Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μια ιάσιμη μορφή καρκίνου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μια ιάσιμη μορφή καρκίνου

Διαβάστε αναλυτικά

Ακόμα και τώρα είναι πολλοί αυτοί που στο άκουσμα της λέξης καρκίνος, κάνουν το σταυρό τους. Άλλοι αποφεύγουν να πουν την ασθένεια με το όνομά τη αποκαλώντας την με φράσεις όπως «το κακό».

Σίγουρα η επάρατη νόσος συνεχίζει και παίρνει πολλές ζωές στο διάβα της. Υπάρχουν ωστόσο πλέον αρκετές μορφές που ουσιαστικά μπορούν να θεωρηθούν ιάσιμες.

Ο Καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου. Και πλέον θεωρείται μια θεραπεύσιμη μορφή. Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται ουσιώδης σημασίας για τη θετική πορεία της κατάστασης του ασθενούς.

Ο γενικός χειρούργος λέει ότι παρά το γεγονός ότι όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στο πρώτο στάδιο τα ποσοστά ίασης είναι στο 95 με 100%, μόνο το 40% των διαγνώσεων γίνεται σε αρχικό στάδιο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα συμπτώματα της νόσου, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο.

Συμπτώματα της νόσου

Κάθε ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια σειρά συμπτωμάτων που ποικίλουν. Τα βασικότερα παρατίθενται παρακάτω.

· Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας

· Αιμορραγία από το ορθό, ή αίμα στα κόπρανα σας

· Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια, ή πόνος

· Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

· Αδυναμία, ή κόπωση

· Ανεξήγητη απώλεια βάρους

· Αναιμία (δευτερογενώς λόγω αιμορραγιών)

Άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. ναυτία, εμετοί)

 

Κολεκτομή


 

Η ουσιαστική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου πραγματοποιείται μέσα από μία επέμβαση που είναι γνωστή ως κολεκτομή.

Ο γενικός χειρούργος έχει σήμερα στα χέρια του σύγχρονα μέσα και εργαλεία που έχουν βελτιστοποιήσει σαφώς την αποτελεσματικότητα της παραπάνω επέμβασης, γεγονός που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των ποσοστών ίασης.

Κατά τη διάρκεια της κολεκτομής πραγματοποιείται ριζική αφαίρεση του όγκου μαζί με την πάσχουσα περιοχή και στη συνέχεια επανένωση του εντερικού σωλήνα. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και το μέγεθος του όγκου ο γενικός χειρούργος κρίνει αν είναι απαραίτητο ο ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ο γενικός χειρουργός Γεώργιος Σάμπαλης βρίσκεται στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την πάθηση, την έγκαιρη διάγνωση της αλλά και την αποτελεσματική θεραπεία της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being