Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διεθνής γιορτή νεολαιίστικης ελεύθερης έκφρασης

Διεθνής γιορτή νεολαιίστικης ελεύθερης έκφρασης
Ξανάλατος Νίκος

Ένα φεστιβάλ που ξεφεύγει από το πνεύμα του «συνηθισμένου», του καθημερινού, της συντηρητικότητας.

Μια πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας, ενδυναμώνεται και ανανεώνεται με την υποστήριξη των πιο προοδευτικών «φωνών». Πρόκειται για το 12ο  Διεθνές  Πανοράμα Κινηματογράφου που  θα πραγματοποιηθεί από τις 30/9 έως τις 9/10/2010 στον πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ στην Πάτρα..

Οι προβολές θα ξεκινούν  στις 16 μ.μ. και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (όπως όλα τα χρόνια), κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλ. την  απρόσκοπτη  πρόσβαση στον πολιτισμό.

Το φεστιβάλ  γεννήθηκε από το όραμα για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης και ελεύθερης πλατφόρμας κινηματογραφικής έκφρασης, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και ότι τον περιβάλλει.

Στοχεύοντας στον κριτικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των νέων, κυρίως, δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας προβάλλει την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και συμβάλλει, μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση.

Γι αυτό ακριβώς και δεν είναι τυχαία η φετινή σύνθεση της κριτικής επιτροπής από πολίτες της Πάτρας που μετέχουν έντονα στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και είναι:

  • Χάιδας Αλέξανδρος, Φιλόλογος- MSc στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Εκπαιδευτής Ενηλίκων στο ΣΔΕ Πάτρας, Εκπαιδευτής Ενήλικων Μεταναστών στα ΚΕΕ Αχαΐας, Διοικητικός υπεύθυνος   4ων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΕΑΠ.
    • Στεφανάκη Αγγελική, τραπεζικό στέλεχος.
  • Αγγελική Κορομπίλλη, Απόφοιτος Ελληνικού Πολιτισμού του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σπουδάστρια της Συνθετικής Ψυχοθεραπευτικής Συμβουλευτικής
    • Παπαστεργίου Θωμάς, ηθοποιός, σκηνοθέτης.
    • Μιλτιάδης Μπίτης, λογιστής.
    • Στις συμμετοχές περιλαμβάνονται ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, animation, ντοκιμαντέρ, video art, video clips, video dance ταινίες. Το διαγωνιστικό τμήμα  διαιρείται σε ελληνικό και διεθνές και όλες οι δημιουργίες είναι σε ψηφιακή μορφή.

Οι Θεματικές Ενότητες είναι: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Ματιές στην ματωμένη Ανατολή»,  «Μεσόγειος του πάθους και των αγώνων», «Το άλλο μισό του ουρανού», «Βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με οικολογική θεματική»

Ειδικότερα τα φετινά στοιχεία του φεστιβάλ είναι:

1)      9 ημέρες προβολών

2)      8 ώρες προβολών κάθε μέρα (εκτός της Κυριακής 3/10 που θα είναι 10 ώρες και της τελευταίας μέρας 9/10 που θα είναι 5.5 ώρες).

3)      Σύνολο ώρες προβολών  71, 49 ώρες

Θα υπάρξουν  3 αφιερώματα:

1)      στο έργο του Στέλιο Κούλογλου

2)      σε οικολογικά ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου

3)      στη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Πάτρας στις αρχές του 20ου αιώνα

Θα υπάρξουν 2 εκθέσεις στο χώρο των προβολών (ΙΝΤΕΑΛ) φωτογραφίας και κόμιξ και για πρώτη φορά ένα work shop – σεμινάριο για την κριτική κινηματογράφου, χώρια τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις έκθεση ποίησης, μουσική βραδιά κ.λ.π (λεπτομέρειες γι αυτές λίαν συντόμως)

Στο «καθαρά» κινηματογραφικό κομμάτι έχουμε 176 συμμετοχές από 44 χώρες και 7 συμμετοχές από συμπαραγωγές πολλών χωρών. Στο διεθνές διαγωνιστικό έχουμε 92 συμμετοχές. 42 ταινίες μικρού μήκους, 18 ντοκιμαντέρ, 18 video art, 12 animations,   2 video dance. Στο Ελληνικό τμήμα έχουμε 84 συμμετοχές. 6 ταινίες μεγάλου μήκους, 39 μικρού μήκους, 28 ντοκιμαντέρ,   8 video art, 3 animations

Η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι οι κοινωνίες μας είναι πολυπολιτισμικές και άρα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις όπως το Διεθνές Πανόραμα και όχι να κλεινόμαστε σε ένα εσωτερικό μονόλογο μιας ελίτ που κοιτά με «μεγαλοϊδεατισμό και ειρωνεία» κάθε τι νέο που δεν μπόρεσε να το ενσωματώσει η να το πνίξει.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας - «Διεθνές Πανόραμα» www.independent.gr υποστηρίζεται από το διαδικτυακό περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό  Cineek magazine- www.cineek.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture