Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αυτά είναι τα 233 φάρμακα της νέας λίστας

Αυτά είναι τα 233 φάρμακα της νέας λίστας

Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα

Σε γενναίο «ψαλίδι» του καταλόγου των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Η νέα λίστα με τα 233 φάρμακα

Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2012. Εχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 233 σκευάσματα. Από αυτά, τα 118 θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Αλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει δε 20 ακόμη σκευάσματα τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία.

Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί τον προπομπό και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «θετικής λίστας φαρμάκων», η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για τον κατάλογο από τον οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων. Ο νόμος 3816 του 2010 προβλέπει ότι ο κατάλογος με τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις εγκρίνεται εφόσον αυτά περιέχονται στη «λίστα».

Η νέα λίστα με τα 233 φάρμακα

Τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις ή «ακριβά» φάρμακα είναι μια πονεμένη υπόθεση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα Υγείας. Για να μην ξεφύγουν από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς τους, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αποφεύγουν να προμηθεύονται επαρκείς ποσότητες.

Το ετήσιο κόστος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές διοικήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιπλέον αυτή δαπάνη, η οποία δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακή, καθώς αφορά εξωτερικούς ασθενείς. Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθούν φέτος στο 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. το 2012 και ο στόχος δεν φαίνεται να είναι εφικτός...

Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά να αναζητούν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς δικαιούχοι των σκευασμάτων είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιητικό ή λήπτες μοσχευμάτων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέλαβαν να τα προμηθεύουν, ακόμη και κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας από τους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) Ειρήνη Τσικαλάκη τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ «βρίσκονται ανάμεσα στους ασθενείς και τους διοικητές». Οι ασθενείς -σημειώνει- χρειάζονται τα φάρμακά τους και οι διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία...

Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, «σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια, αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών».

Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό...

Τα σκευάσματα και από πού θα χορηγούνται

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ

Ογκολογικά: ABRAXANE, ADRIBLASTINA, ALIMTA, ARZERRA, ATRIANCE, AVASTIN, AXOPLAN, BEROMUN, BIOTECAN, CAELYX, CAMPTO, CEDOL, DOCETAXEL/HOSPIRA, DOCETAXEL/TEVA, DOXIPROL, DOXORUBIOHCL/EBEWE, DOXORUBN, DOXOTIL, ELOXATIN, EVOLTRA, FLUDARAIV, FLUDARABN/EBEWE, FLUDARABN/TEVA, FOSCAN, GUADEL, GLIOLAN, HERCEPTIN. HYCAMPINΙinj/inf, IRINOCAN, IRINOTECAN/HOSPIRA, IRINOTECAN/MEDAC, IRINOTECAN/GENERICS, IRINOTECAN/TEVA, IRITEC, JAVLOR, LEUSTATIN, MABTHERA, PUPHORAN, MYOCET, NAVELBNE, OVAPAC, OXALIPLATIN/GENERICS, OXALIPLATIN/HOSPIRA, OXALIPLATIN/MEDAC, OXALIPLATIN/TEVA, OXALIPLATIN/GEROLYMATOS, OXALIPLATIN/KABI, OXALIPLATIN/MEDICUS, OXALIPROL, OXALTINA, PACTITAXEL/GENERICS, PACLITAXEL/HOSPIRA, PACLITAXEL/KABI, PACLITAXEL/GEROLYMATOS, PACLITAXIN, PACLITOL, PACLEXEL, PATAXEL, PAXENE, PAXENEPACLITAXEL, PAXITAL, PLAXITIN, PHOTOFRIN, RECTOXAL, REXAP, ROAXIEMRA, RUBINOX, SANTACIL, TAXOL, TAXOPROL, TAXOTERE, TEMODALPD.SOL.INF, TOPOTECANE/HOSPIRA, TOPOTECANE/TEVA, TORISEL, TRISENOX, VECTIBIX, VELCADE, VERAXAIN, VINORELBNE/EBEWE, VINORELBNE/SPECIFAR, VINORELBNE/TEVA, VINTECAN, XENIUS, YONDELIS.

Αντίδοτα αντινεοπλασματικών: ETHYOL, SAVENE.

Διφωσφονικά: ACLASTA, BONDRONATIV, ZOMETA.

Ενζυμα: ALDURAZYME, CEREZYME, ELAPRASE, FABRAZYME, MYOZYME, REPLAGAL.

Ανοσοδιεγερτικά: BEROMUN, MEPACT.

Ανοσοκατασταλτικά: ORENCIA, TYSABRI.

Ανοσοσφαιρίνες: FLEBOGAMMAFIF, GAMNEX, GAMMAGARDSD, HEPATECTCP, IG VEVA, INTRATECT, KIOVIG, MEGALOTECT, OCTAGAM, PENTAGLOBN, PRIVIGEN, SANDOGLOBULIN, VENBIG.

Αντιαρρυθμικά: BRINAVESS.

Αγκυλιωτικοί παράγοντες: BUSILVEX.

Παράγοντες μείωσης τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: CARDIOXAN.

Παράγωγα ξανθίνης: PEYONA.

Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: BERINERTP.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ

Ογκολογικά: AFINIOR, FLUDARATABS, GLIVEC, HYCAMINCAPS, IRESSA, LITAK, NEXAVAR, PANRETIN, REVLIMID, SIKLOS, SPRYCEL, SUTENT, TARCEVA, TARGETIN, TASIGNA, TEMODAL, TEMOMEDAC, TEMOZOLOMICE/TEVA,THALIDOMDE/GELGENE, TYVERB, VIDAZA, VOTRIENT, XELODA.

Ερυθροποιητικοί παράγοντες: ABSEAMED, ARANESP, BINOCRIT, EPORATIO, EPREX, MIRCERA, NEORECOMRON, RETACRIT.

Ανοσοκατασταλτικά: ADVAGRAF, CIMZIA, COPAXONE, ENBREL, GILENYA, HUMIRA, ILARIS, KINERET, PROGRAF, REMICADE, SIMPONI, SIMULECT, STELARA.

Ανοσοδιεγερτικά: REBIF.

Ανοσορυθμιστικά: AVONEX, BETAFERON, EXTAVIA, MOZOBOL, PEGASYS, PEGINTRON.

Ανοσοσφαρίνες: SYNAGIS, VIVAGLOBIN.

Αντιικά: BARACLUDE, COPEGUS, HEPSERA, REBETOL, RIBAVRIN, VIREAD.

Διφωσφονικά: BONDRONAT.

Αντιμικροβιακά: BRAMITOB, CAYSTON, TOBI.

Αντιπαρκινσονικά: DUODORA.

Αντιπηκτικά: VENTAVIS.

Παράγοντες αποσιδήρωσης: EXJIADE, FERRIPROX.

Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: FIRAZYR.

Μείωση τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: KEPIVANCE.

Μεταβολικά νοσήματα: ZAVESCA.

Οφθαλμολογικά νοσήματα: LUCENTIS, MACUGEN, VISUDYNE.

Ουδετεροπενία: GLANOCYIE, GRANULOKNE, NEULASTA, NIVESTIM, TEVAGRASIM, ZARZIO.

Πνευμονική υπέρταση: REMODULIN, REVATIO, TRACLEER, VOLIBRIS.

Αιμοστατικά: REVOLADE.

ΚΝΣ: RILUTEK.

Ανταγωνιστές αυξητικής ορμόνης: SANDOSTATINLAR, SOMATULINE, SOMATULINEAUTOGEL, SOMAVERT,.

Αντιαιμορραγικά: NIPLATIE.

Αντιθρομβωτικά: RAPILYSIN.

Λοιμώξεις από κυτταρομεγαλοϊό: VISTIDE.

ΧΑΠ: XOLAIR.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Ανοσοκατασταλτικά: CELLCEPT, CERTICAN, MYCOFEN/NEXUS/ MYCOFENOLATE MOFETIL/ACTAVIS, MYCOFENOLATE MOFETIL/ACCORD, MYFENAX, MYFETIL, MYFORTIC, RAPAMUNE.

Μεταβολισμός οστών: FORSTEO, PREOTACT.

Ογκολογικά: GENEFADRONE, LYSODREN, MITOXAN, MIZANITRONE, NOVANTRONE.

Βλεννολυτικά: PULMOZYME.

Υπερφωσφαταιμία: RENVELA.

Αντιικά: SEBIVO.

Αναστολείς χορήγησης αιμοπεταλίων: XAGRID.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being