Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα πληρώνονται και πώς θα συνταξιοδοτούνται οι ιερείς, μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Πώς θα πληρώνονται και πώς θα συνταξιοδο...

Τι προβλέπεται

Ερωτηματικά για το αν αλλάζει και τι στην πράξη, στα μισθολογικά και ασφαλιστικά των ιερέων,  προκαλεί η συμφωνία εκκλησίας - πολιτείας, δεδομένου ότι πλέον οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν και το κόστος των μισθών τους θα εξακολουθεί να καλύπτει η Πολιτεία.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου - Συζητούσαν επί τρία χρόνια, υπό άκρα μυστικότητα

 

Το επίμαχα σημεία όπως αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν είναι:

3ο: Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4ο: Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

 

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρει το  newsit.gr, θα ανοιχθεί ένας λογαριασμός στο όνομα της Ιεράς Συνόδου, από τον οποίο στη συνέχεια τα χρήματα να πηγαίνουν στους ιερείς, μέσω των Μητροπόλεων, ακριβώς όπως συμβαίνει και τώρα.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι άνθρωποι, οι ιερείς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτή την αλλαγή, καθώς τα χρήματά τους θα πιστώνονται κάθε μήνα στον ίδιο λογαριασμό που έχουν και σήμερα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα το γεγονός πως οι ιερείς συνεχίσουν να παίρνουν τις αυξήσειςπου θα έπαιρναν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στη μισθοδοσία τους, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω του άρθρου 15, διασφάλισε ότι δεν θα ισχύει όλη η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ασφαλιστικά θέματα, οι ιερείς θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο. Ακόμα, η συμφωνία διασφάλισε ότι δεν θα χαθεί καμία από τις οργανικές θέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα στην Εκκλησία.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από μια μερίδα των κληρικών, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι οι «φωνές» αυτές προέρχονται από ένα συνδικαλιστικό φορέα (ΙΣΚΕ) των κληρικών, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Εκκλησία και ο οποίος στην πραγματικότητα εκφράζει το 1/10 των ιερέων, καθώς σε αυτό το όργανο ψηφίσουν μόνο 500 άτομα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις