Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

''Μνημόνιο'' στους πράκτορες επιβάλει ο ΟΠΑΠ - Με κινητοποιήσεις απαντούν οι ιδιοκτήτες

''Μνημόνιο'' στους πράκτορες επιβάλει ο ...
Νασόπουλος Θάνος
[email protected] , Facebook Page

Αυτή τη βδομάδα το θέμα στη Βουλή

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ) την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με αφορμή την νέα σύμβαση που τους καλεί ο ΟΠΑΠ να υπογράψουν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ η νέα σύμβαση μεταβάλλει ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση συνεργασίας των πρακτορείων με τον ΟΠΑΠ, θέτοντας όρους που ζημιώνουν οικονομικά τα πρακτορεία και τους δημιουργούν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα μεταξύ των νέων όρων που θέτει ο ΟΠΑΠ οι 12 σημαντικότερες αλλαγές που βάζουν ''ταφόπλακα''στα πρακτορεία είναι οι εξής:

''1.Εγγυημένη μείωση της προμήθειας έως το 2021. Δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της προμήθειας σε άγνωστο ποσοστό από το 2021 και μετά.

2.Υποχρέωσή σου να μετεγκαταστήσεις το Πρακτορείο σου εφόσον η ΟΠΑΠ το απαιτήσει, χωρίς να αναλαμβάνει αυτή το κόστος μετεγκατάστασης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ΟΠΑΠ: «μπορεί να καλύψει το κόστος μετεγκατάστασης του Πράκτορα, εξετάζοντας την κάθε περίπτωση χωριστά, παρακρατώντας το σχετικό κόστος από την Προμήθεια του Πράκτορα» (βλ. άρθρο 5 παρ. 9 της νέας σύμβασης). Ταυτόχρονα δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για το κόστος υποδομής που διέθεσες στο παλιό πρακτορείο και για την πελατεία σου που χάνεται.

3.Υποχρέωσή σου να ανακαινίζεις το Πρακτορείο σου ή να μεταβάλλεις τη διαρρύθμισή του ή να αγοράζεις πρόσθετο εξοπλισμό, με δικά σου έξοδα, σύμφωνα πάντοτε με τις εκάστοτε απαιτήσεις της ΟΠΑΠ.

4.Υποχρέωση να μεταβάλλεις με δικά σου έξοδα τον τύπο του Πρακτορείου σου, πχ με την τοποθέτηση VLTs, το κόστος των οποίων θα καλύψεις εσύ, αν όμως δεν επιτυγχάνεις συγκεκριμένους τζίρους, η ΟΠΑΠ κρατά το δικαίωμα να στα αφαιρέσει δίχως κάλυψη του κόστους που εσύ επιβαρύνθηκες.

5.Υποχρέωσή σου να δεχτείς ότι η ΟΠΑΠ έχει δικαίωμα να μοιράζει σε κάθε πρακτορείο, όποια και όσα παιχνίδια επιθυμεί, ενώ μέχρι σήμερα διαθέτεις ενιαία άδεια πρακτόρευσης όλων των παιχνιδιών.

6.Υποχρέωσή σου να καλύψεις το κόστος τηλεπικοινωνιακής υποδομής για να εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ τερματικά όπου θα παίζουν κατ’ ευθείαν οι παίκτες δίχως δελτίο. Σημειωτέον, ότι η νέα τηλεπικοινωνιακή γραμμή έχει βεβαίως πολύ ακριβότερο τιμολόγιο.

7.Υποχρέωσή σου να καλύπτεις εξολοκλήρου το κόστος της νέας τηλεπικοινωνιακής γραμμής, χωρίς πλέον δέσμευση της ΟΠΑΠ να συμμετέχει κατά 30% στο κόστος, όπως έπραττε μέχρι σήμερα.

8.Υποχρέωσή σου να εκπαιδεύεις τους πελάτες σου για την ανταγωνιστική προς εσένα διαδικτυακή διεξαγωγή των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ.

9.Κατάργηση του δικαιώματός σου για μεταβίβαση του πρακτορείου σου σε τρίτους. Επιτρέπεται περιορισμένα και μόνο σε περιπτώσεις θανάτου, αναπηρίας και συνταξιοδότησής σου.

10.Πολλαπλασιασμό των λόγων και των δυνατοτήτων της ΟΠΑΠ για καταγγελία της σύμβασης σου, χωρίς αποζημίωση.

11.Ρητή πρόβλεψη ότι συμφωνείς εκ των προτέρων με οποιαδήποτε αλλαγή/μεταβολή/προσθήκη στη σύμβαση (άγνωστο ποιες!), ήθελε επιφέρει μονομερώς είτε η ΟΠΑΠ Α.Ε., προκειμένου να εξυπηρετήσεις συμφέροντα της ίδιας ή όσων άλλων εταιρειών ήθελε συνεργαστεί στο μέλλον (άγνωστο ποιες!).

12.Κατάργηση της σαφούς πρόβλεψης που υπάρχει στην υφιστάμενη σύμβαση, ότι οι Πράκτορες αποτελούν το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ. Θα μπορεί δηλαδή η ΟΠΑΠ να δημιουργεί και παράλληλα με το δικό μας φυσικά δίκτυα πρακτορείων που φυσικά θα μας ανταγωνίζονται.''

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι μεταβολές στους όρους που θέτει ο ΟΠΑΠ σε σχέση με την τελευταία σύμβαση, αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση του κέρδους του εις βάρος  των πρακτορείων, τα οποία καλούνται να υπογράψουν μια σύμβαση που θέτει υπό διακύβευση την οικονομική τους βιωσιμότητα και επομένως την ίδια τους την ύπαρξη.

Ο τρόπος που προσπαθεί να επιβάλλει ο ΟΠΑΠ την εν λόγω σύμβαση είναι πέρα για πέρα καταχρηστικός αφού απειλεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα αφαιρεθούν οι άδειες των πρακτορείων.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί επερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα και τις μονομερείς ενέργειες του ΟΠΑΠ.

Οι ιδιοκτήτες πρακτορείων με τη σειρά τους αρνούνται να υποκύψουν στον εκβιασμό του ΟΠΑΠ και να υπογράψουν τη νέα σύμβαση ενώ αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις