Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου στο Τριανόν

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του συνθέτη ...

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου"

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στον Κινηματογράφο Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος και Πατησίων στην Αθήνα, θα γίνει μία μοναδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωστή Ζουλιάτη, για να τιμηθεί η μνήμη του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, που εκτός των άλλων συνέβαλε θερμά στη δημιουργία της ταινίας και τη στήριξε σε κάθε βήμα της.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ζωντανή εκτέλεση έργων του εκλιπόντος Θόδωρου Αντωνίου για πιάνο, με τον διακεκριμένο σολίστ Κωνσταντίνο Δεστούνη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.00.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ.

Μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, ΑμεΑ, νέοι κάτω των 25): 6 ευρώ.

Ο συνθέτης, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου (1935-2018) έφυγε από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο – από έργα μουσικής δωματίου, όπερες και χορωδιακά μέχρι μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο – μία επίσης σπουδαία παιδαγωγική προσφορά, που ανέδειξε γενιές νέων συνθετών, ενώ συνεπής και τολμηρή υπήρξε η παρουσία του στο ρεπερτόριο που ως διευθυντής πρότεινε.

Ο Αντωνίου είχε επίσης στενή συνεργασία με τον Γιάννη Χρήστου κατά την τελευταία δημιουργική περίοδο του τελευταίου, καθώς ήταν εκείνος που παρήγγειλε και παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τις δύο Αναπαραστάσεις και τον Επίκυκλο, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τους Πέρσες του Θεάτρου Τέχνης, ενώ από τον απρόσμενο θάνατο του Χρήστου το 1970 και έκτοτε, παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας του (Πράξη για 12, Η Κυρία με την Στρυχνίνη, Πύρινες Γλώσσες, Μουσική του Φοίνικα κ.ά.).

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στο σινε Τριανόν, θα γίνει όπως προείπαμε, μία μοναδική προβολή του ντοκιμαντέρ Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) του Κωστή Ζουλιάτη, για να τιμηθεί η μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος σολίστ Κωνσταντίνος Δεστούνης, ο οποίος έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων (πιανιστικών απάντων) για σόλο πιάνο του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, σε συνεργασία μαζί του, για λογαριασμό της περίφημης εταιρείας Naxos  ενώ θα προβληθούν επίσης σύντομα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Αντωνίου.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης έχει κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, με σημαντικότερους τους: ‘Grand Prix Maria Callas’ στην Αθήνα, ‘Southern Highlands’ στην Καμπέρα της Αυστραλίας και τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό πιάνου της Βρέμης. Ως νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην «Eurovision Young Musicians 2010» στη Βιέννη. Έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών, με το Βραβείο «Τζίνα Μπαχάουερ» του Ισπανικού σωματείου «Κόσμος εν Αρμονία» & με το «Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 2018» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία...

Το ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη (2012) αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

Στην ταινία συγκεντρώνονται και συνδέονται όλες οι αναφορές, οι πληροφορίες, τα τεκμήρια και τα ντοκουμέντα που έχουν προκύψει από τη συνεχή έρευνα στο Αρχείο Χρήστου και σχετικά μουσικά και θεατρικά αρχεία, καθώς και από τις καταγραφές μαρτυριών με προσωπικότητες του μουσικού κόσμου που συνδέονται προσωπικά ή μουσικά με τον συνθέτη και το έργο του.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: ολόκληρο το ιστορικό μικρό φιλμ του Μίμη Κουγιουμτζή από τις πρόβες του Θεάτρου Τέχνης (1965-1968), το μοναδικό έγχρωμο φιλμικό ντοκουμέντο – ένα 10λεπτο φιλμάκι σε φορμά super 8 mm, με οικογενειακές στιγμές του Χρήστου στην Αλεξάνδρεια (το οποίο δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν) – αποσπάσματα από συναυλίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από ιστορικές συναυλίες και συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο, και μια ευρεία ποικιλία φωτογραφιών του Γιάννη Χρήστου από το προσωπικό αρχείο του.

Εμφανίζονται με τις γενναιόδωρες καταθέσεις τους: Rupert Huber, Doris Huber, Θόδωρος Αντωνίου, Στέφανος Βασιλειάδης, Στέλλα Γαδέδη, Νίκος Δεσποτίδης, Κάρολος Κουν, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Μαμαγκάκης, Χάρης Ξανθουδάκης, Ανδρέας Ροδουσάκης, Σπύρος Σακκάς, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νέλλη Σεμιτέκολο, Γιάννης Συγλέτος, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Ντόρα Τσάτσου-Συμεωνίδου, και ο Γιάννης Χρήστου.

«Ένα από τα καλύτερα μουσικά ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών [...] Από αυτά που δεν χάνεις.» - Άκης Καπράνος, Τα Νέα

«Με τη συγκροτημένη μεθοδολογία, το πάθος και τη διεξοδική του έρευνα «ξεκλειδώνει» αθέατες πόρτες και ανακαλύπτει μυστικούς δρόμους προς την καρδιά ενός θαυμαστού καινούριου κόσμου, τον οποίο κατορθώνει να αναδείξει ως συναρπαστικά προσιτό και γοητευτικά οικείο.» - Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα

«Η ταινία δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον Χρήστου, αλλά μια ταινία που πάλλεται από την μουσική και την φιλοσοφία του Γιάννη Χρήστου, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό περιβάλλον.» - Γιάννης Γκροσδάνης, Εξώστης

«Μια εμπεριστατωμένη και αφηγηματικά ζωηρή κινηματογραφική βιογραφία.» - Γιάγκος Αντίοχος, Αθηνόραμα

«Σίγουρα πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, που αφήνει τον θεατή μουδιασμένο να αναλογιστεί το τεράστιο κόστος του πρόωρου θανάτου του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.» - Νάνσυ Μιχαηλίδου, cine.gr.

* Ο Θόδωρος Αντωνίου είχε συνεργαστεί και με μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture