Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οικολόγοι Πράσινοι: Αδιανόητη επαναλειτουργία των λατομείων Αράξου

Οικολόγοι Πράσινοι: Αδιανόητη επαναλειτο...

Η Πολιτική Κίνηση της Αχαΐας διαφωνεί με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή

Η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Αχαΐας εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο ενδεχόμενο να ανοίξουν και πάλι, μετά το κλείσιμό τους στις 31-12-2010, τα λατομεία Αράξου. «Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εγκληματικό πλήγμα κατά της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς», τονίζεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης.

Και η ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων Αχαΐας συνεχίζει με τα εξής:

«Αναπόσπαστο μέρος εθνικού πάρκου είναι τα Μαύρα Βουνά Αράξου, όπου βρίσκεται η κλειστή πλέον λατομική ζώνη, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του διπλανού χωριού, που χρόνια υποφέρουν από την σκόνη, τις εκρήξεις και την βαριά κίνηση φορτηγών.

Το αδιανόητο αυτό ενδεχόμενο είναι ανοικτό πλέον μετά την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για την λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και Φυσικού αερίου, άρθρο του οποίου προβλέπει ότι «παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 η λήξη της τελευταίας παράτασης της αδείας εκμετάλλευσης ή  μίσθωσης των λατομείων αδρανών υλικών που λειτουργούν εντός λατομικών επιχειρήσεων.»

Επισημαίνουμε ότι:

Εκτός από την Κ.Υ.Α. του Μαρτίου του 2010 με την οποία ορίστηκε καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας της λατομικής ζώνης, και μάλιστα μόνο για εργασίες αποκατάστασης, η 31η Δεκεμβρίου του 2010, υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την λατομική δραστηριότητα στα Μαύρα Βουνά.

Με την ίδια Κ.Υ.Α. η περιοχή των Μαύρων Βουνών άλλαξε επίπεδο προστασίας και από ΒΑ αναβαθμίστηκε σε περιοχή Α (προστασίας της Φύσης).

Στο διάστημα των επτά μηνών που έχουν παρέλθει δεν έχουν γίνει από τους ενδιαφερομένους επιχειρηματίες ή τις αρχές κινήσεις για την ανεύρεση κατάλληλων περιοχών για λατομικές ζώνες εκτός προστατευομένων περιοχών, δικαιώνοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν μιλήσει για πρόκληση τεχνητών αδιεξόδων.

Από τον Ιούνιο του 2010 έχει τεθεί σε ισχύ νομοθεσία για την ανακύκλωση των υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση της ανεξέλεγκτης απόθεσης αλλά και την ανάκτηση ανακυκλωμένων αδρανών. Εφαρμογή στο νομό μας δεν υπάρχει.

Είναι επομένως φανερό ότι αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα προμήθειας αδρανών δεν γίνονται κινήσεις για να υλοποιηθούν.

Πολύτιμες για την βιοποικιλότητά τους φυσικές περιοχές δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι το εύκολο θύμα.

Ο αγώνας για την ακεραιότητα του πολύτιμου οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς θα συνεχιστεί και οι Οικολόγοι Πράσινοι θα τον στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις