Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Επιστήμονες ζητούν αυξήσεις - "φωτιά" στα τσιγάρα

Επιστήμονες ζητούν αυξήσεις - "φωτι...

Εκτιμούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να κόψουμε το κάπνισμα

Μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 10%, στις τιμές των τσιγάρων, ζητούν οι επιστήμονες. Τα αντικαπνιστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 2% έως 3% των καπνιστών στον πληθυσμό των ενήλικων Ελλήνων και κατά 12% της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων.

Εχουν, όμως, βαλτώσει και αναζητούνται νέοι τρόποι για μείωση της καπνιστικής συνήθειας. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κάλυψη από τα Ταμεία της αγωγής για διακοπή του καπνίσματος και η εισαγωγή ειδικής εκπαίδευσης στις ιατρικές σχολές και στους γιατρούς όλων των βαθμίδων παροχής περίθαλψης.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος και ο οικονομολόγος της Υγείας κ. Κώστας Αθανασάκης, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή έκθεση για την πρόοδο στη διακοπή του καπνίσματος (EQUIPP).

Επικαλούμενος ευρωπαϊκά στοιχεία, ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο μειώνει τη ζήτηση. Στη Δανία, η αύξηση κατά 10% του ειδικού φόρου επέφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 4%. Ο κ. Αθανασάκης διευκρίνισε ότι δεν επιτυγχάνονται αλλαγές στην κατανάλωση τσιγάρων όταν η αύξηση της τιμής τους είναι μικρή. Χρειάζεται, είπε, αύξηση τουλάχιστον κατά 10%.

Οι επιστήμονες είπαν ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο 20.000 θανάτους στην Ελλάδα, ενώ οι πάσχοντες από νοσήματα που σχετίζονται με αυτό είναι 600.000.

Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι το 13% της συνολικής νοσηρότητας στη χώρα μας οφείλεται στο τσιγάρο, ενώ δαπανάμε το 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Αναφερόμενος σε διαχρονικές μελέτες, ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα ήταν 46,8% το 2006 και το 2011 έχει περιοριστεί στο 36%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being