Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα:Ποια έργα προβλέπονται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 - Θα πάρει μπροστά η Πατρών-Πύργου;

Δυτική Ελλάδα:Ποια έργα προβλέπονται να ...

Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα;

Δεκατρία μεγάλα έργα εκ των οποίων δύο στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται φέτος.Όπως προκύπτει από έγγραφο με ημερομηνία 8 Μαρτίου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, 13 έργα έχουν εγκριθεί (βάσει ενημέρωσης έως τον Οκτώβριο του 2016) από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, έχοντας ονοματιστεί στους επίσημα υποβληθέντες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικούς πίνακες.

Πρόκειται για την πολύπαθη Πατρών-Πύργου και για το σιδηροδρομικό έργο από Ροδοδάφνη μέχρι Ρίο. Η κατασκευή της Πατρών -Πύργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ το σιδηροδρομικό έργο τον Φεβρουάριο του 2018.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα τηρηθούν οι χρόνοι.Ενδεικτικά, η μονάδα σύγχρονης επεξεργασίας απορριμμάτων Πελοποννήσου προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον... περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται σε λιγότερο από τρεις μήνες, τον προσεχή Ιούνιο.

Όσον αφορά το πρώτο έργο, προϋπολογισμού της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, ήδη το πρώτο τρίμηνο χάθηκε, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται.

Ταυτόχρονα, η συμβασιοποίηση των τεσσάρων πρώτων τμημάτων του πολύπαθου οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, για τα οποία έχει μειοδοτήσει το σχήμα Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, παραμένει μετέωρη.

Ένα ακόμη, από τα 13 έργα που... ξεκινάει τον Μάρτιο; Η σύνταξη των προσωρινών κτηματολογικών υποβάθρων και η δημιουργία κτηματογραφικής βάσης δεδομένων ανάρτησης σε περιοχές της τέταρτης γενιάς κτηματογραφήσεων στην Ελλάδα.

Εξαίρεση αποτελεί το σιδηροδρομικό έργο της κατασκευής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) – Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο. Το τμήμα από τη Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο είναι σε προχωρημένο στάδιο (Ακτωρ - J&P Αβαξ – Intrakat), ενώ η κατασκευή του τμήματος Ψαθόπυργος μέχρι το Ρίο έχει ανατεθεί στην ιταλική GD Infrastrutture.

 

Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας εφάρμοσε σχέδιο εξυγίανσης του ΕΣΠΑ 2007-2013, με στόχο την τακτοποίηση της υπερδέσμευσης ύψους 6 δισ. ευρώ "που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015". Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, επιτεύχθηκε η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από έργα-ουρές του παλιού ΕΣΠΑ.

Τα 13 έργα

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις