Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πολυεθνική νηστεία!

Πολυεθνική νηστεία!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

To γκουακαμόλε είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Μεξικού και τρώγεται σαν ντιπ ή σαν σως συνοδευόμενο από διαφόρων ειδών τορτίγιες. Το βασικό συστατικό του είναι τα ώριμα αβοκάντο και εάν προσθέσουμε και ντομάτα έχουμε τα χρώματα της Μεξικάνικης σημαίας.

Το συνδύασα σε μία συνταγή με burger από ταραμά γιατί με την δροσιά του αβοκάντο και το πικάντικο της πιπερίτσας εξισορροπεί την γεύση «ψαριού» που αφήνει ο ταραμάς. Προσθέστε και τις ροδέλες φινόκιο, οι οποίες και αυτές με την μυρωδιά του ούζου «κατεβάζουν» την γεύση του ταραμά και έτσι το burger μας συνδυάζει γεύσεις από την ελληνική θάλασσα και από το τροπικό Μεξικό.

Όσο για το φαλάφελ δεν είναι τίποτα άλλο από ρεβιθοκεφτές τυλιγμένος σε πίτα. Είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ έχει βασικό ρόλο στις κουζίνες της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Το αυθεντικό φαλάφελ περιέχει μόνο ρεβίθια, ενώ οι πιο σύγχρονες δημιουργικές εκδοχές του περιέχουν κουκιά, φάβα αλλά και κόκκινες φακές.

Δοκιμάστε τα για να δώσετε μια διαφορετική νότα στην νηστεία & καλή επιτυχία!

 

BURGER ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ,ΤΑΡΑΜΑ & ΦΙΝΟΚΙΟ

Χρόνος 45’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Για το γκουακαμόλε:

 

  • 3 ώριμα αβοκάντο
  • 30 γρ. λευκά κρεμμύδια
  • 10γρ. φύλλα κόλιανδρου
  • Χυμός από ένα λαϊμ
  • 1 πιπερίτσα κόκκινη ξερή
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το Burger:

·        125 γρ. λευκός ταραμάς
·        350 γρ. πατάτες  βρασμένες
·        4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
·        Χυμό από ένα λεμόνι
·        100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
·        20 φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
·        100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
·        Φρεσκοτριμμενα  πιπέρια
·        6 ψωμάκια burger
·        1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια (προεραιτικά)

Για τις ροδέλες Φινόκιο:
·        1 μέτριο φινόκιο
·        4 κ.σ. ξίδι λευκό
·        1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γκουκαμόλε:

Κόβουμε στην μέση το αβοκάντο και πετάμε το κουκούτσι. Με ένα κουταλάκι ή το μικρό scoop, παίρνουμε την σάρκα του αβοκάντο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια, βγάζουμε τα σποράκια της πιπεριάς και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια, ψιλοκόβουμε τα φύλλα του κόλιανδρου.

Στο μπλέντερ αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά μας, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μα να είναι αφράτο.

Για το burger

Βράζουμε τις πατάτες στον ατμό και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ.

Σ ένα μπολ αναμειγνύουμε  τον ταραμά, τις πατάτες και  τα κρεμμυδάκια . Ομογενοποιούμε το μίγμα πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τα πιπέρια, τον μαϊντανό και το αφήνουμε  για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.

Για να τα πλάσουμε σε μπιφτέκια παίρνουμε με το  χέρι μας λίγη φρυγανιά τριμμένη ώστε να μην κολλάνε και τα πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε.

Ψήνουμε σε μαντεμένια πλάκα η στο αντικολλητικό τηγάνι γκριλιέρα.

Για τι ροδέλες από φινόκιο

Πλένουμε, καθαρίζουμε το φινόκιο και κρατάμε μόνο την ρίζα. Το κόβουμε  πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο. Σ’ ένα  μπολ αναμιγνύουμε τα ξίδια και αφήνουμε να μαριναριστούν οι φέτες φινόκιο για 30’. Τις αφαιρούμε από το μπολ και τις στεγνώνουμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Εάν θέλουμε ψήνουμε ελαφρώς τα ψωμάκια του χάμπουργκερ, τα ανοίγουμε και βάζουμε μέσα σε στρώσεις την σάλτσα γκουακαμόλε, τα μπιφτέκια, τις φέτες φινόκιο και τα κυβάκια ντομάτας.

Τip

Αντί για την σάλτσα γκουακαμόλε, μπορούμε να φτιάξουμε μία σάλτσα με γιαούρτι.

Τι πίνουμε;

Μια ρετσίνα νέας γενιάς, όπως η ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS της Γαία Οινοποιητικής.

ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 30’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 -6 άτομα)

·         3 φλιτζ. ξερά ρεβίθια βρασμένα
·         2 κ.σ. ελαιόλαδο
·         2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
·         4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 κομμένες σε λεπτά φετάκια)
·         1 καυτερή πιπεριά, ξεσποριασμένη και χοντροκομμένη
·         1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
·         2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
·         1/3 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
·         1 ½ - 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κύμινο
·         1 ½ κ.γ. αλάτι
·         4-6 κυπριακές πίτες
·         1μπόλ σαλατικά πράσινα , 4-5 μικρές ντοματούλες κομμένες στη μέση

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί περίπου για 2’-3’.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπεριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Βράζουμε τα ρεβίθια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με μία-δύο κουταλιές από το βρασμένο νερό , χτυπώντας τα τόσο ώστε να γίνουν πουρές.

Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα φετάκια σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Από το μείγμα, παίρνουμε κουταλιές και με αφού αλείψουμε τα χέρια μας με λάδι ,σχηματίζουμε κεφτεδάκια

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε λίγα φαλάφελ κάθε φορά, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και μαλακώσουν. Μόλις πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

Κόβουμε στα δύο την κάθε αραβική πίτα και ανοίγουμε την «τσέπη», βάζοντας σε καθεμία λίγα σαλατικά, ντομάτα και 4-5 ζεστά φαλάφελ.

Tip

Καλό θα είναι οι κεφτέδες να μην είναι μεγάλοι. Οι μικρότεροι θα είναι πιο τραγανοί εξωτερικά και πιο μαλακοί εσωτερικά.

Τι πίνουμε;

Μια ρετσίνα νέας γενιάς, όπως η ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS της Γαία Οινοποιητικής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life