Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι αυτοκτονίες, τα γουνάκια και ο…Νεφελούδης

Οι αυτοκτονίες, τα γουνάκια και ο…Νεφελούδης

Του Δημητρίου Δελέγκου, ιδιωτικού υπάλληλου

«Σ’ αυτή την εποχή που βρεθήκαμε, να σε χαρώ … Μεγάλο κεσάτι, μεγάλη δυστυχία στον κόσμο! … Ο παράς, δεν ξέρω πού πάει και χώνεται, και δε βγαίνει στο μεϊντάνι». Είχε απόλυτη και βαθιά γνώση ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης όταν έγραφε το διήγημα: ««Ο Πολιτισμός εις το Χωρίον».

Συνεχώς μου δίνεται η εντύπωση ότι ο ήλιος του πολιτικού πολιτισμού μας πλέον είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, έτσι ώστε ακόμα και οι νάνοι να ρίχνουν μεγάλες σκιές. Όπως επίσης και ότι η Ελλάδα και αυτοί που την κυβερνούν πέρασαν πολύ γρήγορα από την παρακμή στη βαρβαρότητα, σαν να μην είχαν γνωρίσει ποτέ πολιτισμό.

Έχουμε λοιπόν επί θητείας της τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου, την απόφαση 677/2017, βάσει της οποίας: «δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή σε βάρος του εργαζομένου η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων του από τον εργοδότη». Η απόφαση αυτή ήταν άμεσα εφαρμόσιμη με ορατά αποτελέσματα: την αυτοκτονία μιας 42χρονης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΥΠΙΔΗ».

Λίγες ημέρες πριν την αυτοκτονία της 42χρονης εργαζόμενης είχαμε την μετακίνηση της κ. Βασιλικής Θάνου ως Προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Μετά την αυτοκτονία της 42χρόνης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει συχνά τη φράση «Δικαιοσύνη ακούς;». Και πολλοί από εμάς ακούγοντας και βλέποντας όλα αυτά πηγαίνουμε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Αμ κύριε Νεφελούδη μου, η δικαιοσύνη ούτε άκουγε ποτέ, ούτε έβλεπε. Αλλά εδώ που τα λέμε ούτε εσύ ξέρεις τι λες. Ας επισκεφθεί ο κ. Νεφελούδης την οικογένεια της θανούσης και τους άλλους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι 15 μήνες και να δηλώσει εμπράκτως την υποστήριξη του. «Αλλά που να πάει, και ποιος να πάει από δαύτους το πολύ-πολύ σε τίποτα εγκαίνια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε αυτή την απόφαση όσο σκληρή κι αν είναι, στηριζόμενο σε κάποιον ή κάποιους νόμους. Οι νόμοι δεν ψηφίζονται από τον Άρειο Πάγο, αλλά από την εκάστοτε πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ασκεί τις δύο από τρείς εξουσίες: τη νομοθετική και την εκτελεστική, κ. Νεφελούδη. Κύριε Νεφελούδη ακούτε; Αν εσύ δεν ακούτε τοποθετήστε κάποιον άλλον να σηκώνει το τηλέφωνο. Ξέρω, ξέρω καθημερινά από 09:00-20:00, γιατί μετά παίρνεις το καρεκλάκι σου και πάς στο Summertime Festival της ΕΡΤ. Γιατί ούτε εσείς  πληρώνεστε κάθε μήνα από τον εργοδότη σας, ή πληρώνεστε;

Γι’ αυτό τοποθετήθηκε η κ. Βασιλική Θάνου στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Θα ορμηνεύει, που λέγανε και στο χωριό μου, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πώς θα ψηφίζουν νόμους, που πιθανότατα θα λένε, ότι ένας εργαζόμενος θα δουλεύει, αλλά θα πληρώνεται τα δίσεκτα έτη και κάθε Φλεβάρη όταν αυτός έχει 28, όχι 29.

Η ευθύνη για την αυτοκτονία της εργαζόμενης έχει αρχή, μέση και τέλος. Αλλά το ήθος; Έχει το ήθος αρχή, μέση και τέλος; Δεν έχει. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που νομοθετούν που να έχει ήθος; Η αυτοεκτίμηση έχει αρχή, μέση και τέλος; Δεν έχει. Έχει κάποιος από αυτούς που κυβερνούν αυτοεκτίμηση;  Ανδρεία, σεβασμό, ειλικρίνεια, δάκρυα, έχει κάποιος; Ας δείξουν επιτελούς κάτι που έχουν.

H 42χρονη εργαζόμενη αυτοκτόνησε, γιατί πιθανότατα είχε όλα τα παραπάνω. Δεν επικροτώ το απονενοημένο διάβημα. Αλλά για σκεφτείτε τη καθημερινότητα μιας γυναίκας μόνης με τρία παιδιά, με μηδενικά εισοδήματα, με μελλοντικά μηδενικά εισοδήματα αφού ούτε επίδομα από τον ΟΑΕΔ δεν δικαιούνταν. Σκεφτείτε έναν συμπολίτη μας που ενώ βιώνει αυτή τη κατάσταση, έχει και την θανατική (οικονομικά) ποινή από την απόφαση του Αρείου Πάγου που νόμιμα αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιους εργοδότες όπως ο Καρυπίδης.

Η κοπέλα αυτή είχε όραμα, όνειρα, αγάπη για τη ζωή και για τα παιδιά της, αλλά βρέθηκε μπροστά της ένας «επιχειρηματίας»  που δεν σέβονταν ούτε τη ζωή, ούτε τον άνθρωπο, ούτε τον εργαζόμενο και αντί να κάνει κάτι αυτός για να σώσει τον εαυτό του, έκανε η 42χρoνη.  Έχουμε να σκεφτούμε και να ζήσουμε πολλά ακόμη.

Όσο για κάτι τύπους σαν τον Νεφελούδη, μην στεναχωριέστε η επιστήμη προχωρά θα βρεθεί το φάρμακο. Θα του μείνει όμως το ΣΤΙΓΜΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις