Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στο Αρχαίο Ωδείο και μετά σε 15 σταθμούς η παράσταση "Οιδίπους" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Στο Αρχαίο Ωδείο και μετά σε 15 σταθμούς...

Εγκρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ο προυπολογισμός της παράστασης από το συμβούλιο του θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα παρουσιάσει ως γνωστό, την παράσταση «Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Η πρεμιέρα έχει οριστεί να γίνει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στις 18 Ιουλίου, σε ένα μήνα και θα ακολουθήσει περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας η παράσταση που ήδη χαιρετίζεται ως το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού, θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους στις 25 Ιουλίου 2018.

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση των μελών του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπου και βασικό θέμα ήταν η έγκριση του προυπολογισμού της θερινής παράστασης αρχαίου δράματος και της περιοδείας της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η παράσταση θα παιχθεί στην Πάτρα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, στις 18 και 19 Ιουλίου και θα επαναληφθεί το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Θα ακολουθήσουν 2 παραστάσεις στην Αθήνα, στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 22 Ιουλίου και στον Βύρωνα, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στις 23 Ιουλίου και μετά θα πάει Θεσσαλονίκη στις 25/7 στο Θέατρο Δάσους.

Ακόμα ο «Οιδίπους» που είναι σύνθεση 7 τραγωδιών θα παρουσιαστεί  στο Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης στις 26 Ιουλίου, στο κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης στις 28 Ιουλίου, στο Θέατρο Κάστρου Καβάλας στις 30 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Πιερία την 1η Αυγούστου.

Μετά στις 2 Αυγούστου θα παιχθεί στη Λάρισα - Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στον Βόλο στο Δημοτικό θέατρο στις 7 Αυγούστου και στην Χαλκίδα στο Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή         στις 17 Αυγούστου, στο Αρχαίο θέατρο Οινιάδων στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία στις 19 Αυγούστου, στα Γιάννενα - Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος στις 20 Αυγούστου, στο Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας στο γειτονικό νομό Ηλείας στις 22 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 23 Αυγούστου και στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη στις 24 Αυγούστου.

Στην Αθήνα υπάρχει και μία παράσταση στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στις 6 Σεπτεμβρίου ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να παιχθεί ο «Οιδίπους» και στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Σκηνοθεσία- Σύνθεση κειμένου:    ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Σκηνικά :                               ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Μουσική :                              ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Κίνηση:                                 ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σχεδιασμός φωτισμών:          ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη:              ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Παίζουν οι:

Ιοκάστη :                                ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

Οιδίπους :                               ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

Κρέων :                                  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ

Αντιγόνη :                              ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ

Ετεοκλής :                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

Πολυνείκης :                          ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αίμων:                                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

Θησέας:                                  ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ

Αίθρα:                                     ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Άγγελος:                                 ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

και

Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας:        ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture