Υπουργός Έρευνας από το PATRAS IQ: Η πολιτική μας έχει ως στόχο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα

PATRAS
&IQ
&2019

Ο Κώστας Φωτάκης στην Πάτρα

12/04/2019 22:00

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
"Θερμοκοιτίδα" έρευνας-καινοτομίας η 6η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2019 - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Υπουργός Έρευνας από το PATRAS IQ: Η πολιτική μας έχει ως στόχο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα  Ο Κώστας Φωτάκης στην Πάτρα
 

«Η πολιτική που διαμορφώνουμε, έχει ως στόχο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, ένα πρότυπο που θα έχει σαν βάση την οικονομία της γνώσης και την κοινωνία της γνώσης, την ανάπτυξη που θα γίνεται μαζί με την κοινωνία και προς όφελος της, αλλά και τη γνώση και την καινοτομία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα. Αυτός λοιπόν ο στόχος, βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό υλοποίησης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας απόψε στην κεντρική εκδήλωση της 6η έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - PATRAS IQ, που πραγματοποιείται στους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο Κώστας Φωτάκης, «η υλοποίηση του στόχου αποδεικνύεται έμπρακτα, αφού από τα στοιχεία που έχουμε για το 2017, οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτο αριθμό, έφθασαν σε ύψη ρεκόρ για τη χώρα, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ και 1,13% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας».

Κατόπιν, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει, υλοποιείται μέσα από τρεις κύκλους δράσεων και ο ένας από αυτούς έχει να κάνει με την πιο σημαντική παρακαταθήκη της χώρας, δηλαδή το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους επιστήμονες, τους νέους ερευνητές που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν δύο φαινόμενα: το ένα είναι η φυγή νέων στο εξωτερικό και από την άλλη, η απασχόληση νέων επιστημόνων σε τομείς οι οποίοι εντελώς άσχετοι με αυτό το οποίο έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν».

Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με τον Κώστα Φωτάκη, «βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και σήμερα έχουμε διαμορφώσει μία σειρά μέτρων που απευθύνονται, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα τόνισε, ότι «χρειαζόμαστε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, και φέρνω ως παράδειγμα την δημιουργία 1.000 θέσεων καθηγητών στα ελληνικά πανεπιστήμια μετά από πολλά χρόνια 'ξηρασίας'».

Επίσης, είπε ότι «πρέπει να υπάρχουν ελκυστικά περιβάλλοντα, που να λειτουργούν σαν πόλοι έλξης για νέους επιστήμονες και καταξιωμένους επιστήμονες».

Όσον αφορά τους νέους επιστήμονες, είπε ότι «εδώ έχουν γίνει πολλά και το ΕΛΙΔΕΚ έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο» προσθέτοντας:

«Με τα στοιχεία που έχουμε από τις πρώτες προκηρύξεις του ΕΛΙΔΕΚ, που αφορούν πάνω από χίλιους νέους επιστήμονες, το 34% των υποψηφίων διδακτόρων και το 17% των μεταδιδακτόρων που μέχρι πρόσφατα είχαν ενασχόληση σε μη ερευνητικές δραστηριότητες, επιστρέφουν στην έρευνα εξαιτίας των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ. Επίσης, οι μισοί από τους υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και τους μεταδιδάκτορες, θα έφευγαν από τη χώρα, όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, αν δεν λάμβαναν αυτή την υποστήριξη. Ακόμη, το 72% των μεταδιδακτόρων που επιστρέφει από το εξωτερικό, εξαιτίας του σχήματος με το ΕΛΙΔΕΚ, που προσφέρει ελκυστικό περιβάλλον για επιστημονική εργασία».

Πέρα από αυτό, συνέχισε ο Κώστας Φωτάκης, «υπάρχει και κύκλος δράσεων για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και μία σειρά μία σειρά υπουργικών αποφάσεων, που πλέον δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον όσον αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «η αύξηση των δαπανών για την έρευνα δεν έγινε μόνο εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των δαπανών στον δημόσιο τομέα, αλλά εξαιτίας μιας σημαντικής αύξησης κατά 30% και στον ιδιωτικό τομέα από ίδιες δαπάνες των επιχειρήσεων». Αυτό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «σημαίνει ότι αφ΄ ενός υπάρχουν τα κίνητρα και αφ΄ ετέρου αποτελεί μία έκφραση εμπιστοσύνης στις προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Φωτάκης είπε ότι «ένας ακόμη στόχος μας είναι να ενισχύσουμε συνέργειες και τεχνολογίες της τετάρτης βιομηχανικής επανάστασης, οι οποίες διατρέχουν οριζόντια τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό, τη γεωργία και άλλους, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο «υπερταμείο» επιχειρηματικών συμμετοχών, που όπως είπε, «στοχεύει στη μετάφραση ιδεών σε επιχειρηματικότητα, η οποία αναδύεται μέσα από τις συνθήκες της κρίσης».

Όπως πρόσθεσε, «από τα 300 εκατομμύρια του ταμείου, τα 200 προέρχονται από το ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «το υπερταμείο το έχουν ως πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μιλώντας για το Patras IQ, ο Κώστας Φωτάκης είπε ότι «έχει δημιουργήσει παράδοση, αποτελώντας ένα θεσμό που συμπυκνώνει και αναδεικνύει τις δυνάμεις, τις δυνατότητες που υπάρχουν στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως τους νέους επιστήμονες και τους νέους ερευνητές, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και τον δυναμισμό της τοπικής επιχειρηματικότητας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 12/04/2019 22:00

Τυπώθηκε: 18/04/2019 15:50

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/525039?fbclid=IwAR2RBbH79ZycofXaGM9ZRlHfP7mnd2A5atUXlsk-sbUq5TnbS9LV0GZyhZA

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών! Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών!
Τι ανοίγει στο παλιό Καβούρι της Πάτρας, στη συμβολή της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Κανελλοπούλου - ΦΩΤΟ Τι ανοίγει στο παλιό Καβούρι της Πάτρας, στη συμβολή της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Κανελλοπούλου - ΦΩΤΟ
 Μπήκαμε στο ξενοδοχείο Moxy Patra Marina και εντυπωσιαστήκαμε από τα πάντα - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Μπήκαμε στο ξενοδοχείο Moxy Patra Marina και εντυπωσιαστήκαμε από τα πάντα - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία της μικρής Μαλένας που έφυγε τόσο ξαφνικά – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία της μικρής Μαλένας που έφυγε τόσο ξαφνικά – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Εμφανίστηκε ο Ιησούς στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων; ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Εμφανίστηκε ο Ιησούς στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων; ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Έχασε και στα Περιβόλια και τώρα... τρέχει η Παναχαϊκή Έχασε και στα Περιβόλια και τώρα... τρέχει η Παναχαϊκή
Κηδείες & μνημόσυνα που θα τελεστούν την Τετάρτη 17 & την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 Κηδείες & μνημόσυνα που θα τελεστούν την Τετάρτη 17 & την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019
Το υπουργείο Υποδομών παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα του τρένου- Πότε φθάνει Πάτρα, για πόσο σταματάει ο Προαστιακός - ΦΩΤΟ Το υπουργείο Υποδομών παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα του τρένου- Πότε φθάνει Πάτρα, για πόσο σταματάει ο Προαστιακός - ΦΩΤΟ
Μπαίνει ο εργολάβος στους πρώην μύλους Αγίου Γεωργίου για την κατασκευή νέου σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας-Η μακραίωνη ιστορία του κτιρίου Μπαίνει ο εργολάβος στους πρώην μύλους Αγίου Γεωργίου για την κατασκευή νέου σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας-Η μακραίωνη ιστορία του κτιρίου
Αθάνατη ελληνική πατέντα! Δείτε πως «επιδιόρθωσαν» κολόνα ηλεκτρισμού στην Πάτρα Αθάνατη ελληνική πατέντα! Δείτε πως «επιδιόρθωσαν» κολόνα ηλεκτρισμού στην Πάτρα