Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μήπως είστε υπερφάγος και δεν το γνωρίζετε; Τα συμπτώματα, οι ανώνυμοι υπερφάγοι της Πάτρας, οι συναντήσεις και τα 12 βήματα

Μήπως είστε υπερφάγος και δεν το γνωρίζε...
Χριστακόπουλος Θάνος

Βρίσκονται δύο φορές την εβδομάδα

Έχεις πρόβλημα με το βάρος, την εικόνα του σώματος ή το ψυχαναγκαστικό φαγητό; Όποιο κι αν είναι το πρόβλημά σου με το φαγητό - ψυχαναγκαστική υπερφαγία, λίγο έως καθόλου φαγητό, εθισμός με το φαγητό, ανορεξία, βουλιμία, κραιπάλη φαγητού ή υπερβολική άσκηση, πλέον ούτε στην Πάτρα είσαι μόνος.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσεις να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αυτή την περίοδο περίπου 15 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερφαγίας συμμετέχουν στην ομάδα των ΑΥ η οποία συναντιέται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 19:00 στον 10 όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται μέσα στην στοά της Πλατεία Γεωργίου στον αριθμό 30.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 698 0643750 (Μαρία. Ώρες επικοινωνίας: Κάθε μεσημέρι, 4μ.μ. - 6μ.μ.) ή στο e-mail: [email protected]

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Ζωή όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα μπορεί, να πάει σε μια από τις συναντήσεις, να γνωριστεί με τα υπόλοιπα μέλη, να παρακολουθήσει κάποιες από τις συναντήσεις και ν’ αποφασίσει μόνος του εάν αυτή η μέθοδος του ταιριάζει ή όχι.

«Συνιστάμε στον καθένα να παρακολουθήσει πρώτα 6 συναντήσεις για ξεπεράσει όλες τις αμφιβολίες του και να δει ένα το θέλει πραγματικά. Μετά ο καθένας αποφασίζει μόνος του  αν του κάνει η ομάδα. Μπορεί πράγματι να μην του κάνει αυτή η λύση και να επιλέξει κάτι άλλο. Εμείς στηριζόμαστε στην αρχή της ανωνυμίας, αναφερόμαστε μεταξύ μας μόνο με τα μικρά μας ονόματα και δεν δίνουμε καμία άλλη πληροφορία. Δεν υπάρχουν ψυχολόγοι ή διαιτολόγοι, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο», σημειώνει η Ζωή.

Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων, δεν δουλεύει με ζυγαριές και μεζούρες, με στόχους απώλειας βάρους που πρέπει να τηρηθούν «πάση θυσία», με στερητικές δίαιτες.

Τα «12 βήματα» των Ανώνυμων Υπερφάγων, είναι ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, που σε οδηγεί στα πραγματικά αίτια του προβλήματος, της σχέσης σου με το φαγητό. Και αυτό δεν είναι εύκολο…

Διότι, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι (Α.Υ.), μια αδελφότητα ατόμων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλληλοϋποστηρίζονται μέσω των κοινών εμπειριών τους προκειμένου να αναρρώσουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία -και από άλλες διαταραχές πρόσληψης τροφής, βουλιμία ή νευρική ανορεξία. Δεν είναι ένας ειδικός που λέει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει. Αυτή η σχέση ισοτιμίας μεταξύ των μελών της αδελφότητας, μοιάζει να είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας του προγράμματος.

Και για τους περισσότερους, η προσπάθεια αποχής από τον ψυχαναγκασμό τους είναι παντονινή, η οποία όμως καθορίζεται από ένα «συμβόλαιο τιμής» το οποίο ανανεώνεται κάθε 24 ώρες.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι μια αδελφότητα ατόμων οι οποίοι, μέσω κοινής εμπειρίας, δύναμης και ελπίδας, αναρρώνουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Καλωσορίζουμε οποιονδήποτε θέλει να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.

Δεν υπάρχει συνδρομή ή εγγραφή για τα μέλη. Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι μέσω των δικών μας εισφορών. Δε ζητάμε ούτε δεχόμαστε έξωθεν εισφορές. Οι ΑΥ δεν έχουν σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία.

Δεν παίρνουν θέση για εξωτερικά ζητήματα. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να απέχουμε από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ανάρρωσης σε αυτούς που ακόμα υποφέρουν.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δεν ασχολούνται απλά με την απώλεια, την αύξηση ή τη διατήρηση του βάρους, την παχυσαρκία ή τις δίαιτες. Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων προσφέρει σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάρρωση σε όσους υποφέρουν από το ψυχαναγκαστικό φαγητό.

Τα μέλη βρίσκουν ανάρρωση και στα τρία επίπεδα ακολουθώντας το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών. Μέλη που αναρρώνουν μέσα από τα Δώδεκα Βήματα βρίσκουν ότι οι δίαιτες γιο-γιο αποτελούν πια παρελθόν. Δεν εύχονται πια να επιστρέψουν στο ψυχαναγκαστικό φαγητό.

Οι ΑΥ δε συνδέονται με κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτικό δόγμα και δεν παίρνουν θέση για εξωτερικά ζητήματα. Δεν απαιτούνται εγγραφές ή συνδρομές από τα μέλη. Η Αδελφότητα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω των δικών της εισφορών και της πώλησης της βιβλιογραφίας των ΑΥ.

Στους ΑΥ, θα βρείτε μέλη που είναι νοσηρά παχύσαρκα, υπερβολικά ή μέτρια υπέρβαρα, μετρίου βάρους ή λιποβαρή· άτομα που ελέγχουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές· ή εντελώς ανίκανα να ελέγξουν το ψυχαναγκαστικό τους φαγητό. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στους ΑΥ είναι η επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.

Όμοια με άλλα προγράμματα Δώδεκα Βημάτων, ένα βασικό αξίωμα των ΑΥ είναι η ανωνυμία, η οποία προσφέρει στα μέλη ελευθερία έκφρασης, ισότητα και προστασία μέσα στην κοινότητα των ΑΥ. Η Ανωνυμία στο επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας διασφαλίζει πως το ότι είναι κάποιος μέλος των ΑΥ δεν θα αποκαλυφθεί. Αυτό προστατεύει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την Αδελφότητα ως σύνολο.

Συμπτώματα:

Τα μέλη των ΑΥ έχουν εμπειρία από πολλά διαφορετικά μοτίβα διατροφικών συμπεριφορών. Αυτά τα "συμπτώματα" ποικίλουν τόσο όσο τα μέλη μας. Μεταξύ αυτών είναι:

-Εμμονή με το σωματικό βάρος, σχήμα ή μέγεθος

-Υπερφαγικές κρίσεις

-Ενασχόληση με δίαιτες

-Λιμοκτονία

-Χρήση καθαρτικών ή διουρητικών

-Υπερβολική άσκηση

-Πρόκληση εμετού μετά το φαγητό

-Μάσημα και φτύσιμο τροφής

-Χρήση χαπιών διαίτης, και άλλων ιατρικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο του βάρους

-Ανικανότητα να σταματήσουν να τρώνε συγκεκριμένες τροφές αφού πάρουν την πρώτη  μπουκιά

-Φαντασιώσεις σχετικά με το φαγητό

-Ευπάθεια σε δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους

-Συνεχής ενασχόληση με το φαγητό

-Χρήση φαγητού ως ανταμοιβή ή παρηγοριά

Τα 12 Βήματα

Τα Δώδεκα Βήματα των Ανώνυμων Υπερφάγων είναι η καρδιά του προγράμματος ανάρρωσης των Ανώνυμων Υπερφάγων. Προσφέρουν έναν καινούριο τρόπο ζωής χωρίς την ανάγκη υπερβολικού φαγητού. Κάθε Βήμα συνδέεται με μία πνευματική αρχή.

1.Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ελέγχαμε πια τη ζωή μας. (Ειλικρίνεια)

2. Καταλήξαμε να πιστέψουμε ότι μία δύναμη μεγαλύτερη από μας μπορούσε να μας επαναφέρει στα λογικά μας. (Ελπίδα)

3. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη ζωή μας και τη θέλησή μας στη φροντίδα του Θεού, όπως εμείς Τον αντιλαμβανόμαστε. (Πίστη)

4. Κάναμε μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού μας. (Θάρρος)

5. Παραδεχτήκαμε στο Θεό, στον εαυτό μας και σ’ έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας. (Ακεραιότητα)

6. Είμαστε εντελώς έτοιμοι να αφήσουμε το Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας. (Προθυμία)

7. Ταπεινά Τον παρακαλέσαμε να μας απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα. (Ταπεινοφροσύνη)

8. Κάναμε έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαμε βλάψει και γίναμε πρόθυμοι να επανορθώσουμε τα λάθη μας.  (Αυτοπειθαρχία)

9. Κάναμε άμεσες επανορθώσεις σε όσους ανθρώπους ήταν δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά σ’αυτούς ή σε άλλους. (Αγάπη για τους άλλους)

10. Συνεχίζουμε να κάνουμε την προσωπική μας απογραφή και όταν σφάλλουμε το παραδεχόμαστε αμέσως. (Εγκαρτέρηση)

11. Ζητήσαμε μέσω της προσευχής και του διαλογισμού να βελτιώσουμε τη συνειδητή επαφή μας με το Θεό,  όπως εμείς Τον αντιλαμβανόμαστε, προσευχόμενοι μόνο να μας γνωρίσει τη θέλησή Του για μας και να μας δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουμε το θέλημά Του. (Πνευματική Αφύπνιση)

12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και σε άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους και να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής μας. (Υπηρεσία)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight