Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κύπρος: Ψηλά βαθμολογούν οι Ελληνοκύπριοι Κοτζιά – Αναστασιάδη

Κύπρος: Ψηλά βαθμολογούν οι Ελληνοκύπριο...

Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Με θετικό πρόσημο αποτιμούν οι Ελληνοκύπριοι τη συνεισφορά του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, και του Προέδρου Αναστασιάδη, για τους χειρισμούς τους στην διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εφημερίδα «Σημερινή», οι κ.κ. Κοτζιάς και Αναστασιάδης έλαβαν συνολικά 80% θετικές γνώμες, με τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη να αξιολογείται από το 49% ως θετική και από το 31% ως μάλλον θετική, και τη στάση του Νίκου Κοτζιά να αξιολογείται ως θετική από το 45% και ως μάλλον θετική από το 35%.

Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο το 24% διαμόρφωσε θετική γνώμη και το 30% μάλλον θετική. Η στάση των εκπροσώπων της τουρκικής πλευράς αξιολογείται σαφώς αρνητικότερα από τους πολίτες, καθώς ο μεν Μουσταφά Ακιντζί έχει 17% θετικές και 23% μάλλον θετικές γνώμες, ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου 2% θετικές και 7% μάλλον θετικές γνώμες.

Σε ό,τι αφορά τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντα, η στάση του αξιολογείται ως μάλλον αρνητική από το 30% και ως αρνητική από το 24%.

Μετά από συζητήσεις που διήρκησαν πέραν του ενός μηνός, ως προς το κατά πόσον η διάσκεψη για την Κύπρο ήταν πενταμερής, πολυμερής ή είχε κάποια άλλη σύνθεση, το 27% των πολιτών δεν διαμόρφωσε άποψη επί του θέματος. Από το υπόλοιπο 73% που έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις για το ζήτημα, το 52% θεωρεί ότι η διάσκεψη ήταν πενταμερής και το 21% ότι ήταν πολυμερής.

Το 41% θεωρεί ότι οι στόχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη υλοποιήθηκαν σε μικρό βαθμό, ενώ το 39% καθόλου. Μόνο το 6% πιστεύει ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνοκυπριακή πλευρά τα όσα διαμείφθηκαν επί ελβετικού εδάφους.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τεράστια απαισιοδοξία ως προς την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας με την Τουρκία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Η πλειοψηφία ζητά, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, να γίνει, είτε πριν από την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού είτε την πρώτη ημέρα της λύσης. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες πιστεύουν πως η κατάθεση του τουρκοκυπριακού χάρτη δεν συνιστά πρόοδο.

Εξάλλου, το 69% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα αποδεχόταν εκ περιτροπής προεδρία οποιασδήποτε μορφής.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ 18 και 19 Ιανουαρίου 2017. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια - αστικές & αγροτικές περιοχές - και ρωτήθηκαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 500 άτομα, η επιλογή του δείγματος ήταν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ενώ η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις