Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS LETTERS

/

Ο Απόλλωνας έλειπε απο την Α1!

Ο Απόλλωνας έλειπε απο την Α1!

Για την άνοδο της πατρινής ομάδας μιλούν ειδήμονες του Ελληνικού μπάσκετ

Σωτήριον έτος 2012! Η τρόικα σε ρόλο… supporter ξεχαρβαλώνει ό,τι βρεθεί στο διάβα της, η κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα όλοι οι τομείς τις ελληνικής κοινωνίας να μαστίζονται από δισεπίλυτα, έως και άλυτα προβλήματα.
Ο Απόλλων Πατρών, μία εκ των ιστορικότερων ομάδων ανά την ελληνική… επικράτεια του μπάσκετ, έκανε το πολυπόθητο… check in στα μεγάλα σαλόνια και το basketblog.gr, με γνώμονα τις απόψεις ορισμένων ειδημόνων του ελληνικού μπάσκετ, προσπαθεί να δώσει το στίγμα και την ιδιοσυγκρασία τους.

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (προπονητής Παναθηναϊκού): "Θυμάμαι, από όσες φορές έχουμε αγωνιστεί στην Πάτρα, ότι η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Σίγουρα με λυπεί, όπως και όλους μας φαντάζομαι, το γεγονός ότι δεν εκπροσωπείται από μία ομάδα στην Α1, κι αυτό γιατί πρόκειται για μία πολύ σημαντική πόλη για το ελληνικό μπάσκετ. Και εύχομαι τα καλύτερα! Είναι αλήθεια ότι τέτοιες πόλεις λείπουν από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι στο χέρι μου να βρω λύση…"

Βασίλης Φραγκιάς (προπονητής Κολοσσού Ρόδου): "Οι ομάδες που αγωνίζονται στην Α1 θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα οικονομικά εχέγγυα. Όσον αφορά τις επαρχιακές ομάδες, γνωρίζουμε ότι στηρίζονται από τις τοπικές κοινωνίες κι αυτό τους βοηθά ώστε να είναι αυτάρκεις οικονομικά και να αποπνέουν υγεία. Συγκεκριμένα, η Πάτρα τεράστια παράδοση στο μπάσκετ και έχει “βγάλει” πολύ σπουδαίους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ, όπως ο Πετρόπουλος εν’ πρώτοις, αλλά και αρκετοί άλλοι. Όλα αυτά αποτελούν μία σημαντική προίκα και άλλωστε βλέπουμε ότι ο Απόλλωνας κατάφερε να επανέλθει και να διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδο. Και αν με το καλό ανέβει, με τη στήριξη του κόσμου, θα μπορέσει να εδραιωθεί στην κατηγορία, όντας παράλληλα οικονομικά φερέγγυος".

Νίκος Λινάρδος (προπονητής Αμαρουσίου): "Ο Απόλλωνας δικαιούται να γυρίσει στα μεγάλα σαλόνια, άλλωστε πέρασαν χρόνια από τότε που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Α1 και έλειψε. Μιλάμε για μία ομάδα που έχει ιστορία στο χώρο. Απ’ όσο γνωρίζω, αποκατέστησε τις οικονομικές του εκκρεμότητες, οπότε ο δρόμος για την επιστροφή έχει ανοίξει. Μην ξεχνάμε ότι έχει “βγάλει” μεγάλους παίκτες στο παρελθόν και διαθέτει παραγωγική διαδικασία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει πολύ κόσμο στο πλευρό του, έχει ένα νέο παιδί προπονητή, το Νίκο Βετούλα, συνεπώς είναι καλό που γυρίζει στην Α1".

Γιώργος Καλαφατάκης (προπονητής ΚΑΟΔ): "Σαφώς ομάδες σαν την Πάτρα είναι πολύ σημαντικές για την Α1. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το μπάσκετ πρέπει να μεταφερθεί στην περιφέρεια. Και απ’ ότι βλέπω μόνο οι επαρχιακές ομάδες είναι υγιείς. Δηλαδή, ο Κολοσσός, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, ο ΚΑΟΔ αποπνέουν υγεία, σε αντίθεση με τις περισσότερες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βλέπουμε ότι μόνο έτσι μπορεί το μπάσκετ να προχωρήσει, γιατί η πόλη, ο νομός, ο δήμος μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο η Αθήνα για παράδειγμα να “αντέξει”, εν’ μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης. Βλέπω, λοιπόν, ότι υπάρχει μία κινητικότητα στην Α2 και μακάρι να ανεβαίνουν ομάδες σαν τον Απόλλωνα, που είναι μάλιστα ιστορικό σωματείο".

Γιώργος Λημνιάτης (ομοσπονδιακός προπονητής): Είναι πολύ άσχημο ομάδες που εκπροσωπούν πόλεις όπως η Πάτρα, που είναι παραδοσιακές δυνάμεις και εκπροσωπούσαν το επαρχιακό μπάσκετ επάξια τόσα χρόνια, να μην βρίσκονται στη μεγάλη κατηγορία. Και ιδιαίτερα για μία πόλη που έχει “δώσει” πολύ σημαντικούς παίκτες στο ελληνικό μπάσκετ. Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια, ένα συμμάζεμα, κι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Και θεωρώ ότι, από τη στιγμή που έχουν πάρει σημαντικά πόστα παιδιά που έχουν προσφέρει στην ομάδα και στο παρελθόν, όπως ο Βετούλας και ο Μολφέτας, η επιστροφή στην Α1 ήταν θέμα χρόνου. Πολύ σημαντική, όπως προείπα, είναι και η παρουσία του κόσμου, ο οποίος αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται και “διψάει” να δει την ομάδα και πάλι στην Α1 και νομίζω ότι θα την βοηθήσει πολύ να πετύχει το στόχο της. Θυμάμαι κι από όταν ήμουν παίκτης και είχα παίξει ως αντίπαλος, ότι η Περιβόλα ήταν μία έδρα πολύ δυνατή και μπασκετική".

Άγγελος Τσάμης (παίκτης Κολοσσού Ρόδου): "Αναμφίβολα ομάδες σαν τον Απόλλωνα λείπουν από την Α1 και είναι πολύ κρίμα πραγματικά! Το μπάσκετ αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθεί στην επαρχία. Ο κόσμος εκεί γεμίζει τα γήπεδα σε αντίθεση με την Αθήνα π.χ., όπου πολλά γήπεδα είναι άδεια. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο πράγμα για έναν αθλητή από το να αγωνίζεται σε άδειες εξέδρες. Αν μη τι άλλο, ο Απόλλωνας με 2.500 φιλάθλους τουλάχιστον σε κάθε αγώνα έχει μεγάλη δύναμη, καθώς του δίνουν μεγάλη ώθηση και είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες αυτό. Επίσης, το ‘χω ξαναπεί, μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείς και τοπικούς ήρωες στην επαρχία, εννοώντας ότι μπορεί παίκτης να έχει ως στόχο να παίξει στην ομάδα της πόλης του και να προσπαθεί πολύ για να το πετύχει. Δημιουργούνται λοιπόν μεγαλύτεροι δεσμοί με την ομάδα και την πόλη".

Ίαν Βουγιούκας (παίκτης Παναθηναϊκού): "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ομάδες σαν την Πάτρα στην Α1. Προσωπικά, θα μιλήσω για το Ρέθυμνο, εκεί από όπου ξεκίνησα στην Ελλάδα. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, μία υγιής ομάδα. Όταν αγωνιζόμουν εκεί βοηθήθηκα πάρα πολύ, ειδικά από τον Πεδουλάκη, ο οποίος με εμπιστεύτηκε, μου έδωσε χρόνο συμμετοχής και με βοήθησε πολύ, ειδικά με τον τρόπο που παίζαμε. Και του είμαι ευγνώμων γι’ αυτό! Γενικά, κανείς δεν γίνεται παίκτης χωρίς να παίξει αλλά και χωρίς να τον βοηθήσουν. Πλέον, οι ομάδες δεν εμπιστεύονται τόσο πολύ τα ελληνόπουλα, γιατί τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Και αυτό θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα.

Στη δική μου γενιά για παράδειγμα, υπήρχαν πολλοί παίκτες στις μικρές εθνικές ομάδες που αργότερα έπαιξαν στην Α1 και την Εθνική ομάδα. Πλέον, ο αριθμός αυτών των παιδιών έχει μειωθεί αισθητά. Άρα, συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ομάδες σαν τον Απόλλωνα Πάτρας στην Α1, που να είναι υγιείς, να έχουν τον κόσμο στο πλάι τους και να δίνουν χρόνο συμμετοχής στους Έλληνες παίκτες, ώστε να τους βοηθήσουν αργότερα να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους".

Κώστας Καϊμακόγλου (παίκτης Παναθηναϊκού): "Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επαρχιακές ομάδες στην Α1. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα “κλειδιά” για να ανακτήσει το ελληνικό μπάσκετ τη χαμένη του αίγλη, διότι στην επαρχία ο κόσμος αγαπάει το μπάσκετ και γεμίζει τα γήπεδα. Πραγματικά όμως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι ακόμη και τώρα, με την οικονομική κρίση που επικρατεί, οι ομάδες γενικά δεν εμπιστεύονται τόσο όσο θα περιμέναμε τους Έλληνες παίκτες και δή τα ταλέντα.

Πάνε σε εύκολες λύσεις, είτε ξένους, είτε παίκτες που είναι αναγνωρισμένοι. Αυτό είναι λάθος. Οι παίκτες βγαίνουν από τα φυτώρια, από εκεί που γίνεται σωστή δουλειά. Θα πρέπει οι ομάδες και οι προπονητές να πιστέψουν περισσότερο στους Έλληνες παίκτες.

Κι αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην επαρχία και δή σε ομάδες σαν τον Απόλλωνα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό που θα επιστρέψει στην Α1, από όπου λείπει, ώστε να βοηθήσει και να αναδείξει κι άλλα ελληνόπουλα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports letters