Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΤΟ «SUBURBICON» ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΤΟ «SUBURBICON» ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ ΗΡΘΕ ...

Παίζουν οι Ματ Ντέιμον και Τζούλιαν Μουρ - Οι κριτικές στις ΗΠΑ ήσαν συγκρατημένες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, 56χρονος Αμερικανός σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα προοδευτικά, φιλελεύθερα πολιτικά πιστεύω του αλλά και την αντιπάθεια του για τον νυν Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επέστρεψε ως σκηνοθέτης με το φιλμ «Suburbicon» (κρατά κι ένα ρόλο), ένα σκοτεινό, crime πορτρέτο, μίας φαινομενικά ειδυλλιακής κοινότητας, σε σενάριο των επίσης βραβευμένων με Όσκαρ, αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

Η ταινία (είναι η 6η σκηνοθετική προσπάθεια του λαμπερού σταρ) έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα από την εταιρεία διανομής Odeon την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 ταυτόχρονα με την έξοδο της στις ΗΠΑ και προβάλλεται και στην Πάτρα στα Στερ Odeon Entertainment, στη Βέσο Μάρε.

Ο Κλούνεϊ στη νέα του ταινία του κινηματογραφεί ένα πολιτικά φορτισμένο σενάριο των αδερφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν, το οποίο όπως έγραψε το Αθηνόραμα, απογυμνώνει το ρατσισμό μερίδας της λευκής Αμερικανικής μεσαίας τάξης.

Καλώς ήρθατε στο ηλιόλουστο Suburbicon! Ένα προάστιο με χαρούμενες οικογένειες, ακριβώς στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής. Με τα οικονομικά σπίτια τους και το φροντισμένο γρασίδι στους κήπους τους, το Suburbicon είναι η απάντηση στο αμερικάνικο όνειρο του 1957. Αν και η οικογένεια Λοντζ είναι μία εκ των ακρογωνιαίων λίθων στη συγκεκριμένη κοινότητα, η ζωή τους ανατρέπεται ξαφνικά όταν μία επίθεση που δέχονται από αγνώστους μέσα στο σπίτι τους, επιφέρει τον τραγικό θάνατο της μητέρας του μικρού Νίκι.

Μία απρόβλεπτη και γεμάτη υποψίες διαδοχή από γεγονότα μπλέκει την οικογένεια σε έναν ιστό από προδοσίες, μοιχεία και εκβιασμούς.

Πιστοί στο κινηματογραφικό τους ύφος, οι αδελφοί Κοέν σχολιάζουν το κακό και το καλό της ανθρωπότητας, μέσα από τις πράξεις επιφανειακά καθημερινών ανθρώπων.

Στο φιλμ παίζουν οι ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Τζούλιαν Μουρ, Τζος Μπρόλιν, Μέγκαν Φέργκιουσον, Όσκαρ Άιζακ, Τιμ Νεφ, ο μικρούλης Νόουα Τζουπ και ο ίδιος ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα πάει και εμπορικά η ταινία ιδίως στις ΗΠΑ μιας και οι κριτικές ήσαν μάλλον συγκρατημένες (στο metacritic δεν έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο, το 50).

Ο Clooney έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2002 με το ανεξάρτητο φιλμ «Confessions of a Dangerous Mind» ενώ το 2005 σκηνοθέτησε, ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστησε στο εξαιρετικό φιλμ με πολιτικές αποχρώσεις, «Good Night, and Good Luck – Καληνύχτα και καλή τύχη». Το φιλμ εκείνο περιέγραφε την μονομαχία του διάσημου δημοσιογράφου της τηλεόρασης τη δεκαετία του 1950, Edward R. Murrow με τον πολυσυζητημένο Αμερικανό γερουσιαστή, υπέρμαχο της λογοκρισίας Joseph McCarthy.

Στα Όσκαρ του 2006 ο George Clooney προτάθηκε για καλύτερος σκηνοθέτης καθώς και στην κατηγορία του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου ενώ κέρδισε το Όσκαρ β’ ανδρικού για τον ρόλο του στην ταινία «Syriana».

Το «Suburbicon» προβλήθηκε στην 74η Κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας όπου και παρέστη ο Κλούνει μαζί με την λαμπερή δικηγόρο σύζυγο του Αμάλ Αλαμουντίν.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ που είναι γιος δημοσιογράφου, πρωτοέγινε διάσημος μέσα από την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’90 «Στην Εντατική» (την βλέπαμε και στην Ελλάδα) για να αρχίσει από το ’96 κι έπειτα να προσανατολίζεται σταθερά στο σινεμά.

Όπως εύστοχα αναφέρει στο «Αθηνόραμα» ο Γιάννης Καντέας-Παπαδόπουλος, σήμερα ο Κλούνει με δύο Όσκαρ στα χέρια του (για όσους δεν το θυμάστε κέρδισε βραβείο Όσκαρ και ως συμπαραγωγός του εξαιρετικού φιλμ που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο Μπεν Άφλεκ «Επιχείρηση Argo» το 2012), είναι πια κυρίαρχος του παιχνιδιού κι εκπροσωπεί την ανήσυχη, προοδευτική πλευρά του Χόλιγουντ, που εκμεταλλεύεται τα φωτογραφικά φλας για να προωθήσει καίριες πολιτικές αλλαγές.

Μαζί με τον πρωταγωνιστή του «Suburbicon» Ματ Ντέιμον, ο Κλούνει έδωσαν και συνέντευξη σε μεγάλο Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό και μίλησαν και για το σκάνδαλο που έχει προκύψει με τον Χάρβει Γουάινστιν, με τον οποίο και οι δύο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Και οι δύο εξέφρασαν την απογοήτευση  και αποστροφή τους για τα όσα είδαν την δημοσιότητα για την συμπεριφορά του Γουάινστιν και τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και βίας κατά γυναικών που του προσάπτουν.

Το σενάριο του «Suburbicon» είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα σενάριο και έρχεται σε μια περίοδο που ο ρατσισμός και κάποια σημάδια της ακροδεξιάς έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στις ΗΠΑ. Τραγική επαλήθευση του φαινομένου, όπως σημειώνει το Αθηνόραμα, ήταν τα αιματηρά γεγονότα στο Σάρλοτσιβλ πριν από δύο μήνες, με συνέπεια το θάνατο μιας κοπέλας.

Ο φωτογενής ηθοποιός είχε ξανακάνει μία πολιτικών μηνυμάτων ταινία με το «Αι Ειδοί του Μαρτίου – Ides of March» το 2011 που είχε λάβει σαφώς καλύτερες κριτικές. Σε εκείνη την ταινία έπαιζαν ο ίδιος, ο Ράιαν Γκόλσινγκ και η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ.

Στο «Suburbicon» την μουσική υπογράφει ο Ελληνικής καταγωγής συνθέτης, βαραβευμένος και με Όσκαρ, Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture