Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Πολωνία καθυστερεί την μετάβαση στο ευρώ λόγω κρίσης

Η Πολωνία καθυστερεί την μετάβαση στο ευ...

"Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο νότιο τμήμα της Ευρώπης και να προστατέψουμε την χώρα"

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, επιβεβαίωσε σήμερα στη Βαρσοβία ότι η κρίση στην Ελλάδα, θα καθυστερήσει τη μετάβαση της Πολωνίας στο ευρώ, καθώς και ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις συνέπειες από την ελληνική κρίση στην Πολωνία. «Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο νότιο τμήμα της Ευρώπης και να προστατέψουμε την Πολωνία από τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, και στο  θέμα του ευρώ θα επανέλθουμε αργότερα. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας δεν είναι το χρονικό διάγραμμα προσχώρησης στη ζώνη του ευρώ" δήλωσε ο Tusk σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα, έχει πλέον να σκεφτεί πολλά ζητήματα.

Ο Tusk τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πολωνία θα μπορούσε να βρεθεί ανάμεσα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι είναι καλή ιδεα να επεκταθεί χρονικά η πρόσβαση στην ευέλικτη γραμμή πίστωσης του ΔΝΤ, για ποσόν πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια,  που έχει χορηγηθεί στην Πολωνία κατά την διάρκεια της κρίσης.

Η Πολωνία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, άλλαξαν γνώμη και θέλουν να παρατείνουν την πρόσβαση στην πίστωση για άλλο ένα χρόνο.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο αρχιτέκτονας της πολωνικής μετάβασης Leszek Balcerovič, δήλωσε σήμερα στο Λοτζ ότι η Πολωνία δεν θα πρέπει να φοβάται το ελληνικό «μικρόβιο» και ως κύριο δίδαγμα από την κρίση, ανέφερε την επείγουσα ανάγκη για μείωση του χρέους και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
«Η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα ήταν η αύξηση των δημοσίων δαπανών χωρίς κάλυψη. Αυτό προκάλεσε τη συσσώρευση του δημόσιου χρέους ώσπου στο τέλος ξεπεράστηκαν όλα τα όρια. Μετά από αυτό οι χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισαν να λειτουργούν νευρικά", δήλωσε ο Balcerovič στους δημοσιογράφους στο Λοτζ.
Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσιοοικονομικών στην Πολωνία, σύμφωνα με την Balcerovič, είναι η παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης και η αύξηση της απασχόλησης, ακόμα και αν το τίμημα είναι η μείωση των μισθών.



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις