Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας - «1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι απλά αγνοούνται, αλλά η κυβέρνηση … μεγαλουργεί»

Ι. Φωτήλας - «1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι...

Κατέθεσε επίσης ερώτηση για την μικρή πρόσβαση των παιδιών Ρομά στη βασική εκπαίδευση

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προπαγανδίζει το έργο της κυβέρνησης στην κατασκευή δομών φιλοξενίας αλλά ούτε λόγος για την ουσία δηλαδή ότι αγνοούνται ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας σε ανακοίνωση του.

Σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ιάσονας Φωτήλας, τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των «εξαφανισμένων προσφυγόπουλων», ο αρμόδιος Υπουργός επικεντρώνεται, όπως τονίζει ο κ. Φωτήλας, στο να διαφημίσει ότι μέσα σε δύο (!) χρόνια έφτιαξε 1.000 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα, αν και ο αριθμός τους είναι 2.300. Καμιά απάντηση όμως για το αν θα απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά πόσο μπορεί το κράτος να δεχτεί το σύνολό τους.

Πρέπει το Υπουργείο να καταλάβει ότι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να έχουν ως στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι το «βόλεμα» των φίλων μας. Ψιλά γράμματα όμως αυτά από μια κυβέρνηση που και στο προσφυγικό δεν έχει τηρήσει όσα η ίδια υποσχόταν, όπως προσθέτει ο κ. Φωτήλας.

*Στο μεταξύ σε ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά - στη μικρή πρόσβαση στα σχολεία – αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας ο κ. Φωτήλας.

Αν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εκπαίδευση των Ρομά είναι ελλιπή, υπολογίζεται ότι μόνο τα μισά (!) παιδιά Ρομά φοιτούν στη βασική εκπαίδευση. Στο Ρηγανόκαμπο όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς Ρομά στην Αχαΐα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα παιδιά δεν παρακολουθούν τη βασική εκπαίδευση παρόλο που υπάρχει σχολείο στην περιοχή και η κινητή σχολική μονάδα ΜΚΟ που τους επισκέπτεται κάποιες φορές δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα, η παραβατικότητα ακόμη και των ανήλικων Ρομά ανθεί στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών Ρομά που φοιτούν σε σχολεία της Αχαΐας και εάν όχι αν πρόκειται να προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή. Επίσης, πότε η νέα Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά θα προωθήσει διάλογο με τους φορείς και σε ποιες άμεσες και έμμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανήλικων Ρομά που ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς

- Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: Ανάγκη η ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης των ανήλικων Ρομά.

Οργανισμοί συχνά αναφέρουν ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα των Ρομά στην Ελλάδα είναι η έκταση της φτώχειας και της αποστέρησης δικαιωμάτων καθώς και η μικρή πρόσβαση στα σχολεία. Οι σοβαρότεροι λόγοι για τους οποίους οι Ρομά δεν ολοκληρώνουν καν τη βασική εκπαίδευση είναι η διαμονή σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και μη φιλική/ εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργείται απέναντί τους μέσα στη σχολική αίθουσα.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εκπαίδευση των Ρομά μπορούν να χαρακτηρισθούν ως φτωχά και ελλιπή. Ως εκ τούτου δε μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα για τη συμμετοχή παιδιών Ρομά στο σχολείο. Υπολογίζεται ότι μόνο τα μισά (!) παιδιά Ρομά φοιτούν στη βασική εκπαίδευση και πολύ λίγα κατορθώνουν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και συγκεκριμένα στο Ρηγανόκαμπο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς Ρομά στην Αχαΐα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα παιδιά δεν παρακολουθούν τη βασική εκπαίδευση παρόλο που υπάρχει σχολείο στην περιοχή. Επίσης, η κινητή σχολική μονάδα, γνωστής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που τους επισκέπτεται κάποιες φορές δεν επαρκεί και δε μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο.

Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή έχει αυξηθεί η παραβατικότητα με πολλά περιστατικά να αναφέρονται σε Ρομά. Όμως, οι πιο ανησυχητικές είναι οι περιπτώσεις παραβατικότητας ανήλικων Ρομά στο κέντρο της Πάτρας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά πορνείας από ανήλικα παιδιά καθώς και η σημαντική αύξηση της επαιτείας σε όλους τους κεντρικούς δρόμους.  Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο κίνδυνος να χαθούν ζωές είναι υπαρκτός και στατιστικά θα έλεγε κανείς υψηλός.

Επειδή η εκμετάλλευση που υφίστανται οι ανήλικοι Ρομά δεν είναι σε καμία περίπτωση κοινωνικά αποδεκτή

Επειδή η οικονομική κρίση φαίνεται ότι διαρκώς αποθαρρύνει τα παιδιά και τις οικογένειές τους από το σχολείο

Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την εκπαίδευση αυτής της κοινωνικής ομάδας

Επειδή οι παρεμβάσεις που γίνονται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανάγκες της κάθε περιοχής

Επειδή η νέα Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά έχει να επιτελέσει ένα σοβαρό έργο και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.            Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στη φοίτηση παιδιών Ρομά στα σχολεία της Αχαΐας; Αν ναι, πόσα παιδιά (και ποσοστό) παρακολουθούν στο σχολείο και πόσα ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση; Αν όχι, πρόκειται να προβείτε σε ενέργειες για την άμεση καταγραφή τους και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Παρακαλείσθε όπως δοθούν όσα σχετικά έγγραφα υπάρχουν.

2.            Πρόκειται η νέα Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά να προωθήσει διάλογο με τους φορείς; Εάν ναι, πότε;

3.            Προβλέπονται άμεσες και έμμεσες ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανήλικων Ρομά που ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις