Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Για τον Βαρβάκη, το χαβιάρι και τις ελληνογερμανικές σχέσεις μιλά ο Σεμπάστιαν Κοχ

Για τον Βαρβάκη, το χαβιάρι και τις ελλη...

Από σήμερα στις αίθουσες η ταινία του Σμαραγδή "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι"

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έφυγε, ένας άλλος Γερμανός έρχεται, όμως, να κυριαρχήσει στις συζητήσεις –των σινεφίλ αυτή τη φορά. Ο λόγος για τον Σεμπάστιαν Κοχ που από τις… Ζωές των Άλλων βρέθηκε να ερμηνεύει τον Έλληνα ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη στην νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, "Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι". Το in.gr τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για… πειρατές, την κρίση και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Κοχ είναι ένας Γερμανός που ερμηνεύει έναν Έλληνα σε μία ελληνική ταινία με διεθνές καστ από Έλληνα σκηνοθέτη. Το παράδοξο αυτό δεν διαφεύγει ούτε του ίδιου. «Το γεγονός με εξέπληξε. Κολακεύτηκα, ένιωσα τιμή, αλλά την ίδια στιγμή φοβήθηκα» λέει.

«Υπάρχουν τόσοι ηθοποιοί σε όλο τον κόσμο και ο Γιάννης Σμαραγδής θα μπορούσε να είχε επιλέξει τον οποιονδήποτε. Το ότι επέλεξε εμένα έχει μία δύναμη» προσθέτει ο ηθοποιός.

Τι γνώμη έχει, όμως, για τον χαρακτήρα του; «Στην πραγματικότητα, ο Βαρβάκης είναι ένας παράξενος τύπος. Είναι ισχυρός επιχειρηματίας, αναζητά την αγάπη παντού, αλλά δεν παίρνει ικανοποίηση από πουθενά γιατί την αναζητά σε λάθος μέρη».

«Αυτός ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να καταλάβει ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι. Τότε κατάλαβε ότι η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλού: δεν είναι στις επιχειρήσεις, δεν είναι στο να βγάζεις όλο και περισσότερα χρήματα, δεν είναι στο να ξοδεύεις χρήματα ως ευεργέτης. Η αλήθεια κρύβεται στο να ξοδεύεις τον εαυτό σου, την ψυχή σου, να δίνεις την καρδιά σου στα πράγματα» λέει ο Κοχ.

Ο ηθοποιός δηλώνει ότι διάβασε πολύ για την ελληνική Επανάσταση και την εποχή που διαδραματίζεται το Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι. Γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησε ότι η ουσία βρίσκεται αλλού.

«Ήταν πολύ σημαντικό να περάσω χρόνο με Έλληνες. Δεν μπορείς να διαβάσεις γι’ αυτό, οι πραγματικές πληροφορίες προέρχονται από αλλού, προέρχονται από την πραγματική ζωή. Πέρασα πολύ χρόνο με Έλληνες και αυτό μου έδωσε την αίσθηση του πώς έπρεπε να ερμηνεύσω τον Βαρβάκη» δηλώνει. 

Όπως ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, έτσι και ο Σεμπάστιαν Κοχ «βλέπει» μία σύνδεση ανάμεσα στην μετεπαναστατική Ελλάδα και στην Ελλάδα του σήμερα (τεράστιο χρέος, δανεισμός με αυστηρούς όρους, πολιτικές που καθορίζουν την πορεία μιας χώρας). 

«Φυσικά και υπάρχει αυτή η σύνδεση» τονίζει. «Γι’ αυτό αυτή η ταινία είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή». 

Ο Σ.Κοχ βρίσκει, όμως, και μια διαφορά: «Παλαιότερα, υπήρχε ο «παλιός πλούτος», ο οποίος συνδέεται με ιδέες, με ηθική, με κανόνες. Το "σύγχρονο χρήμα", το χρηματιστήριο, ο "τζόγος" έχει μόνο σχέση με τους αριθμούς. Δεν υπάρχουν ιδέες. Αυτό είναι το επικίνδυνο και σε αυτό διαφέρει το χρήμα σε σχέση με παλιά. Βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο γιατί δεν υπάρχει τίποτα πίσω από το κυνήγι του χρήματος. Θέλεις όλο και περισσότερο. Και αυτό οδηγεί στην καταστροφή» συμπληρώνει.

Τι γίνεται όταν βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με την καταστροφή; «Πρέπει να είναι κανείς ενημερωμένος, να έχει αφυπνιστεί και ύστερα να προσπαθήσει αργά-αργά να το πολεμήσει, να διορθώνει πράγματα, να ξεπερνά την καταστροφή, να κάνει την κατάσταση καλύτερη» απαντά.

Ο Σεμπάστιαν Κοχ ήρθε στην Ελλάδα για γυρίσματα σε μία περίοδο που η χώρα μας κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ και στις συζητήσεις των Γερμανών. Ποια είναι η άποψη των συμπατριωτών του για την Ελλάδα και ποια η πραγματικότητα που βρήκε ο ίδιος εδώ;

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι τρελά, σπρώχνουν την κατάσταση στα άκρα και στις δύο πλευρές, και εδώ και εκεί. Όταν η κρίση ξεκίνησε στην Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν μονίμως στα πρωτοσέλιδα σαν δικτατορική μορφή. Αυτό είναι τρελό. Και από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία, οι Έλληνες παρουσιάζονταν να κάθονται κάτω από τον ήλιο και να μην κάνουν τίποτα. Αυτά είναι κλισέ και τα πιστεύουν μόνο χαζοί άνθρωποι. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι ξέρουν ποια είναι η κατάσταση» λέει.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί ευκαιρία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε διαφορετικοί, αλλά δεν πρέπει να επικρίνουμε ο ένας τον άλλο» προσθέτει.

Τον τελευταίο χρόνο ο Σεμπάστιαν Κοχ είχε πολύ δουλειά. Πρωταγωνίστησε στη γερμανική πολιτική ταινία Ve Stinu. «Ύστερα έκανα το Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, αυτό το ελληνικό τεράστιο έπος». 

Σειρά είχε η ταινία του Μάικ Φίγκις Suspension of Disbelief, «μια μικρή παραγωγή γυρισμένη στο Λονδίνο» -όπως λέει ο ίδιος. Ακολούθησε το A Good Day to Die Hard (πέμπτη ταινία της σειράς ταινιών Die Hard με τον Μπρους Γουίλις) που αναμένεται να τον συστήσει στο αμερικανικό κοινό. 

«Τώρα περιμένω να βγουν όλες αυτές οι ταινίες στις αίθουσες» λέει χαμογελώντας. 

«Είμαι ευγνώμων για τον τελευταίο χρόνο, είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τόσο πλούσια ζωή αυτή τη στιγμή. Η υποκριτική είναι ακριβώς αυτό: ένα ταξίδι. Κι εσύ ως ηθοποιός έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις σε αυτό».

*Η ταινία Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture