ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέρασε στο κατώφλι της Ιστορίας, πλήρης ημερών η ΕΠΟΝίτισσα Λαμπρινή Κακού

Πέρασε στο κατώφλι της Ιστορίας, πλήρης ημερών η ΕΠΟΝίτισσα Λαμπρινή Κακού

Παρατεταμένα χειροκροτήματα την συνόδευσαν στην εξόδιο ακολουθία

Tα χώματα του κοιμητηρίου της Παναγίας Αλεξιώτισσας φυλάσσουν από σήμερα το μεσημέρι την σορό της ΕΠΟΝίτισας του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Λαμπρινής Κακού, που έφυγε, πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών. Την αγωνίστρια συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία με παρατεταμένα χειροκροτήματα συναγωνιστές, γείτονες και φίλοι, που παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία. Καθ΄ όλη την διάρκεια της σεμνής τελετής όρθιος μπροστά στο φέρετρό της στέκονταν συντετριμμένος ο σύντροφος και σύζυγός της Νίκος Αναστασόπουλος, που της συμπαραστάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής της καθώς επί αρκετά χρόνια η αγωνίστρια υπήρξε κλινήρης.

Η Λαμπρινή Κακού με τον θάνατό της πέρασε στην Ιστορία, ενώ λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2013, η μαρτυρία της κατεγράφη στο βιβλίο ιστορίας με τον τίτλο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των εκδόσεων Πικραμένου. Υπήρξε από ένα από τα 11 μέλη του πρώτου Συμβουλίου Πόλης της ΕΠΟΝ στην Πάτρα, ήταν αδελφή του Κώστα Κακού, που οι ναζί απαγχόνισαν στις 9 Μαΐου 1944 στα Ψηλαλώνια μαζί με άλλους δέκα αγωνιστές και η μοναδική συγγενής που άφησε την μαρτυρία της γι αυτό το τραγικό γεγονός. Μετά τον απαγχονισμό του αδελφού της, την ίδια ημέρα κυνηγημένοι από τους Γερμανούς έφυγε για το βουνό, όπου πλέον μέσα από τις γραμμές του αντάρτικου 12ου Συντάγματος πολέμησε τους ναζί με το όπλο στο χέρι.

Στην απελευθέρωση της Πάτρας την συναντάμε να είναι παρούσα και τρεις εβδομάδες μετά να συμμετέχει στην ολομέλεια που πραγματοποιείται στην οινοποιΐα της Αχάϊας Κλάους στις 25-10-1944, μαζί με τις  Σία και Φωφώ Γρίβα, αδελφές του αγωνιστή Κωνστ. Γρίβα, που επίσης τον κρέμασαν οι ναζί στα Ψηλαλώνια στις 9-5-1944 μαζί με τον Κ. Κακό. Μαζί τους είναι ο Κώστας Ζησιάδης του 2ου Γραφείου της VIII Ταξιαρχίας, καθώς και ο Πάνος Κοντόγκονας, καπετάνιος του 12ου Συντάγματος.

Υπογράφουν στο βιβλίο επισκεπτών της πατραϊκής οινοποιΐας και ορκίζονται ότι: «Τη ζωή μας την διαθέσαμε για τα συμφέροντα του λαού.».

Στον αντιφασιστικό αγώνα η οικογένεια Κακού έδωσε ένα ακόμη μέλος της, τον αγωνιστή Δημήτρη Κακό, που υπέκυψε στα βασανιστήρια που τον είχαν υποβάλλει οι τσολιάδες του Κουρκουλάκου στις 29 Ιουνίου 1944. Αλλά και στις 3 Μαρτίου 1948, ο άλλος αδελφός, ο Νεοκλής Κακός, πέφτει εκτελεσμένος από το εκτελεστικό απόσπασμα των φυλακών Κεφαλονιάς, μετά από μεθοδευμένες κατηγορίες των Κακουργιοδικείων σκοπιμότητας, που έστησε σε όλη την χώρα το μεταβαρκιζιανό εμφυλιοπολεμικό κράτος της δεξιάς, υπό την εποπτεία των Αμερικανών γκαουλάιτερ.

Η Λαμπρινή Κακού, ήταν ενταγμένη στο ΚΚΕ, διατηρούσε πάντα την ελευθερία της γνώμης της και ξεχώριζε την κομματική της ταυτότητα από την αγωνιστική της ιδιότητα. Κι αυτό ήταν που την ανέβασε στην συνείδηση των νεώτερων αγωνιστών που σέβονται την Ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Στην κηδεία της παρέστη 5μελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ

Σχόλια

Ειδήσεις