Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΞΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΗΘΟΠΟΙΑΣ ΣΤΟ "THE POST: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ"

ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΞΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΗΘΟΠΟΙ...

Ως εκδότρια της Washington Post στην 21η της υποψηφιότητα για Όσκαρ

O 2 φορές τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι εξόχως δημιουργικός. Με το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» να τα πηγαίνει αρκετά καλά από άποψη εντυπώσεων και εμπορικής πορείας και το sci fi φιλμ «Ready player one» έτοιμο να «σκάσει μύτη» στις αίθουσες τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, ο Σπίλμπεργκ του «Jaws», του «ET, ο Εξωγήινος» αλλά και του «Πορφυρού Χρώματος», της «Λίστας του Σίντλερ» και του «Λίνκολν», ετοιμάζεται, όπως διαβάσαμε και για το ριμέικ του «West side story» των Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς αλλά επιτέλους και για το νέο «Ιντιάνα Τζόουνς».

Στο «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» που παίζεται για 2η εβδομάδα στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε,  με πολλούς Πατρινούς σινεφίλ να δίνουν το παρών, σμίγουν κινηματογραφικά για 1η φορά δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς που υποδύονται εν έτει 1971 την εκδότρια της εφημερίδας The Washington Post, Katharine Graham και τον διευθυντή σύνταξης Ben Bradlee, αντίστοιχα.

Άκρως επαγγελματική και λίγο «καλογυαλισμένη» η σκηνοθεσία του Σπίλμπεργκ, πειστικότατη η αναπαράσταση της εποχής και πολλά τα μηνύματα αρκούντως επίκαιρα στην Αμερική του Τραμπ αλλά και στην Ευρώπη, όπως ότι ο Τύπος έχει αποστολή να υπηρετεί την ελευθερία και τους κυβερνώμενους και όχι τους κυβερνώντες ενώ το φινάλε  με το πλάνο της διάρρηξης στα γραφεία των Δημοκρατικών το 1972 κι ενώ έχει προηγηθεί η εντολή του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ότι πλέον κανένας ρεπόρτερ της Washington Post δεν θα μπει ξανά στο Λευκό Οίκο, είναι ένα έξυπνο «κλείσιμο του ματιού» από τον Σπίλμπεργκ που μας πήγε πίσω στην σπουδαία δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» του 1977 σε σκηνοθεσία Άλαν Τζέι Πάκουλα.

Η Μέριλ Στριπ στο κατώφλι σχεδόν των 70 της χρόνων δίνει και πάλι μαθήματα ηθοποιίας. Είναι τουλάχιστον 2 κλάσεις πάνω από τον επίσης καλό Τομ Χανκς και δικαίως κέρδισε την 21η υποψηφιότητα για Όσκαρ της καριέρας της. Είναι υποψήφια για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου ενώ και το φιλμ είναι υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Ξεχωριστή η σκηνή που καλείται επιτέλους σε μία αυστηρά ανδροκρατούμενη επιχείρηση και κοινωνία (υπήρξε η 1η γυναίκα εκδότρια εφημερίδας – κολοσσού στις ΗΠΑ) να ορθώσει ανάστημα και να λάβει την απόφαση και το ρίσκο αν θα δημοσιεύσει τα αποκαλυπτικά απόρρητα έγγραφα Pentagon Papers για τα ψέματα τόσων Αμερικανών Προέδρων από την εποχή του Αιζενχάουερ και του Κένεντι έως τον Νίξον για την αιματηρή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ωραία και συγκινητική και η σκηνή όπου η Στριπ ζητά από την κόρη της (στο ρόλο η Alison Brie)  να της διαβάσει ένα παλιό σημείωμα της με οδηγίες για το πώς να ενεργήσει μετά τον ξαφνικό θάνατο του άνδρα της.

Όπως ανέφερε η Στριπ στο περιοδικό Entertainment Weekly,  η Γκράχαμ στην αυτοβιογραφία της είχε παραδεχθεί μία βαθιά ριζωμένη ανασφάλεια που την διακατείχε σε όλη της τη ζωή. Όσο για τη συνεργασία της με τον Χανκς, την απόλαυσε, όπως είπε. «Ήταν τόσο χαρισματικός. Ο φυσικός ηγέτης της ταινίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Στριπ για να απαντήσει ο Τομ Χανκς ότι «έπρεπε να είναι ο Ben Bradlee».

Στις ΗΠΑ το φιλμ έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 50 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και στη χώρα μας που εκτιμήθηκε από το κοινό, ήδη ξεπέρασε τα 100.000 εισιτήρια σε 2 εβδομάδες. Εννοείται όπως και με το προπέρσινο «Spotlight: Όλα στο φως» που κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πως πρέπει να δουν το «The Post» όλοι όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία καθώς και οι σπουδαστές. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίσαμε και τον Jesse Plemons ως τον δικηγόρο που συμβουλεύει το τιμ της εφημερίδας, τη Σάρα Πόλσον ως την υποστηρικτική σύζυγο του Bradlee και τον Tracy Letts ως τον Φριτς, έμπιστο άνθρωπο της Γκράχαμ.

Διανομή της ταινίας από την Odeon.

Eπιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture