Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η "ακτινογραφία" των Αγανακτισμένων- Ποιοί είναι, πόσο χρόνων είναι και τι ζητούν

Η "ακτινογραφία" των Αγανακτισ...

Μια μεγάλη έρευνα από την Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος»

H πλειονότητα των αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι γεμίζουν τις πλατείες της χώρας τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποτελούν ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας και όχι ένα κίνημα ανατροπής .του πολιτικού συστήματος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι «Αγανακτισμένοι». Αυτό προκύπτει από μια πρωτότυπη έρευνα της  Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», με δύο  παράλληλες δημοσκοπήσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος και μία άλλη σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τους πολίτες που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 15,6% πηγαίνει εκεί κάθε ημέρα, το 27,8% σχεδόν κάθε ημέρα και το 34,2% μία με δύο φορές την εβδομάδα. Από τους αγανακτισμένους πολίτες 22,7% δηλώνουν οπαδοί του ΠαΣοΚ, 14,2% οπαδοί της ΝΔ και το 21,2% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Στην πλειονότητά τους είναι 25-34 ετών (25,3%) και 35-49 ετών (27,4%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (23,8%), δημόσιοι υπάλληλοι (13,7%), ελεύθεροι επαγγελματίες (13,2%), συνταξιούχοι (14,6%), φοιτητές (12,9%) και άνεργοι (13,7%).
Οι επισκέπτες της πλατείας Συντάγματος δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα (88,7%) ότι οι αποδοκιμασίες ενάντια στο σύνολο των πολιτικών της χώρας τους βρίσκουν σύμφωνους και εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7,9% πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών θέτουν σε κίνδυνο τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από την πανελλαδική δημοσκόπηση, καθώς το 82,3% των πολιτών πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ το 16,3% των ερωτηθέντων εκφράζουν τη διαφωνία τους με τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας. Οταν τους ζητείται να αυτοπροσδιοριστούν πολιτικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έγινε στην πλατεία Συντάγματος δηλώνουν «αριστεροί» σε ποσοστό 16,3% και «κεντρώοι» σε ποσοστό 25%, ενώ στην πανελλαδική δημοσκόπηση δηλώνουν «κεντρώοι» στην πλειονότητά τους (29,8%).

Ταυτοχρόνως, σε ποσοστό 25,3% οι αγανακτισμένοι πολίτες θεωρούν ρεαλιστικές τις προτάσεις οι οποίες διατυπώνονται στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά τις θεωρούν ουτοπικές όσοι απάντησαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση.
Από τους 643 πολίτες οι οποίοι απάντησαν στην έρευνα από την πλατεία Συντάγματος, το 83,8% δήλωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να καταψηφιστεί, ενώ μόλις το 3,7% δήλωσε ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί για να διασφαλιστεί η επόμενη δόση του μνημονίου. Με τις απόψεις των «Αγανακτισμένων» δεν φαίνεται να ταυτίζεται το σύνολο της κοινής γνώμης, καθώς στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research το ποσοστό εκείνων που ζητούν καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εκλογές μειώνεται στο 47,5%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν να υπερψηφιστεί αυξάνεται στο 34,8%.

Αντιθέτως και στις δύο δημοσκοπήσεις εκφράζεται έντονη αγωνία και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν σχέδια για το μέλλον γιατί δεν τους το επιτρέπει το εισόδημά τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις