Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Προκηρύσσεται το έργο για τον παραλιακό ποδηλατόδρομο- Αλλάζουν πολλά από Κανελλοπούλου μέχρι Παπαφλέσσα

Πάτρα: Προκηρύσσεται το έργο για τον παρ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ένα έργο που περίμενε η πόλη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την κατασκευή παραλιακής διαδρομής ποδηλατόδρομου από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι την  Παπαφλέσσα στην Πάτρα. Όπως πληροφορείται το thebest.gr, εντός των ημερών θα γίνει από τον Δήμο Πατρέων η προκήρυξη του έργου για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει και την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Η λειτουργία του παραλιακού ποδηλατόδρομου αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πατριών, καθώς θα συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας μέσω ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων (πλατείες - πεζόδρομοι) συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων.

Βέβαια, η κατασκευή ενός ασφαλούς δικτύου ποδηλατόδρομου που θα εξασφαλίζει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης τόσο την ασφαλή αστική μετακίνησή τους όσο και την ασφαλή μετακίνησή τους για λόγους αναψυχής με ποδήλατο, απαιτεί και σημαντικές αλλαγές.

Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι ότι οι οδοί Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος Αμαλίας και  Ακτή Δυμαίων ως την Παπαφλέσσα η τελευταία, θα «χάσουν» περίπου τρία μέτρα από το οδόστρωμά τους, προς την πλευρά της θάλασσας, καθώς τόσο θα είναι το πλάτος του ποδηλατόδρομου, ο οποίος θα είναι διπλής κατεύθυνσης.

Μάλιστα, για την ασφάλεια των ποδηλατών, θα τοποθετηθεί κράσπεδο επί του οδοστρώματος, καθώς και η κατάλληλη σήμανση.

Για ακόμη αλλαγή, είναι η μεταφορά του σταθμού οχημάτων ταξί στην Όθωνος Αμαλίας, έξω από το σταθμό του ΟΣΕ, σε νέα θέση μπροστά στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Στη βασική φιλοσοφία των παρεμβάσεων είναι η παραλιακός ποδηλατόδρομος να συνδέεται με τους υπάρχοντες κάθετους πεζόδρομους στο κέντρο της Πάτρας, δηλαδή με την Αγίου Νικολάου, Παντανάσης, Κανάρη και Τριών Ναυάρχων, ενώ ο νέος ποδηλατόδρομος θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται από το Νότιο Πάρκο και το νέο λιμάνι.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στις 9 Οκτωβρίου 2017, για τον καθορισμό ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής (Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας – Ακτή Δυμαίων) από Κανελλοπούλου έως Παπαφλέσσα προβλέπονται τα εξής:

Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου

Τμήμα Κανελλοπούλου - Αγ. Κωνσταντίνου Αγυιάς

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα οριοθετηθεί κατάντη και εν επαφή του υφιστάμενου δυτικού πεζοδρομίου της υπόψη οδού, με τοποθέτηση κατάλληλης κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης.

Στο σημείο όπου έχει διαβρωθεί το υφιστάμενο οδόστρωμα από τη θάλασσα, ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται από το πεζοδρόμιο, απ’ όπου θα αφαιρεθούν τα κολωνάκια από σκυρόδεμα, με πλήρη συνύπαρξη ποδηλάτου και πεζών.

Η οριοθέτηση θα γίνει με κατακόρυφη σήμανση.

Ο ποδηλατόδρομος στη συμβολή του με την οδό Αγ. Κωνσταντίνου Αγυιάς θα διέρχεται μέσα από το ασφαλτοστρωμένο πλάτωμα και θα οριοθετηθεί με οριζόντια σήμανση.

Τμήμα Αγ. Κωνσταντίνου Αγυιάς – Ι.Ο.Π. (σχέδιο Α5)

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα οριοθετηθεί μέσα στο πάρκο περιπάτου, διαμορφώνοντας τη μία από τις δυο διαδρομές και συγκεκριμένα τη διαδρομή πλησίον της θάλασσας. Η οριοθέτησή του θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Μετά το πέρας της διαδρομής του ποδηλάτου εντός του πάρκου, ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται από το ασφαλτοστρωμένο πλάτωμα μεταξύ του πάρκου και του χώρου στάθμευσης οχημάτων του Ι.Ο.Π. μέχρι να συναντήσει το πεζοδρόμιο.

Τμήμα Ι.Ο.Π. – Σοφοκλέους

Πλήρη συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτου επί του δυτικού πεζοδρόμιο της οδού, με τοποθέτηση κατάλληλης κατακόρυφης σήμανσης.

Τμήμα Σοφοκλέους - Πέντε Πηγαδίων

Μεικτή χρήση οχημάτων και ποδηλάτων εντός του διαμορφωμένου χώρου της παραλιακής ζώνης, ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων. Τα ποδήλατα θα κινούνται ομόρροπα με τα οχήματα κατά μήκος του χώρου της μαρίνας έως την έξοδο στην οδό Πέντε Πηγαδίων, όπου με την κατασκευή κεκλιμένης επιφάνειας, τα ποδήλατα θα οδηγούνται στο οδόστρωμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθεί κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση.

Τμήμα Πέντε Πηγαδίων – Είσοδος Πύλη 7

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Τμήμα Είσοδος Πύλη 7 – Επιβατικός σταθμός Κανελλόπουλου

Πλήρη συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτου επί του δυτικού πεζοδρόμιο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και εν συνεχεία αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας επί του υφιστάμενου οδοστρώματος και εσωτερικά της νησίδας του επιβατικού σταθμού ‘’Κανελλόπουλος’’, ο οποίος θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Β. Οδός Όθωνος Αμαλίας

Επιβατικός σταθμός Κανελλόπουλου – Καρόλου

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Όθωνος Αμαλίας και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Κατά μήκος του εν λόγω τμήματος το διαχωριστικό κράσπεδο θα διακόπτεται και θα συνεχίζεται με απλή διαγράμμιση από την έξοδο του επιβατικού σταθμού “Κανελλόπουλου”, έως νοτίως της οδού Νόρμαν.

28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) – Πατρέως

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Όθωνος Αμαλίας και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Κατά μήκος του εν λόγω τμήματος το διαχωριστικό κράσπεδο θα διακόπτεται και θα συνεχίζεται με απλή διαγράμμιση στις στάσεις των λεωφορείων, στην κατάντη πλευρά των υφισταμένων χώρων στάθμευσης στη θέση του Σταθμού του ΟΣΕ, περιμετρικά της τριγωνικής νησίδας στην προέκταση της οδού Αγίου Νικολάου και επίσης στην κατάντη πλευρά μετά την τριγωνική νησίδα όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης λεωφορείων.

Τμήμα Πατρέως – Κανάρη

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Όθωνος Αμαλίας και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Κατά μήκος του εν λόγω τμήματος το διαχωριστικό κράσπεδο θα διακόπτεται και θα συνεχίζεται με απλή διαγράμμιση στη διασταύρωση με την οδό Κανάρη καθώς και στην είσοδο-έξοδο προς και από το λιμάνι στην οδό Γούναρη.

Τμήμα Κανάρη– Τριών Ναυάρχων

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Όθωνος Αμαλίας και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση

Οδός Ακτή Δυμαίων-Τμήμα Τριών Ναυάρχων – Παπαφλέσσα

Αποκλειστικός διάδρομος ποδηλάτου αμφίδρομης κυκλοφορίας, ο οποίος θα διέρχεται επί της δυτικής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Ακτή Δυμαίων και θα διαχωρίζεται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με κράσπεδο που θα κατασκευαστεί προς τον άξονα της οδού. Η οριοθέτηση θα γίνει με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Στη διασταύρωση με την οδό Παπαφλέσσα θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται εντός του Νέου Λιμένα Πατρών (από Παπαφλέσσα έως Ελ. Βενιζέλου).

Την αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος, λόγω οριοθέτησης ποδηλατόδρομου, επί των οδών:

α. Ηρώων Πολυτεχνείου, τμηματικά από την οδό Πέντε Πηγαδίων έως την οδό Νόρμαν, με μείωση του πλάτους της υπόψη οδού κατά 2,50 μ. – 2,80 μ.

β. Όθωνος Αμαλίας, από την οδό Νόρμαν έως την οδό Τριών Ναυάρχων, με μείωση του πλάτους της υπόψη οδού κατά 2,80 μ.

γ. Ακτή Δυμαίων, από την οδό Τριών Ναυάρχων έως Παπαφλέσσα, με μείωση του πλάτους της υπόψη οδού κατά 2,80 μ.

Εγκατάσταση και λειτουργία:

α) Νέου συστήματος φωτεινής σηματοδότησης επί της οδού Όθωνος Αμαλίας στη συμβολή της με την οδό Κανάρη, η οποία προβλέπεται να κατασκευασθεί ως πεζόδρομος,

β) Προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, που λειτουργεί επί της οδού Όθωνος Αμαλίας στη συμβολή της με την οδό Τριών Ναυάρχων, η οποία ομοίως προβλέπεται να κατασκευασθεί ως πεζόδρομος.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί με ασφάλεια η σύνδεση του κατά μήκος του παραλιακού μετώπου ποδηλατόδρομου, με τους πεζόδρομους Κανάρη, Τριών Ναυάρχων, από τους οποίους επίσης προβλέπεται να διέλθει το ποδήλατο.

Μεταφορά του σταθμού οχημάτων ΤΑΞΙ, που ευρίσκεται επί της οδού Όθωνος Αμαλίας, βορείως του σταθμού ΟΣΕ (μήκους 8 θέσεων), σε νέα θέση και συγκεκριμένα επί της ανατολικής πλευράς της υπόψη οδού, έμπροσθεν της πλατείας Τριών Συμμάχων, νοτίως του φωτεινού σηματοδότη, με αντίστοιχη μετατόπιση της υφιστάμενης θέσης στάθμευσης ΑμεΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις