Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσίλλερ την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου στην Πάτρα

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσίλλερ τ...

Θα πραγματοποιήσει το Πλήρωμα 94 στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων"

Μία εκδήλωση μνήμης για τον άνθρωπο που άφησε την αρχιτεκτονική σφραγίδα του στην Πάτρα όταν το 1872 έχτισε το «κόσμημα» της πόλης, το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», τον Ερνέστο Τσίλλερ, θα πραγματοποιήσει το «Πλήρωμα 94», στις 21.30 την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού και 140 καλλιτεχνικών περιόδων από τα εγκαίνια του θεάτρου.

Ο Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller) είχε γεννηθεί στις 22 Ιουνίου 1837 στην Γερμανία και πέθανε στην Αθήνα, στις 12 Νοεμβρίου 1923. Ήταν διακεκριμένος Σάξωνας αρχιτέκτονας που μάλιστα προερχόταν από οικογένεια που ασχολιόταν στον κατασκευαστικό κλάδο. Είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Βασιλική Ακαδημία της Δρέσδης.

Στην Ελλάδα πρωτοήρθε ο Τσίλλερ με την βοήθεια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν (στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας στην άνω πόλη έχει απομείνει σήμερα η ονομασία αίθουσα Χάνσεν) και δούλεψε ως καθηγητής την περίοδο 1872-82 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, απ' όπου απολύθηκε το 1883 διότι, όπως γράφει η Βικιπαίδεια, αρνήθηκε να συγκαλύψει τις οικονομικές καταχρήσεις που καθυστερούσαν την ανέγερση τότε του Ζαππείου Μεγάρου.

Απέκτησε αργότερα την ελληνική υπηκοότητα ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν πλέον διάσημος και καταξιωμένος αρχιτέκτονας στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσίλλερ είναι το 9ο πρόσωπο, με προσφορά στην τοπική ιστορία της Πάτρας, που το «Πλήρωμα 94» τιμά, μέσα από μία Εκδήλωση Μνήμης. Έχουν προηγηθεί –από το ξεκίνημα της δράσης, το 2009- αντίστοιχες εκδηλώσεις στις οποίες τιμήθηκαν, κατά σειρά, οι Άλκης Στέας, Θεόφιλος Κάββουρας, Πατρέας, Απόστολος Ανδρέας, Γουσταύος Κλάους, Αλέκος Χάραρης και Λάκης Σάντας.

Στη φετινή φιλόδοξη ιστορικού και επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση ένα πλήθος 50 και πλέον καλλιτεχνών συνεργάζονται εθελοντικά προκειμένου, μέσα από μία ολοκληρωμένη παράσταση (με θέατρο, χορό, μουσική, βίντεο κ.α.), να παρουσιάσουν στοιχεία από τη ζωή και το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, καθώς και μία αναδρομή στην ιστορία του θεάτρου που εκείνος έχτισε στην Πάτρα το 1872 και αποτελεί έμβλημα και τουριστικό αξιοθέατο της Αχαικής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την αρωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και με την υποστήριξη του Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ –μεταξύ άλλων- συμμετέχουν ένα Μουσικό Σύνολο Μαθητών των Πειραματικών Σχολείων της Πάτρας, η σχολή χορού Dirty Dancing και μεμονωμένοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές,

Τα κείμενα επιμελήθηκε ο Τζίμης Πολίτης, τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Νικόλ Πετρουλή, χορογραφίες για την εκδήλωση έκανε η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου και τη μουσική επιμέλεια είχαν η Ιωάννα Μιντιλογλίτη (των σόλο τραγουδιών), η Λίνα Γερονίκου (των λυρικών τραγουδιών) και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος (των χορευτικών).

Ρόλο-έκπληξη στην εκδήλωση θα έχει ο Γιάννης Δεσύπρης που θα έρθει ειδικά από τη Σύρο. Ο κ. Δεσύπρης, ερασιτέχνης ηθοποιός του θεατρικού ομίλου «Ο Σουρής» και ενεργό μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας για την διάσωση του Θεάτρου «Απόλλων» της Σύρου (επίσης δημιούργημα του Τσίλλερ), μιας προσπάθειας που πέτυχε το σκοπό της ολοκληρωτικής ανακατασκευής του θεάτρου της Ερμούπολης, μετά από αγώνα 25 ετών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την προσέλευση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture