Αμετακίνητοι από την πλατεία Ανεξαρτησίας οι διαδηλωτές
Ελεύθερη μετά από σχεδόν τρία χρόνια είναι ξανά από το μεσημέρι του Σαββάτου η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Η Βουλή ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισής της και στη συνέχεια, στενή συνεργάτης της δήλωσε στο Associated Press πως αποφυλακίστηκε.
Η Τιμοσένκο βγήκε από τη φυλακή στο Χάρκοβο, είπε η Νατάσα Λίσοβα αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Και ενώ η Γιούλια Τιμοσένκο είναι ξανά ελεύθερη μετά τον Αύγουστο του 2011, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει εξασφανισμένος από προσώπου γης!
Κανείς δεν έχει δει τον Ουκρανό πρόεδρο μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την αντιπολίτευση την Παρασκευή για πρόωρες εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η αντιπολίτευση νωρίτερα υποστήριξε πως ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την Ουκρανία. Στενή του συνεργάτης υποστήριξε πως είναι στο Χάρκοβο (ανατολικά, όπου ο πυρήνας των υποστηρικτών του είναι ακόμη ισχυρός), άλλος συνεργάτης του πως παραμένει στη χώρα, αλλά δε μπορεί να πει που.
Κι έτσι άρχισαν οι φήμες. Άλλοι επιμένουν πως ο Γιανουκόβιτς είναι στο Χάρκοβο και ότι αργότερα θα απευθύνει και διάγγελμα στον ουκρανικό λαό. Υπάρχουν όμως και φήμες πως ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας προσγειώθηκε στο Μαριουόπλ, κοντά στην Κριμαία και στα σύνορα με τη Ρωσία.
Οι διαδηλωτές δεν έχουν φύγει από την πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ το Σάββατο το πρωί έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο. Δεν μπήκαν μέσα, αλλά το απέκλεισαν κι έβαλαν σκοπιές απέξω.
"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να μπουν στο μέγαρο.
Για να φύγουν από την πλατεία Μαϊντάν, σύμβολο της εξέγερσής τους, απαιτούν την παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι είχαν μπει... ανενόχλητοι και χωρίς καμιά δυσκολία στην προεδρική κατοικία, 15χλμ από το κέντρο του Κιέβου, η οποία συνήθως φρουρείται αυστηρά.
Το «δεξί χέρι» της Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, στη θέση του στενού συνεργάτη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του Βολιντίμιρ Ρίμπακ.
Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr









