Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διήμερες εκδηλώσεις αυτό το σαββατοκύριακο για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στο Διακοπτό

Διήμερες εκδηλώσεις αυτό το σαββατοκύρια...
Μαρτάτος Tάκης

Τα αφιέρωμα της πρώτης βραδιάς όπου θα λάβει μέρος ο γνωστός ηθοποιός Τέλης Ζώτος έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Πατρινός Παναγιώτης Φαφούτης

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν στις 12 Ιουλίου του 2012 από την ημέρα που γεννήθηκε ο δημοφιλής και εξαιρετικά αγαπητός ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο αξέχαστος «Κυρ Γιώργης» του «Λούνα παρκ», ο οποίος ήταν Αχαιός στην καταγωγή και συγκεκριμένα είχε γεννηθεί στο γραφικό Διακοπτό της Αιγιάλειας.

Γι’ αυτό και οι συντοπίτες του που τον λάτρευαν και πάντα τον λατρεύουν και τον θυμούνται, φρόντισαν να του στήσουν μία προτομή στην μικρή πλατεία που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον Αύγουστο θα διοργανωθούν τα «Παπαγιαννοπούλεια». Οι φετινές διήμερες εκδηλώσεις είναι ακριβώς αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου με την χαρακτηριστική βραχνή και λίγο «γκρινιάρικη» φωνή.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Διακοπτού, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗΚΕΠΑ, της αντιδημαρχίας Διακοπτού και της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού.

Το Σάββατο στις 21.30 έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί μία εκδήλωση τιμής και μνήμης που μάλιστα έχει αναλάβει να την επιμεληθεί ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης (Η Κληρονόμος, Παράδεισος) ενώ την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 21.30 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» από τη Θεατρική Ομάδα Διακοπτού, έργο που είχε παίξει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στην κεντρική πλατεία Διακοπτού, ώρα 9:30 μ.μ.

«100 Χρόνια από τη γέννηση του Διονύση Παπαγιαννόπουλου» (1912-2012)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Διονύση Παπαγιαννόπουλου σε σκηνοθετική επιμέλεια Παναγιώτη Φαφούτη.

Παρουσιαστής – Αφηγητής: ο καταξιωμένος ηθοποιός Τέλης Ζώτος. Μουσικό πρόγραμμα: Τζόννυ Ανδριόπουλος και η ορχήστρα του. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Διακοπτού.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 στην κεντρική πλατεία Διακοπτού, ώρα 9:30 μ.μ.

«Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Σπύρου Μελά από τη Θεατρική Ομάδα Διακοπτού.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος που διέθετε και ένα ωραίο σπίτι στο Διακοπτό το οποίο πουλήθηκε μετά το θάνατο του (έφυγε από τη ζωή στις 13 Απριλίου του 1984 σε ηλικία 71 ετών, λίγο αφότου είχε παίξει στην θρυλική, αριστουργηματική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα») είχε σπουδάσει στην Αθήνα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον «Βασιλιά Ληρ». Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας». Συνολικά συμμετείχε σε πάνω από 136 ταινίες, ανάμεσά τους «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Τζένη Τζένη», «Λόλα», "Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα" με την Τζένη Καρέζη, «Η βίλα των οργίων», «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Κύριος Πτέραρχος», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Διπλοπενιές», «Η Αρχόντισσα και ο αλήτης», «Η νεράιδα και το παλικάρι» με την αξέχαστη κινηματογραφική του κόρη Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Υπάρχει και φιλότιμο» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα όπου υποδύθηκε τον Γκρούεζα, «Για ποιον χτυπά η κουδούνα», κ.α.

Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του Μπάρμπα-Γιώργου στο «Λούνα-Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη τη δεκαετία του ’70, τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, όπως έχει γραφτεί έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.

Το 1968 βραβεύτηκε με ειδική μνεία β’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες κριτικούς για την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture