Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Δε χάνεις βάρος ενώ κάνεις δίαιτα; Δες τι μπορεί να σημαίνει…

Δε χάνεις βάρος ενώ κάνεις δίαιτα; Δες τ...

Υπάρχει εξήγηση & λύση!

Γιατί συμβαίνει;
Αν υποθέσουμε ότι τηρείς κανονικά το πρόγραμμά σου και πως δεν υπάρχει για κάποια ορμονική διαταραχή (όπως συμβαίνει με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για παράδειγμα) ή  προσωρινή αύξηση βάρους λόγω εντατικής άσκησης με βάρη, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζεις ένα πλατό που ήταν εξαρχής αναμενόμενο να συμβεί.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι καθώς χάνεις βάρος, ο μεταβολισμός σου φυσιολογικά μειώνεται (αφού ο μεταβολισμός μας εξαρτάται κυρίως από τον όγκο του σώματός μας) με αποτέλεσμα σιγά σιγά ο οργανισμός σου να βρίσκει μια νέα ισορροπία σε λιγότερες πια θερμίδες απ’ ότι πριν.

Στη θεωρία, η μείωση αυτή στο μεταβολισμό σου δεν θα πρέπει να είναι σημαντικό πρόβλημα μέχρι πολύ αργότερα. Στην πράξη ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να «προβλέψουν» ένα πλατό πιο σύντομα απ’ ότι θα περιμέναμε: η ηλικία, οι πολλές προσπάθειες δίαιτας στο παρελθόν, το «ανεβοκατέβασμα» στο βάρος σου καθώς και η καθιστική ζωή μέχρι πρότινος.

Και τώρα τι κάνω;
Καταρχάς μην απογοητεύεσαι. Αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα παρατήσεις τώρα. Για την ακρίβεια, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βάλεις πραγματικά τα δυνατά σου.

1) Ξεκίνα ή κάνε πιο συχνά γυμναστική
Για αρχή, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκινήσεις ή να εντατικοποιήσεις την άσκησή σου. Και, μάλιστα, αντίθετα με ό,τι ίσως ακούγεται, είναι σημαντικό η γυμναστική αυτή να περιλαμβάνει εκτός από περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ. και ασκήσεις με βάρη ή με το βάρος του σώματος. Γιατί; Γιατί αυτού του είδους οι ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τους μύες σου και άρα, με απλά λόγια, να κάνεις περισσότερες καύσεις.

2) Κάνε κάτι διαφορετικό
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης «δούλευε» μέχρι τώρα, ο οργανισμός σου προσαρμόζεται εύκολα ώστε να βρίσκει πλέον ισορροπία με αυτό. Άρα τι κάνεις; Προσαρμόζεσαι και εσύ. Τουτέστιν, αυξάνεις τη συχνότητα ή τη διάρκεια της γυμναστικής σου, δοκιμάζεις νέες επιλογές φαγητού ή βάζεις ποικιλία και χρώμα στην καθημερινή σου διατροφή. Κι όμως, μερικές φορές ακόμα και το να ξεφύγεις από ένα αυστηρό πρόγραμμα για λίγο, μπορεί να βοηθήσει (σκέψου το σαν ένα μικρό σοκ).

3) Βάλε στόχους
Πολλές φορές, η ζυγαριά μένει στα ίδια ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης κούρασης από το θέμα της δίαιτας.. νιώθεις ότι κάνεις ήδη το καλύτερο που μπορείς, ότι δεν μπορείς να βελτιωθείς περισσότερο στο κομμάτι της διατροφής ή της άσκησης ή ότι δε μπορείς να αποφύγεις τελείως τις εξόδους. Βέβαια δεν έχεις φτάσει ακόμα στο βάρος που είχες εξαρχής σαν στόχο. Μήπως είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσεις αυτό το στόχο; Το ιδανικό μας βάρος δεν είναι άλλο παρά αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε με ευκολία, χωρίς να περιοριζόμαστε υπερβολικά και χωρίς να έχουμε εμμονή με το τι θα φάμε. Μήπως έχεις φτάσει σε αυτό;

Αν το θέμα αυτό συνεχίζει να σε μπερδεύει, μην χάνεις χρόνο και έλα να βρούμε μαζί τη λύση προσαρμοσμένη στη δική σου περίπτωση χωρίς ακραίους και περιττούς περιορισμούς. Οι Διαιτολόγοι του Ευτροφία Μαρκέλλα Συμεοπούλου και Μέμα Λαμπροπούλου μπορούν να σε βοηθήσουν να υλοποιήσεις αυτές τις αλλαγές όσο το δυνατόν πιο εύκολα!

 

Ευτροφία – διαιτολογικές υπηρεσίες / Μαιζώνος 52 / 2610 220 159 / [email protected] / www.eutrofia.gr / fb: eutrofiapatra

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being