Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για το μακελειό στη Βοστώνη

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για το...

Πιθανή εμπλοκή Ισλαμιστών;

Καθώς η Βοστόνη αλλά και ολόκληρες οι ΗΠΑ μετρούν ακόμα τις πληγές από το τυφλό χτύπημα στον Μαραθώνιο που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 140, οι αμερικανικές αρχές αναζητούν τους δράστες του μακελειού και εξετάζουν δύο τουλάχιστον δυο βασικά σενάρια για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι για την τρομοκρατική επίθεση.

Το ένα σενάριο που ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστούν, βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Το άλλο κύριο σενάριο είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτού του σεναρίου, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ' αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις -για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις