Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Σιδηροπενική αναιμία και διατροφή

Σιδηροπενική αναιμία και διατροφή

Συμπτώτματα, αίτια και διατροφική αντιμετώπιση

Τι είναι σιδηροπενική αναιμία;

Όταν η ποσότητα σιδήρου που παρέχεται στον οργανισμό με τις τροφές δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να εξαντλήσει τα αποθέματά του για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Έτσι μειώνεται η αιμοσφαιρίνη και το αίμα δεν μπορεί πλέον να θρέψει και να οξυγονώσει σωστά τα κύτταρα. Tότε προκαλείται σιδηροπενική αναιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας;

Ωχρότητα, εύκολη κόπωση, αδυναμία άσκησης ή εκτέλεσης βαριάς εργασίας, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, ταχυκαρδία, υπνηλία, εύθραυστα νύχια/ απώλεια μαλλιών

Ποιες είναι οι αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας;

Πτωχή πρόσληψη σιδήρου από την διατροφή, αυξημένες ανάγκες (εγκυμοσύνη-εφηβεία), δυσαπορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό (π.χ γαστρεκτομή, κοιλιοκάκη), απώλεια αίματος (έντονη έμμηνος ρύση, έλκος στομάχου, ελκώδης κολίτιδα, αιμορροϊδοπάθεια, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι), χρόνια χρήση φαρμάκων(ασπιρίνη και διάφορα αντιφλεγμονώδη – αναλγητικά φάρμακα)

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Αύξηση κατανάλωσης κρέατος και θαλασσινών, που είναι πλούσιες πηγές του αιμικού σιδήρου, δηλαδή της μορφής του σιδήρου που είναι καλύτερα απορροφήσιμος από τον οργανισμό.
  • Αύξηση  κατανάλωσης  πράσινων φυλλωδών λαχανικώνοσπρίων και τα εμπλουτισμένων  δημητριακών - μη αιμικος σιδήρος «φυτικός σίδηρος»
  • Η απορρόφηση του «φυτικού» σιδήρου μπορεί να αυξηθεί αν συνδυάσουμε τις πηγές του με βιταμίνη C στο ίδιο γεύμα (π.χ ρεβίθια με λεμόνι ή χυμό πορτοκάλι, φακές με χυμό πορτοκάλι, σπανάκι με λεμόνι) ή με τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ κοτόπουλο με αρακά).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού ή γάλακτος παράλληλα ή 2 ώρες μετά τα γεύμα σας, διότι ο σίδηρος δεν θα απορροφηθεί. Ισχύει και για τις ζωικές και για τις φυτικές πηγές σιδήρου
  • Μην πίνετε πάνω από 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα γιατί το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού καλό είναι να γίνεται 1.5-2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα μιας και περιέχουν ουσίες που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Αναφορικά με τα συμπληρώματα η μέγιστη απορρόφησή τους γίνεται όταν αυτά λαμβάνονται με άδειο στομάχι και μαζί με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της λήψης του συμπληρώματος και του επόμενου γεύματος καλό θα είναι να είναι 2 ώρες. Εάν τα συμπληρώματα λαμβάνονται μαζί με τα γεύματα, τότε η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται κατά 2/3 περίπου. Μην λαμβάνεται το συμπλήρωμα σιδήρου μαζί με οποιαδήποτε πηγή ασβεστίου( γάλα, γιαούρτι, τυρί) γιατί μειώνεται η απορρόφησή του.

 

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41-43
ΤΗΛ: 2610 27 23 13, 6974 35 57 92
ΠΑΤΡΑ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being