Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει" από τη Θεατρική Έκφραση Αιγίου

"Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το ...

Σε διασκευή του Νίκου Δαφνή και σκηνοθεσία Χρυσούλας Παπαδοπούλου

Νέα παραγωγή από την Θεατρική Έκφραση Αιγίου του παραμυθιού "Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει" του Λουίς Σεπούλβεδα σε διασκευή του Νίκου Δαφνή και σκηνοθεσία Χρυσούλας Παπαδοπούλου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά τρυφερή και διασκεδαστική ιστορία, μέσα από την οποία ο Χιλιανός συγγραφέας (ακτιβιστής, οικολόγος, ιδρυτικό μέλος της Greenpeace) και αγωνιστής της δημοκρατίας λέει αλήθειες που συγκινούν και προβληματίζουν. Με αγάπη και πολύ χιούμορ, ο Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Με το δικό του τρόπο καταγγέλλει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους θεατές να αγωνιστούν για να γίνει καλύτερος κι ομορφότερος αυτός ο κόσμος.

Λίγα λόγια για την ιστορία.

Η Κενγκά είναι μια γλαρίνα που εγκαταλείπει τον τόπο της για να γεννήσει το αβγό της με ασφάλεια σε μια χώρα πιο «ζεστή», μα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της πέφτει σε πετρελαιοκηλίδα. Η μαύρη κατάρα απλώνεται πάνω της και καταλαβαίνει αμέσως ότι θα πεθάνει. Αποφασίζει να σώσει το γλαρόνι που θα γεννηθεί με έναν παράδοξο τρόπο. Προσγειώνεται με μεγάλη προσπάθεια στο μπαλκόνι του Ζορμπά, ενός γάτου μαύρου και καλοζωισμένου και του ζητά τρεις χάρες, να μη φάει το αβγό όταν αυτή πεθάνει, να το φροντίζει μέχρι να βγει το γλαρόνι, και να του μάθει να πετάει. Ο Ζορμπάς δίνει λόγο τιμής στην Κενγκά δίχως να το καταλάβει και εκεί ακριβώς ξεκινά ο μπελάς- περιπέτειά του. Μόνος του ξέρει πως δεν θα τα καταφέρει γι΄ αυτό και επιστρατεύει τους φίλους του, τον Κολονέλλο, γάτο που εργάζεται σε εστιατόριο και ξέρει από λαδώματα, και αυτός με τη σειρά του τον Ξερόλα τον παλιό εργαζόμενο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και το θαύμα γίνεται ο Ζορμπάς παρά τις αντιρρήσεις του κλωσάει το αβγό και στον κόσμο των γάτων έρχεται η Ελπίδα, ένα όμορφο λευκό γλαρόνι που φωνάζει το Ζορμπά μαμά.. Πολλές οι ανησυχίες του γλαρονιού μέχρι να καταλάβει τι είναι και πολλοί οι ήρωες της ιστορίας που παρελάυνουν μπροστά του, ποντίκια που το απειλούν, γάτοι αλήτες που θέλουν να το φάνε, ο κοσμογυρισμένος καραβόγατος Σταβέντο που του μιλά για τις περιπέτειες του, ενώ παράλληλα ο Ξερόλας κάνει φιλότιμες προσπάθειες με τη βοήθεια της εγκυκλοπαίδειας να το διδάξει να πετάει. Μάταια όμως όλα, γιατί η Ελπίδα δεν πετάει…Τη λύση τη δίνει ο Ζορμπάς ο οποίος  σκέφτεται να πατήσει τον όρκο και να πάει στο σπίτι της Μπουμπουλίνας, της γάτας που ζει κοντά σε έναν ποιητή…Τι θα συμβεί άραγε εκεί?

Αυτά και άλλα πολλά για την ιστορία του Ζορμπά που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει θα τα απολαύσετε από την Θεατρική Έκφραση Αιγίου Θ.Ε.Α  περί τα μέσα Μαρτίου στην πόλη μας.

Πολλοί συντελεστές και μάλιστα νέοι καλλιτέχνες και συνεργάτες της Θ.Ε.Α υπόσχονται να δώσουν τον δικό τους τρυφερό εαυτό σε αυτή την ιστορία που θα συγκινήσει και θα προβληματίσει με τις αναφορές και τις επισημάνσεις της!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα λόγια του Luis Sepulveda:

«…Σε προστατέψαμε ώσπου να βγεις από το αβγό. Σου χαρίσαμε όλη τη στοργή, χωρίς να θέλουμε ποτέ να σε κάνουμε γάτο. Σε θέλουμε γλάρο κι έτσι σ’ αγαπάμε…μαζί σου μάθαμε να εκτιμούμε, να σεβόμαστε και να αγαπάμε ένα διαφορετικό πλάσμα. Είναι πολύ εύκολο ν’ αποδέχεσαι και ν’ αγαπάς αυτούς που είναι σαν κι εσένα, αλλά πολύ δύσκολο κάποιον που είναι διαφορετικός – κι εσύ μας βοήθησες να το κατορθώσουμε...»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture