Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημοτικής Πινακοθήκης

Με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα ...

Ξεναγήσεις των μαθητών στην Πνακοθήκη και το Παλαιό Δημαρχείο

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται από τη Δημοτική Πινακοθήκη, για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό, γίνονται, εκτός της Πινακοθήκης και του Παλαιού Δημαρχείου, στα έργα του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, και στο σχεδιασθέν από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ Θέατρο «Απόλλων».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011, με τη συμμετοχή 120 μαθητών  της 1ης και 3ης τάξης του Λυκείου Παραλίας, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, ξεναγήθηκαν και στα τρία κτίρια του Δήμου Πατρέων.

Στο Δημαρχείο τους μαθητές υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον ξεναγό, ότι το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, υπήρξε οικία του σταφιδέμπορα Ιωάννη Μακρυγιάννη και ότι από το 1897 στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Το κτίριο περιήλθε το 1911 στην κυριότητα του Δήμου Πατρέων, κατόπιν πλειστηριασμού της Εθνικής Τράπεζας, εξαιτίας της σταφιδικής κρίσης. Το 1929 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διακόσμηση των εσωτερικών αιθουσών με έργα Τέχνης. Το έργο ανατέθηκε στον Πατρινό ζωγράφο, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκό, Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, ο οποίος το 1936 παρέδωσε 16 ελαιογραφίες που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο του Δημάρχου.

Το 1993, λόγω του σεισμού που έπληξε την πόλη, το Δημαρχείο υπέστη σοβαρές  ζημιές και οι ελαιογραφίες αφαιρέθηκαν, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2000, με την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του  κτιρίου. Ακολούθησε η ανάρτηση δώδεκα επιπλέον έργων από τη δωρεά του ζωγράφου, στις αίθουσες του 1ου ορόφου, και στην κεντρική κλίμακα, καθιστώντας το Δημαρχείο ένα «ζωντανό Μουσείο Θωμόπουλου». Να σημειωθεί ότι τα έργα που φιλοτέχνησε ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος και τα οποία κοσμούν σήμερα την πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν συσκέψεων, δεσπόζουσα θέση κατέχει το έργο «Ονειροπόλημα», καθώς και η τετραλογία που εμπνεύστηκε ο ζωγράφος από ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη.

Η αίθουσα περιλαμβάνει επίσης, τις προσωπογραφίες του Πατρέα, του Αγίου Ανδρέα και του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι το Δημαρχείο, έχουν επισκεφτεί κορυφαίες προσωπικότητες, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίοι και ανακηρύχτηκαν Επίτιμοι Δημότες. Επαναλειτουργεί από το 2001 και είναι ανοικτό σε κάθε δημότη και επισκέπτη.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Θέατρο «Απόλλων» και ενημερώθηκαν, ότι το Δημοτικό Θέατρο, αναγέρθηκε στον χώρο που προέβλεπε το πολεοδομικό σχέδιο του Σταματίου Βούλγαρη, και οικοδομήθηκε το 1871-1872, με σχέδια του Ερνέστο Τσίλερ. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας, εμπνευσμένος από την πρώιμη ιταλική Αναγέννηση, χρησιμοποίησε στην πρόσοψη επάλληλες τοξοστοιχίες, που προσέδωσαν στο κτίριο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής του γραφής, με τους ιωνικού ρυθμού κίονες στο εξώστη και τα πήλινα αγάλματα της οροφής, να συμπληρώνουν τη μεγαλοπρέπεια και την αισθητική της πρόσοψης.

Στο εσωτερικό διαμορφώθηκε πλατεία 156 θέσεων, με 53 θεωρεία σε τρεις σειρές και υπερώο, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική  διαβάθμιση των θέσεων της ιταλικής σκηνής. Και στη διακόσμηση του Θεάτρου, ακολουθήθηκε η νεοαναγεννησιακή τεχνοτροπία, όπως προκύπτει από τα έξι σωζόμενα σχέδια του Τσίλερ που ανήκουν στη συλλογή του Δήμου Πατρέων. Έτσι η Πάτρα, απέκτησε το δικό της λυρικό θέατρο μετά το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Βιέννη και τη Δρέσδη, εναρμονιζόμενη με το πολιτιστικό πνεύμα της Δύσης. Από το 1878, ο φωτισμός του θεάτρου γίνεται με φωταέριο και με την ανακαίνισή του 1899, με ηλεκτρικό, ενώ το 1956 πραγματοποιήθηκε μια ακόμα ανακαίνιση. Από το 1969 έως το 1972, εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες για την αποκατάσταση του θεάτρου. Παράλληλα με τις άλλες εργασίες του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή και του γλύπτη Χρίστου Διδώνη, ο ζωγράφος Θανάσης Στεφόπουλος ανέλαβε κατόπιν πανελλήνιου διαγωνισμού και  βάσει του αρχικού σχεδίου, την εκτέλεση εσωτερικής ζωγραφικής διακόσμησης με την τεχνική της αυγοτέμπερας, παραδίδοντας το 1972 ένα έργο αισθητικής τελειότητας, απόλυτα εναρμονισμένο με το ύφος του Ερνέστο Τσίλερ.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι η πρεμιέρα του θεάτρου δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1872, με την όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «Χορός των Μεταμφιεσμένων» και ότι έως και το 1900 δόθηκαν παραστάσεις μελοδράματος από ιταλικούς θιάσους με έργα, Ντονιτσέττι, Βέρντι, Ροσσίνι, Απολλόνι, Μαρκέτι. Στη συνέχεια παρουσιάζεται και ελληνικό μελόδραμα, κυρίως με έργα Παύλου Καρρέρ, από ελληνικούς θιάσους, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν και θίασοι με γαλλική οπερέτα.

Το θέατρο «Απόλλων» είναι το παλαιότερο κλειστό λυρικό θέατρο στην Ελλάδα, εποπτευόμενο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελεί σημείο αναφοράς του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποίησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του θεσμού, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, στα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης και ο Ανδρέας Σπυρούλιας, στο Δημαρχείο και το Θέατρο «Απόλλων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture