Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η κεντροαριστερά και τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Η κεντροαριστερά και τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Του Δημήτρη Δελέγκου

Αν σε διακατέχει με εμμονικό τρόπο μια ιδέα, την βρίσκεις να εκδηλώνεται παντού. Μπορείς ακόμα και να τη μυρίσεις. Άγνωστης αιτιολογίας, μη καταγεγραμμένης, καμία σχέση αιτίου και αιτιατού, ακατανόητη  και μη πειστική η προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ακόμη και σε θεωρητικό επίπεδο της νέας προσπάθειας του κεντροαριστερού σχηματισμού στη χώρα μας.

Το λαϊκό έρεισμα το είχαν, πλέον το έχουν; Την πολιτική και ηθική παρακαταθήκη, αν διαθέτουν, την θυμούνται ή μήπως και οι πολίτες την έχουν βιώσει ως προοίμιο σκανδάλων; Τον σεβασμό; Την ειλικρίνεια; Την αυτοκριτική; Αλήθεια τι  διαθέτουν από όλα τα παραπάνω αυτοί που αναλίσκονται στο νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι που λέγεται Κεντροαριστερά ή Κεντροαριστερά του Διαδικτύου και όχι Κεντροαριστερά του καναπέ;

Ας υποθέσουμε ότι σήμερα θα μαγειρέψουμε σμυρναίικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα προσθέτοντας μοσχοκάρυδο και κανέλα γιατί θα έρθει ο γαμπρός να γνωρίσει την νύφη και η μαγείρισσα δεν είναι Λωξάντρα και δεν κατέχει τη σωστή αναλογία των δύο πρώτων μπαχαριών σε συνδυασμό με το κύμινο, ή δεν είναι της αρεσκείας της ο λεγάμενος. Είναι πλέον σίγουρο ότι ο γαμπρός θα «φαρμακωθεί».

Φανταστείτε τη μυρωδιά που ανεβαίνει από το πιάτο κάνοντας πλανευτικές κινήσεις στον αέρα, την ευχαρίστηση και τις εικόνες που δημιουργούνται στο γαμπρό, όταν οι αναλογίες είναι σωστές. Φανταστείτε όμως, την πίκρα και την αμηχανία στο πρόσωπο του αν το κύμινο έχει πέσει παραπανίσιο. Και φανταστείτε αν αυτή που έχει μαγειρέψει τα σουτζούκια ρωτάει τον υποψήφιο αν του άρεσαν, ενώ αυτός δεν τα έχει μυτίσει.

Εσείς τι λέτε; Εγώ λέω ότι η κανέλα ήταν οι άνθρωποι όπως ο  Γεννηματάς,  ο Πεπονής, η Μερκούρη. Έχει κάποιον σαν αυτούς ως ήρωα το νέο παιχνίδι;  Όχι. Εσείς τι λέτε; Εγώ λέω ότι το μοσχοκάρυδο ήταν ο Δρεττάκης  ο Αυγερινός. Έχει κάποιον σαν αυτούς ως ήρωα το νέο παιχνίδι; Όχι. Εσείς τι λέτε; Εγώ λέω ότι το κύμινο ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Παπαντωνίου, ο τύπος που είχε συνεργάτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στα εξοπλιστικά ή εκείνον που έπαιρνε τα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος ή τον άλλο που εφάρμοσε το ΕΕΤΗΔΕ και το  Psi και πολλούς άλλους, που θα γέμιζαν τη σελίδα. Έχει κάποιον σαν αυτούς ως ήρωα το νέο παιχνίδι; Μόνο τέτοιους έχει.

Αμ το κύμινο, κύριοι της Κεντροαριστεράς είτε το ακουμπήσεις με τη γλώσσα, είτε πέσει παραπανίσιο στα σουτζουκάκια, τη ζημιά την έκανε, φεύγεις αλειτούργητος, που λένε και στα χωριά της περιοχής μας. Αμ, αν ο βασιλικός στην σάλτσα, κύριοι της Κεντροαριστεράς δεν είναι από γλάστρα σε βεράντα, που η μαγείρισσα  τον ποτίζει, του μιλάει και κόβει τα φύλλα του με ευγένεια, η σάλτσα θα «νερώσει», και όταν νερώνει η σάλτσα, οι κεφτέδες δεν σερβίρονται σε οβάλ άσπρη πιατέλα, αλλά ο καθένας πηγαίνει στην κουζίνα και σερβίρεται από τη κατσαρόλα μόνος του.

Κατά τα λοιπά, αυτό που προβληματίζει το νέο κεντροαριστερό φορέα είναι αν η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της, πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ή με ψηφοφορία, έτσι όπως όλοι την ξέρουμε. Γιατί δεν πραγματοποιούν μια δημοσκόπηση να δούμε ποιο είναι το ποσοστό αξιοπιστίας των προσώπων αυτής της Κεντροαριστεράς στην ελληνική κοινωνία; Γιατί δεν πραγματοποιούν μια δημοσκόπηση να δούμε ποιο είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι παρούσες πολιτικές προσωπικότητες αυτής της Κεντροαριστεράς, έχουν ή δεν έχουν ευθύνες για το κατάντημα της χώρας;

Είναι δύσκολο και ριψοκίνδυνο να τεθούν τέτοια ερωτήματα, γιατί οι απαντήσεις θα είναι κόλαφος. Είναι απόλυτα κατανοητό γιατί υποστηρίζεται μια διαδικτυακή ψηφοφορία. Το ποσοστό που θα πήγαινε να ψηφίσει στην άλλου τύπου ψηφοφορία, όπως όλοι εμείς γνωρίζουμε, θα είναι δέκα στο Καλέντζι, εκατό στην Πάτρα, χίλιοι στην Αθήνα, πεντακόσιοι στη Θεσσαλονίκη και αν έχει χιονίσει…. .

Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε δεν σχολιάζουμε την μετέπειτα πολιτική συνύπαρξη του Βενιζέλου με τον Θεοδωράκη, δηλαδή, ο Θεοδωράκης αρχηγός της Κεντροαριστεράς και ο Βενιζέλος βουλευτής. Σενάριο για ταινία του Quentin Tarantino.

Φυσικά δεν σχολιάζουμε, γιατί είναι ηλίου φαεινότερο, ότι τα πάλαι ποτέ στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως και εκείνοι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, όχι δεν καταλάμβαναν εκ νέου βουλευτικό έδρανο, αλλά ούτε φωτογραφίες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Φυσικά δεν σχολιάζουμε το γεγονός τι διαφορετικό θα πράξουν από αυτό που πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού αργά ομολογουμένως, εμπεδώσαμε ότι η αύξηση του 4% του ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε το 30 % του πάλαι ποτέ ΠΑ.ΣΟ.Κ.., και έγινε 34% και πολλές άλλες πονεμένες ιστορίες.

Συγγνώμη, αλλά πρέπει να φύγω. Σήμερα το τραπέζι έχει σμυρναίικα σουτζουκάκια. Ούτε εγώ, ούτε  η μαγείρισσα είμαστε από τη Πόλη, και οι δύο όμως καταλαβαίνουμε πότε έχει πέσει παραπανίσιο το κύμινο.

 

 

ΔΕΛΕΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις