Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια χωρίς την σπουδαία ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια χωρίς την σπουδα...

Το Μουσείο της Ακρόπολης την τίμησε μ' ένα βίντεο 23 λεπτών

Ήταν Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994 όταν η σπουδαία ηθοποιός, αγωνίστρια και πολιτικός, Υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη έφυγε από τη ζωή στα 74 της χρόνια.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές Αρχηγού κράτους ενώ η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για δυο ημέρες στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης των Αθηνών.

Ο θάνατος της Μελίνας Μερκούρη προξένησε ιδιαίτερη συγκίνηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και η είδηση με την φωτογραφία της πέρασε σε πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων στην Ευρώπη και στην Αμερική. Την πομπή με το φέρετρο της έως το Α’ νεκροταφείο Αθηνών είχε ακολουθήσει πλήθος κόσμου.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1920 στην Αθήνα. Το όνομα της έγινε ευρύτερα γνωστό και έγραψε ιστορία όταν πρωταγωνίστησε στην θρυλική πλέον «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη το ’55, ταινία που είχε προβληθεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών όπου και έμελλε να την πρωτοδεί, να την πρωτοθαυμάσει και να την ερωτευτεί ο διάσημος σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν, ο Τζούλη, όπως χαιδευτικά τον αποκαλούσε. Ο Ντασέν 5 χρόνια αργότερα το 1960 σκηνοθέτησε την Μελίνα Μερκούρη στο φιλμ «Never on Sunday – Ποτέ την Κυριακή» που έγινε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο με την Μερκούρη να κερδίζει υποψηφιότητα για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου που έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την ταινία αυτή με «Τα Παιδιά του Πειραιά».

Υπέροχη και αριστοκρατική έχει μείνει και η ερμηνεία της Μερκούρη στην «Φαίδρα» που είχε γυριστεί το ’63 στην Ύδρα, στο πλάι του Άντονι Πέρκινς.

«Ο αγώνας της Μελίνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα» έχει καταγραφεί σε βίντεο του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Όπως έγραψε το ΑΠΕ, το βίντεο, διάρκειας 23 λεπτών προβλήθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου. Πέρασαν 35 χρόνια από τότε που η Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης προχώρησε στη δημιουργία αυτού του φιλμ σε αναγνώριση της τεράστιας συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επανένωση των γλυπτών του μνημείου.

Είχε τότε στο πλευρό της πολλές προσωπικότητες όπως τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

Η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού δημιούργησε και τον θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και τον θεσμό των Πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985 ενώ το 2006 έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Πάτρα.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών με μία πορεία που πλησιάζει τα 30 χρόνια θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture