναι ένας Έλληνας, ο κ. Δημήτρης Μπικιέρης. Η θέση που διατυπώνει ο κ. Μπικιέρης είναι ότι τα ιμιτασιόν προϊόντα έχουν κεντρικό ρόλο στην έκνομη δραστηριότητα Κινέζων και Ιαπώνων μαφιόζων οι οποίοι συνεργάζονται στενά με την ιταλική Καμόρα. Η «πηγή» των προϊόντων – «μαϊμού», κατά τον κ. Μπικιέρη, είναι η Ασία. Όμως η «βρύση», το σημείο από το οποίο τα προϊόντα αυτά καταλήγουν στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι η Ιταλία.
Και κάπου εδώ, στο μωσαϊκό της παρανομίας, υπάρχει και ένας σημαντικός κρίκος που εμπλέκει τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις διαδρομές της «αμαρτίας» ισχυρίζονται ότι η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς για την εισαγωγή των παράνομων εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά. Με εικονικά τιμολόγια και με την ένδειξη «ενδοκοινοτική διακίνηση», εκατομμύρια ζευγάρια γυαλιών ηλίου, τσάντες – απομιμήσεις, ιμιτασιόν ρολόγια, ακόμα και...φάρμακα ή παιδικά είδη όπως μπιμπίλες, μπαίνουν στην ελληνική αγορά, συγκεντρώνονται σε αποθήκες και καταλήγουν στη συνέχεια στους πάγκους των μικροπωλητών.
Όμως, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα... ωχριούν μπροστά στο «πάρτι» που γίνεται στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου χιλιάδες κοντέινερ περνούν κυριολεκτικά στην χώρα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Κάτι που έχει διαπιστώσει και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας. Ο όγκος των... αγαθών που εισάγονται στην χώρα είναι τέτοιος που οι τελωνειακοί μόνο δειγματοληπτικό έλεγχο μπορούν να κάνουν.
Προ δυο περίπου μηνών η εφημερίδα «Απογευματινή» είχε αποκαλύψει και τον τρόπο με τον οποίο το «εμπόρευμα» φτάνει στα χέρια των συμπαθών αλλοδαπών οι οποίοι είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης και προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στην... κεφαλή της «άμαξας» κουμάντο κάνει η μαφία. Ο ενδιαφερόμενος, λοιπόν, κάνει τις παραγγελίες του μέσω του διαδικτύου. Μέσω πιστωτικής κάρτας τροφοδοτεί με χρήματα συγκεκριμένο λογαριασμό, ανάλογα με τον όγκο των απαιτήσεών του, και μετά από λίγες ημέρες η παραλαβή γίνεται με κούριερ σε συγκεκριμένη διεύθυνση που έχει υποδειχθεί με μεγάλη προσοχή. Αραιά και που κάποιοι συλλαμβάνονται αλλά εκείνοι που την πληρώνουν δεν είναι τα «κεφάλια» αλλά οι ανυποψίαστοι πλανόδιοι μικροπωλητές. Το εμπόρευμα τους κατάσχεται ενώ, συνήθως, οι ίδιοι μένουν ελεύθεροι χωρίς άλλες κυρώσεις. Στις αποθήκες της δημοτικής αστυνομίας, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πάτρα, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων εμπορευμάτων που προέρχονται από τις κατά καιρούς κατασχέσεις σε βάρος αλλοδαπών μικρεμπόρων.
Στην Αθήνα, στους δημοσιογραφικούς κύκλους, συζητείται ευρέως η περίπτωση μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου ο οποίος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την διακίνηση ιμιτασιόν προϊόντων στην ελληνική αγορά. Οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν την δράση του και επιχειρούν να τον... ντριμπλάρουν, εκείνος ωστόσο, αποδεικνύεται δεινός... αμυντικός και καταφέρνει να σταματά τις επιθέσεις τους... Λέγεται ότι ο εν λόγω εύσωμος κύριος διαθέτει σε αποθήκες μεγάλες ποσότητες από λαθραία εμπορεύματα, κυρίως με ρούχα. Όμως γνωρίζει άριστα να ελίσσεται, αφού ως… αχυράνθρωπους χρησιμοποιεί συνεργάτες του και ο ίδιος δεν φαίνεται. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Ατζέντα» συνάδελφος από την Αθήνα που γνωρίζει την υπόθεση, οι συνεργάτες του μεγαλοπαράγοντα είναι κατά κανόνα αλλοδαποί.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










